Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pinot Noir – en druva att älska, förföras och bli fattig av! - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Pinot Noir – en druva att älska, förföras och bli fattig av!

Under Februari kommer DinVinguide att fokusera på viner gjorda på druvan pinot noir. Vi kommer prova viner från olika länder och regioner med olika utgångspunkter. Vi kommer prova viner från såväl de mest kända regionerna som från mer oväntade regioner, från nya och gamla världen men alla med det gemensamt att de är spännande viner. Så fram med bourgognekupan så börjar vi!

Zalto Burgundy, kupa på 960 ml
Zalto Burgundy, kupa på 960 ml

Pinot noir är en av mina största kärlekar när det kommer till vin. Det är en druva som gillar kallt klimat, även om den också odlas i varmare zoner. Vilken typ man föredrar är dock upp till var och en. Det är också en druva som kan skapa djupa hål i din plånbok…

Vinerna gjorda på pinot noir blir ofta lite bleka i färgen, nästan transparenta och skapar komplexa, eleganta och subtila viner. Det är en druva som har förmågan att plocka upp och påverkas av sin omgivning, så kallad terrior, men ändå behålla sin pinotighet. När vinerna blir bra blir de som manna från himlen eller ambrosia, en gudagåva eller gudars dryck.

Det är dock en druva som svårbemästrad, den är mottaglig för en mängd olika sjukdomar och dess genetik gör den mycket mottagliga för mutation. Till detta påverkas den mycket av omgivningen och av väder och vind. På grund av detta krävs såväl omsorg och skicklighet i vingården som i vineriet för att lyckas. Trots dessa svårigheter finns det många som känner sig kallade att odla just pinot noir, över hela världen. Det verkar vara en oemotståndlig utmaning för många vinmakare och odlare och när de lyckas är det vi vinälskare som är vinnare.

“Even where it prospers, it needs to be coaxed, wheedled, flattered, cajoled, cursed and (or) prayed over almost ounce by ounce through a series of crises that starts at the fermenters and lasts beyond bottling.”– Bob Thompson, amerikansk vinskribent, om Pinot Noir.

Domaine De La Romanée-Conti Échézeaux 1991. Échézaeux är DRCs enklaste och billigaste Grand Cru. Årgång 2011 kostade omkring 3000 kronor per flaska. 
Domaine De La Romanée-Conti Échézeaux 1991. Échézaeux är DRCs enklaste och billigaste Grand Cru. Årgång 2011 kostade omkring 3000 kronor per flaska.

Utifrån detta är det inte för intet att världens dyraste vin görs på pinot noir; Domaine de la Romanée-Conti. Den senaste årgången som såldes på Systembolaget kostade 34150 kronor per flaska. Även om de flesta viner inte når dessa priser kostar det att göra bra pinot, därav är prisläget relativt högt gentemot andra viner.

 Pinot Noir druvans historia

Pinot Noir är en gammal druva, möjligen endast någon eller några generationer bort från vilda druvan, vitis sylvestris. Andra druvor som är besläktade kan man utläsa via dess namn, pinot gris, pinot blanc, pinot moure och pinot teinturier. Att dom är besläktade betyder dock inte att pinot noir skulle vara den ursprungliga druvan, DNAt hos dessa är mycket lika och de kan korsbefruktas mycket enkelt. Enligt José Vouillamoz finns det en viss sannolikt att pinot blanc kan vara den mest ursprungliga formen, dock ligger druvorna så nära varandra att det är mycket svårt att avgöra.

Andra nära släktingar är pinot meunier, pinot meunier gris och aligote, chardonnay, gamay och melon de bourgogne samt många fler. I boken Wine Grapes (Jancis Robinson och José Vouillamoz) visar man bland annat på att pinot noir också har släktskap med Rhône-druvan syrah och Bordeaux-druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och malbec. Det är som i så många andra fall en ganska liten värld när man tittar närmare.

Bourgogne 2013

När man tänker pinot noir är det många som tänker på röda viner men man kan också göra vita viner av druvan. De mest kända är kanske de som görs i Champagne. En blanc de noirs görs på 100% pinot noir men ofta gör man blandningar med chardonnay och eller pinot meneunier. Detta är en formula som återanvänds i mousserande viner i såväl andra delar av Frankrike som i resten av världen med stor framgång.

Paul Dethune bland de noirs

Namnet pinot noir kommer från de franska orden för tall och svart; tallen anspelar på druvsort har tätt klustrade kottformade vindruvsklasar. Kärt barn har många namn, detta beror också på att den har lätt att mutera och är förhållandevis lätt att korsa med andra druvor. Som med många andra druvor finns det också många namn på druvan både i Frankrike och i andra länder. Ibland beror det på att de faktiskt är olika kloner av druvan, det finns mer 100 registrerade kloner, ibland på att man valt att byta namn för att passa sitt språk.

Några av dessa namn är: pineau de bourgoyne, franc pineau, noirien, franc noirien, salvagnin, morillon, auvernat, auvernaut noir, plant doré, vert doré, spätburgunder, blauburgunder, blauer spätburgunder, clävner, blauer klävner, schwarzer riesling, möhrchen, schwarzer burgunder, black pinot, pinot nera, pinot nero, pinot negro, blauer nürnberger, nagyburgundi, burgundac crni.

Som jag skrev tidigare odlar man Pinot Noir långt utanför såväl Bourgogne som Frankrike. Det är en druva som fascinerat, lockat och spridits även till områden som ansetts vara för varma för druvan. Under den kommande månaden kommer jag att prova Pinot Noir viner från mer udda områden, Sofia Ander kommer titta på USA och Nya Zeeland, Anders Levander på Bourgogne, Tyskland och Österrike och Fredrik Schelin på Champagne och mousserande viner.

Häng med och låt dig lockas av denna fantastiska druva.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus