Penfolds Collection – snart i en butik nära dig

När man pratar om stora viner faller det sig ofta naturligt att man diskuterar några få klassiska områden och producenter. Majoriteten av dessa områden och varumärken finns i den gamla världen, dvs Europa. 1976 förändrades dock detta när ett gäng amerikanska viner slog ett antal franska diton i en numera klassisk blindprovning, läs mer här. Det finns dock ikonviner från andra delar av världen och ett av de som skiner likt en polerad opal är det australiensiska vinet Grange från Penfolds.

I come from a land down under
Where wine does flow and men chunder
Can’t you hear, can’t you hear the thunder?
You better run, you better take cover

 (Men at work 1981)

I år är det dags att släppa en ny årgång av detta legendariska vin, årgång 2011, eller årgång nummer 60. Det finns dock fler viner än Grange från Penfolds som glimrar. Penfolds är en sådan där producent som alltid levererar, kanske för att de är mindre trendkänsliga än många andra men framförallt arbetar man metodiskt och väl med alla sina produkter, såväl instegsviner som ikonviner. De billigare är kanske inte de sexigaste men de levererar alltid bra i jämförelse med sina konkurrenter. Tittar man uppåt finns det mycket som är riktigt bra, viner som åtminstone får min puls att rusa lite extra.

Penfolds är en vinproducent från down under eller kanske mer korrekt Australien. På senare år känns det dock som att rapporteringen kring australiensiska viner har varit lite down under. Vinerna har så att säga varken nått förstasidorna eller fått de största rubrikerna. Ett undantag är dock Penfolds. Kanske beror det på vilka viner vi vanligen ser i butikerna, men jag tror också att australiensiska viner i allmänhet upplevts som lite gammalmodiga. Australien är bland de tio största producenterna i världen sett till liter vin och under 1990-talet rullade exporten till Sverige på som aldrig förr. Då kändes det nytt, annorlunda och spännande – spänningen ebbade dock ut. På senare år har dock något hänt, det har börjat komma en del spännande viner igen – trenden bland de viner jag provat från Australien på senare år går mot mer elegans, mindre alkohol och mer fräschör. Kanske ser vi en ny gryning för australiensiska viner.

Annons:

Penfolds upplevs nog av många som ett stort bolag och i ärlighetens namn gör man en hel del vin. Detta kommer sig av att man man gör viner i nästan alla prisklasser. Stor är dock inte detsamma som dålig (vilket man ibland kan läsa mellan raderna) – detta är något Penfolds bevisar. Bakgrunden till detta är att man har en hantverksmässig filosofi som slår igenom i såväl billigare som mer exklusiva produkter. Enligt vinmakaren Peter Gago ska det finnas en droppe Grange i varje vin, eller åtminstone ska dess ande finnas där.

Peter Gago 3 (800x791)

Peter Gago berättar att hans filosofi när det kommer till vinmakning är att det handlar om vad man tar bort snarare än vad man lägger till. Med det menar han att varje fat med vin är unikt och att man snarare väljer bort enskilda fat för att få det vin vill ha än att lägga till saker. Vinerna skiljer sig från år till år beroende på väder och vind. Man har med andra ord inga färdiga recept som säger x % av det och x % från den vingården, undantaget är t ex single vineyard viner. Man arbetar dock på olika sätt med olika viner. I vissa viner kommer druvorna från ett område men olika vingårdar, andra från flera områden eller är blandningar av olika druvor. Vissa jäser man på naturlig jäst till andra använder man odlad jäst, vissa lagras på ståltank andra på ekfat gjorda på amerikansk ek och ytterligare andra på fransk ek med mera. Vinmakningen och vinmakarnas val spelar roll för såväl de specifika vinerna som vineriets olika inriktningar.

Penfolds har en lång historia som börjar redan 1844 då Christopher Rawson Penfold emigrerar tiil Austrialien från England. Tillsammans med sin fru Mary köper man 200 hektar vingårdar i det som idag kallas Magill Estate och som numer återfinns i namnet på ett av Penfolds viner Penfolds’ Magill Estate shiraz. Under dessa första år gör man främst fortifierade viner såsom port- och sherry-liknande viner. Något man fortfarande gör idag under namnen great grandfather (30 år), grandfather (20 år), father (10 år) samt några till – namnen visar på att man tittar tillbaka och gör kopplingar till vineriets äldre historia. Alla i tawny stil.

Penfolds Father Grand Tawny 10 yo (800x548)

Under 1940- och 50-talet kommer vinmakaren Max Schubert in i bilden och här börjar historien om det moderna Penfolds. I samband med att han åker till Europa för att studera portvinstillverkning hamnar han också i Bordeaux. Väl där blir han inspirerad till att försöka skapa något liknande i Australien, det vill säga något annat än fortifierade viner. Sagt och gjort så börjar historien om Grange. Tillbaka i Adelaide började han leta efter lämpliga druvor och vingårdar vilket resulterade i ett experimentvin som är klart 1951 – Grange Herimtage. Detta var så pass lyckat att man släppte den första officiella årgången av Grange till försäljning redan året därpå, 1952.

Experimentlustan smittade av sig och en annan av Penfolds vinmakare, John Deveran, sökte återskapa ett äldre vin som ursprungligen gjordes i slutet av 1800-talet i Auldana, en vingård som ligger granne med Penfolds Magill Estate. Något han lyckades mycket väl med, vinet är ett av mina favoriter i Penfolds portföljen – St Henri Shiraz. Experimenten pågick mellan 1953–1956 innan det var färdigt för hugade konsumenter 1957.

En annan favorit är Penfolds Bin 389. Ett vin som lanserades 1960 och ofta kallas för baby Grange eller fattigmans Grange. Det här är ett vin som på många sätt påminner om Grange, faktiskt så mycket att Peter Gago säger att du kan utgå från att år då Grange är fantastiskt och utgå från att Bin 389 också är det. Hans tips är att köpa en flaska Grange och en låda Bin 389 – priset för lådan blir ungefär detsamma som för den enda flaskan.

Penfolds Bin 389 (800x527)

För några dagar sedan fick jag tillfälle att prova vinerna i Penfolds collection 2015 – vilket är en samling viner från åren 2011-2014. Några viner man skulle kunnat hoppas på saknas dock, såsom den fantastiska Bin 707 cabernet sauvignon och den underbara Penfolds Magill Estate shiraz. Det finns också ett några viner som jag hitintills aldrig provat som skulle vara kul att se i Sverige såsom Bin 620 Coonawarra Cabernet Shiraz, Kalimna Block 42 Cabernet Sauvignon och Bin 170 kalimna shiraz. Jag håller tummarna för nästa år!

Årets Penfolds collection släpps på Systembolaget 2015-10-15.

Penfolds 2015 Reserva Bin 12A Chardonnay (800x673)

 

Reserve Bin 14A chardonnay. Naturlig jäst, ofiltrerat, komplext, elegant och med fina toner av citrus och lime. Här finns också en och härligt stenig ton och en tydlig syra. Vinet har legat på ekfat och det finns en hint av det, men mer som struktur och lätt kryddighet. Riktigt bra, för mig sitter detta som handen i handsken!

Penfolds Yattarna 2013 (800x643)

Yattarna 2013 Bin 144 chardonnay är lite modernare och påminner samtidigt lite mer om vit bourgogne. Det har lite mer av allt i jämförelse med BIN 14A men är fortfarande frisk och elegant i stilen – här finns lite mer struktur, lite mer ekfat som ger en liten krämig ton och lite mer frukt. Det är ett är också ett riktigt bra vin som är svårt att inte charmas av.

Tvingas jag att välja mellan dessa två vita viner faller nog mitt val på BIN 14A det finns något som är lite mer primalt, lite mer vibrerande som skapar ett en vacker väv av komplexitet och längd. Bägge vinerna kommer gå lagra och bägge är en njutning.

St Henri Shiraz 2012 Penfolds (800x532)

St Henri 2012 shiraz är en av mina favoriter i detta släpp från Penfolds. Det är riktigt bra redan nu men kommer bli fantastiskt med lagring. Här finns en mjukt blommig ton med söta örter, en vacker vibrerande frukt, en fin längd, tydliga tanniner, bra syra och massor med elegans. För mig minner detta lite om vin från Bourgogne och Piemonte med sin elegans och blommiga fruktighet samt tydliga tanniner – vackert är ordet.

Penfolds BIN 389 Cabernet Shiraz (800x620)

Bin 389 2013 cabernet sauvignon är vinet för oss som inte har råd med Grange. Det är stringent, lite norra Rhone i stilen, elegant men ännu lite för ungt – komplexiteten är inte riktigt där men kommer komma med ålder. Perfekt grillvin nu, lagra och du har något stort om några år! Det här är riktigt trevligt nu och kommer bara bli bättre!

Penfolds 2015 RWT 2013 Shiraz Barossa Valley (800x531)

RWT 2013 shiraz Barossa Valley är ett större och mörkare vin som känns mer nya världen. Faten är tydligare, det är kryddigare, här finns lite rostade toner, choklad och massor med frukt och mörka bär uppbackade med en rejäl dos tanniner. Gillar du stora viner är du hemma. Mycket bra!

Penfolds Grange 2011 (800x533)

Grange 2011. Årets Grange är gjort på innehåller 100% shiraz. Detta är det sjätte gången vinet görs på enbart shiraz, de andra årgångarna är 1951, 1952, 1963, 1999 och 2000. Vinet är tokungt men levererar ändå bra. Det har bitande men samtidigt silkiga tanniner som ger fin struktur. Frukten kommer lite smygande och ligger underytan likt en stigande bubbla som inte riktigt förmå ta sig hela vägen fram. Syran är strålande, det har elegans men är som sagt på tok för ungt – jag tror dock att detta kan vara ett bra köp för framtiden, en Grange som kanske kommer bli lite lättare och elegantare i stilen. Köp och glöm bort.

Bland de röda vinerna är St Henri är min favorit och också det mest prisvärda alternativet tillsammans med BIN 389. Grange 2011 är kanske inte den största årgången men det finns något vackert som ligger och knackar på dörren, jag tror att detta är något av en Askungen som kommer vakna upp ge eko framöver. RWT är också mycket bra, dock i en liten annan stil. Föredrar du kraft framför elegans är detta vinet för dig!

Skål

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar