Pinot noir i beställningssortimentet

I Systembolagets beställningssortiment finns många spännande viner som du inte hittar på hyllorna i butikerna. Det skulle kunna kallas importörernas val, men det är också din och min möjlighet att påverka vad som kan komma upp på bolagshyllorna framöver. Idag tipsar jag om några höjdare gjorda på druvan pinot noir.

Pinot noir i beställningssortimentet

Jag får ofta frågor om vilken druva som är min favorit eller vilken region vinregion jag tycker bäst om. Jag har inget bra svar på någon av de frågorna, det varierar beroende på mitt humör, tid på året, vad jag ska äta och med vem jag umgås med. Slutsats jag älskar vin för mycket för att ha en enskild favorit. En av mina favoritdruvor är dock pinot noir. De flesta av de bästa vinerna på druvan görs i Bourgogne och Champagne, men med lite sökande kan du hittar riktigt bra viner gjorda på druvan från de flesta vinområden i världen.

För en liten tid sedan var jag och provade viner som finns i Systembolagets beställningssortiment samt kommande i Systembolagets tillfälliga sortiment. Några av dessa viner är nya för året andra är nya årgångar av viner som funnits tidigare. Ett par av vinerna som stod ut lite extra var ett gäng gjorda på just druvan pinot noir. Något är från Bourgogne och några kommer från andra vinregioner, du hittar dem nedan men först några ord om druvan.

pinot noir

Druvan pinot noir

Pinot noir är en ganska gammal druva. Det äldsta belägget för den kommer från 1200-talet e. Kr. Då under namnet moreillon. Namnet pinot noir får druvan något hundratal år senare eller så. Kärt barn har dock många namn och vissa av dem lever kvar, såsom spätburgunder i Tyskland och pinot nero i Italien med flera.

Vi känner druvan som fransk, vilket den med största sannolikhet också är. Det finns dock en hel uppsjö av teorier om andra ursprung. En av de mer färggranna är att druvan ursprungligen skulle komma från faraonernas hemvist i Nildalen. Därifrån ska den ha spridits till det antika Grekland och vidare till romarna. De senare ska sedan ha gillat den så mycket att tog med sig druvan till Frankrike under sina fälttåg och där blommade den ut till den fantastiska druva den är idag.

Det som gör druvan pinot noir speciell är att det går lika bra att göra vita som röda viner på druvan. Pinot noir är dock en druva som det går att göra fantastiska viner på, men det kräver sin vinmakare och det kräver rätt omgivning. Arketypen för omgivningen och klimatet hittar du i Bourgogne och Champagne. De bästa vinerna på druvan har en kombination av fräschör och elegans, en läcker bärig smak som förvisso är röd men också har smak av ljusare stenfrukter, tydliga tanniner och ett djup som ger dem komplexitet och spänning. Det är viner som du kontemplerar över, längtar och trånar efter och som kan skapa stora hål i din ekonomi. En evig sanning för en vinälskare är att du aldrig kan ha för många pinnar i din vinkällare.

Annons:

Pinot noir i beställningssortimentet (och TSV)

Här kommer fem rykande heta tips, fyra ligger i beställningssortimentet sedan någon månad tillbaka och ett vin är en katt bland hermelinerna, detta släpps i TSV (tillfälligt sortiment) den 9 februari. Observera att släppdatum under coronatiden är osäkra och kan ändras.

Pinot noir

Corton Bressandes Grand Cru 2018 Domaine Guyon, Bourgogne, Frankrike, 879:-, Nr 73901, Systembolaget beställningssortimentet

Bra bourgogne kostar lite mer och detta är ett vin som är värt sina slantar. Vinet är ungt, intensivt och har en härlig energi. Det är fruktigt med toner av mogna röda körsbär, violer och stenfrukter samt lätt jordig ton som minner om skog. Vinet har en snygg syra, tydlig struktur och fina fasta tanniner. Eftersmaken är lång och örtig. Det är något ung just nu, men inte utan sin charm redan idag.  Låt det ligga några år som kommer komplexitet växa och djupet träda fram. Ett givet köp för vinkällaren.

Detta är en härlig bourgogne röd bourgogne som bara kommer bli bättre med åren, lagra 3-10 år.

Pinot noir

Weemala Pinot Noir Logan Wines 2019, Yarra Valley, Australien, 145:-, Nr 92856 (TSV, 9 februari), Systembolaget

Weemala är en liten charmbomb. Det är ett läckert och fräscht vin med en härlig bärighet. Här finns solmogna körsbär, skogshallon, rabarber och citrustoner som kantas av en snygg ekfatskryddighet. Vinet har en bra syra, en fin struktur och bra längd samt är i perfekt balans. Det passar utmärkt till sallader, kyckling, anka eller fläskkött eller som sällskapsvin.

Ett vin som väcker drömmen om sommaren och ger värme under vintern. Passa på och njut!

Pinot noir

Bergh Pinot Noir Organic 2019 Icon Wines, Niederösterreich, Österrike, 129:-, Nr 76999, Systembolaget beställningssortimentet

Det görs riktigt bra pinot noir i Österrike och detta är ett exempel på det. Bergh är en fyllig pinne med smak av röda och blå frukter och bär. Fylligheten balanseras av en snygg syra och ikläds ekfatstoner som ger en snygg kryddighet. Detta är en riktigt bra mat pinot noir som passar till risotto, kött och rotfrukter.

Massor av charmigt i en fullödig stil. Skål!

Pinot noir

Pinot Noir Tradition 2017 Philipp Kuhn, Pfalz, Tyskland, 189:-, Nr 74134,

Pfalz är ett utmärkt område för att odla pinot noir. Philipp Kuhn gör ett vin som är ganska traditionellt och områdestypiskt med en fin dos rostade ekfat, mycket frukt med inslag av röda lite syrliga körsbär, röda skogsbär och massor av örter som kantas av mjuka tanniner. Det är smakrikt och lite rustikt men också charmigt och inte utan elegans. 

Tyskt, välgjort, gott och traditionellt. Grilla på en salsiccia eller stek ett ankbröst, sedan är det bara att njuta.

Det sista vinet är gjort på en klassisk champagne-blend. Vinet är ett bubbel och kommer från England. Ett tips: Gillar du engelskt bubbel kan det vara bara bra att börja bunkra, vem vet vad Brexit kommer leda till när det gäller vinpriserna från ön utanför EU!

Pinot noir mm

Gusbourne Brut Reserve 2016, Kent, England, 450:-, Nr 50017, Systembolaget beställningssortimentet

Gusbourne brut reserve är gjort på en blend av druvorna chardonnay, pinot meunier och pinot noir. Vinet har en snygg lite krämig mousse och en knivskarp syra. Det är smakrikt med en härlig äpplig ton av såväl gröna, gula och röda äpplen som drar ut i äppelpajtoner. Under dessa finns också nyanser av röda skogsbär, päron och citrusfrukter. Vinet har en härlig attack, bra balans och ett stänk av sälta i avslutet. Elegant och komplex.

Detta är ett mousserande vin som tar för sig, som vill spela huvudrollen och gör det med den äran. Riktigt gott!

Om inte dessa pinoter räcker för att släcka din törst och nyfikenhet så tipsade Sofia Ander nyligen om ännu fler riktigt bra viner på pinot noir i denna artikel

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar