Pilsner, när jag vill ha öl…

Jag brukar inte skriva om öl, ibland är dock en kall öl bland det bästa som finns och det som jag längtar mest efter. När den känslan infaller dricker jag helst pilsner. Just därför beställde jag hem några olika pilsner från bolaget, en favorit och några som jag inte provat tidigare.

Annons:

Jag älskar vin men när det blir för varmt eller efter en dag då man provat mycket vin så är en kall öl bland det bästa som finns. Då vill jag ha något, kallt, rent och fräscht, inte något som är för tungt eller kraftigt. Finns det att välja på blir det en klassisk pilsner.

För ett par veckor sedan, när det var som varmast satt jag efter jobbet och svalkade strupen med en iskall pilsner. Där och då kom jag att tänka på en scen i en gammal favoritfilm, Nyckeln till frihet (The Shawshank Redemption från 1994) baserad på en novell av Stephen King. I just den scen som poppade upp i huvudet håller fångarna på att tjära ett av fängelsets tak under en stekande sol. Tack vare huvudpersonen får de ta en rast och dricka en iskall öl, som beskrivs som en: icy cold Bohemia-style beer, med andra ord en pilsner.

…we sat and drank, with the sun on our shoulders and felt like free men. We were the lords of all creation…

När den där iskalla ölen rinner ned i min hals, då förstår jag det där citatet fullt ut. Den kalla vätskan, den lätta humlesmaken och beskan får en att verkligen vakna till liv och vederkvicker en i hettan. Man känner sig som en ny människa.

pilsnerflaskor och pilsnerfilmer

Pilsner kan kännas lite gammeldags och ommodernt. Kanske för att den kopplas ofta ihop med gamla knoppflaskor och pilsnerfilm. Knoppflaskorna kallas också för pilsnerflaska eller Stockholmsflaska och var en av världens första en returglasflaskor. Flaskan introducerades av Stockholms bryggareförening 1884, därav namnet Stockholmsflaskan. Snart blev flaskan dock standard i hela landet. De tillverkades i tre storlekar, 2/3, 1/3 och 1/6 liter och kallades för helan, halvan och kvarten, så Helan går kan fungera för öl såväl som för nubbar!

Pilsner
Pilsnerflaska vs champagne, Albert Engström

Pilsner är en typ av lager som började produceras i staden Pilsn i Böhmen, i nuvarande Tjeckien. Det är ett ljust, underjäst öl som ofta har en tydlig beska och som i regel ligger kring 4-5% alkohol. Stilen är inte så gammal som man kanske kan tro. den presenterades år 1842. Originalet kan du fortfarande prova, Pilsner Urquell. Om den idag smakar som en pilsner 1842 är dock en annan fråga. Svenska bryggerier plockade upp stilen på 1870-talet och den blev snabbt populär.

Det finns två typer av pilsner, tjeckisk och tysk. Den tjeckiska är lite sötare i stilen än den tyska som är lite torrare. Den tjeckiska har ofta också en lite djupare fruktig ton, ibland i kombination med en hint av smörkola och honung. Tyska pilsner går mer åt citrustoner, renhet och friskhet. Bägge brukar dock ha en lätt humlighet som går mot aromatiska toner och en fin beska i avslutet. Personligen tycker jag oftast att den tyska stilen är strået vassare, men med det sagt gillar jag de tjeckiska också.

Under starkölsförbudets tid, 1917-1954 blev öl klass II liktydigt med pilsner, även om det också det gjordes många andra stilar av öl som klass II. Detta var öl med max 2,8 viktprocent alkohol. Många tyckte att dessa öl var blaskiga, tråkiga och smaklösa. Det gav pilsnern dåligt rykte under lång tid. Ett exempel på detta är pilsnerfilmerna. Filmerna sågs som undermåliga och utan någon större kvalitet, därför kopplades de samman med de blaskiga och dåliga ölen.

Pilsner Linköpings bryggeri

pilsner och pilsner

Pilsnern har dock hängt kvar och efterhand blivit riktigt bra igen. Idag finns det många intressanta, bra och personliga pilsner från såväl större producenter som från mikrobryggerier. Personligen tycker jag att en bra pilsner slår en bra IPA vilken dag som helst.

Mikrobryggerierna har varit och är en nödvändig vitamininjektion inom ölnäringen i Sverige och utomlands.  Jag och många med mig tycker att det är både kul och spännande med en mångfald av bryggerier och ölsorter. Många är dock tyvärr också rätt likriktade i stilen. Dessa gör öl med mängder av humle, kraftiga smaker och hög alkohol. För mig är det lite som kejsarens nya kläder. De fungerar lite som nya ekfat, torkade druvor och hög alkohol i vin. Det döljer fel, blir obalanserade och/eller alltför kraftiga för att man ska kunna njuta av dem. En bra pilsner är motsatsen till de där överhumlade ölen, den är istället fräsch och ren. Det gäller dock att hitta rätt producent!

Foto raphael cameron

Om du ska på kräftskiva nu under augusti och vill ha öl så funkar en kall pilsner utmärkt! Hemma hos oss är en favorit bryggmästarens bästa pilsner från Åbro bryggeri. Vi tog denna som typexempel och måttstock när vi provade ett antal pilsner från olika mikrobryggerier som vi inte provat innan.

Tre av de vi beställde stack ut lite extra, se nedan. Vid sidan av dem så visade bryggmästarns bästa pilsner att den väl håller upp och kommer fortfarande ha en säker plats på vårt bord ackompanjerad av några nya vänner.

Pilsner Åbro

Bryggmästarens bästa pilsner, tysk stil, 15 kr (ex pant), Nr 88752, Systembolaget beställningssortimentet (best. minst 15 flaskor)

Torr, ren, fräsch med fin citruston, lagom med humle och en fin avslutande beska. Skolbokspilsner med kvalitet. Uppfriskande!

Pilsner Lund Skåne

Lundabryggeriets pilsner, Lunds kommun, tysk stil, 21,50 kr, Nr 30263, Systembolaget: finns i lokalt sortiment och beställningssortimentet

Lite brödig smak med briochtoner, mandel, aprikos, söta citrusfrukter och malt. Torr och fräsch med en tydlig beska i avslutet. Bra matpilsner!

Pilsner Stockholm

Egnahems Pilsner, Enskede bryggeri, Stockholm, tysk stil, 28:40 kr, Nr 31603, Systembolaget: finns i lokalt sortiment och beställningssortimentet

Örtig lite aromatisk med en tydlig beska. Frisk, perfekt balanserade humletoner, citrus och apelsinskal. Har en fin maltig ton som drar åt knäckebröd. Klassisk pilsner som ger en deja vu känsla av svunna tider, det smakar öl, är fräscht och är helt enkelt riktigt gott – precis som en pilsner ska vara.

Pilsner Karlskoga Värmland

Gammelbacka pilsner, Karlskoga kommun, tjeckisk stil, 22:80, Nr 85506, Systembolaget: finns i lokalt sortiment och beställningssortimentet

Smak av aprikos, physalis, citrusfrukter och en hint av honung. Här finns också brödtoner och brödkryddor. Allt kombinerat med en fin frisk ton som går genom hela smaken och en avslutande beska. Uppfriskande och smakrik! Bra till mat.

Detta är fyra pilsner i lite olika stil och med olika personligheter. Alla fyra är riktigt bra och de bästa av de vi provade. Om jag väljer en som så var Egnahems pilsnern den som jag tyckte var lite vassare än de övriga, men det var jämt skägg. Smaken är dock olika så prova dig fram till din egen favorit… skål!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar