Svenska flaggan
Pappa al pomodoro
Skriven av Magnus Reuterdahl

Pappa al pomodoro. Tomatsoppa från Toscana.

Nu är den perfekta tiden att göra tomatsoppa. Tomaterna är billiga och de är solmogna snarare än de vattniga tomater vi får under vinterhalvåret. Jag fick detta recept på Pappa al pomodoro, toscansk tomatsoppa i Toscana för flera år sedan och den blir alltid utmärkt.

Tomatsoppa är i sig utmärkt och mycket gott. När den görs på färska tomater så få du verkligen fram syrorna i tomaterna och djupet i smaken. Grunden till soppan blir också en utmärkt tomatsås. Vi brukar göra en hel del och frysa in och använda till pastasåser, grytor eller soppor under hösten och vintern. Detta förgyller många måltider och lyfter de enklaste rätter.

Pappa al pomodoro

Recept: Pappa al pomodoro. Tomatsoppa från Toscana.

Jag brukar göra en omgång på cirka 2,5 kilo tomater. Tänk på att ju bättre tomater desto bättre soppa. Den tar en stund att göra men det är värt det och ditt arbete, förutom att hacka lite grönsaker är mest att hålla koll på att tomterna sjuder och röra runt lite då och då. Detta räcker till många portioner soppa och en del tomatsås!

  • 2,5 kilo solmogna tomaterna
  • 2 selleristjälkar, finhackade
  • 2 gula eller röda lökar finhackade
  • 2 morötter, finhackade
  • 8 vitlöksklyftor
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 400 gram torkat osaltat vitt bröd (ca 100 g/portion) – Låt det stå framme över natten så att det torkar lite grann.
  • En kruka färsk basilika
  • salt & pepparPappa al pomodoro

Skär upp tomaterna, jag brukar kvarta dem. En del väljer att skala dem det gör inte jag. Lägg dem i en het panna med lite olivolja. Sänk värmen och låt det hela sjuda under ca 1-2 timmar, tills det blir en jämn sås. Jag brukar hälla i ca 0,5 liter buljong, lite åt gången. Under tiden hackar du selleri, morötter, lök och 4 vitlöksklyftor. Låt detta fräsa i olivolja på låg värme, det ska karamelliseras men inte steka och mjukna. Det brukar ta 20-30 minuter. Därefter kan du ställa det åt sidan.

Pappa al pomodoro

Om du ska göra soppa, hacka brödet eller kör det i en mixer, finhacka resten av vitlöken och basilikan. Ställ dessa åt sidan.

Tomatsås

När tomaten kokat ihop och den fått fin textur och lagom tjocklek så är det dags att hälla över morötterna, löken och sellerin i tomatsåsen, låt koka ihop i cirka 15 minuter. Om du ska ha den som tomatsås så är det klart. Låt svalna häll upp i burkar och frys in.

Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro

Om du ska göra soppa, behåll cirka 4-6 dl, låt koka i ytterligare 20 minuter eller så att det mesta av vätskan försvinner. Rör sedan ned i brödet, det ska bli till en massa som kan fräsa lite i pannan/grytan. Tillsätt därefter buljong efter hand, tills du får en lagom tjock soppa, rör om så att det blir en jämn soppa. I slutet häller du i vitlöken och basilikan. Om du vill kan du använda en mixer för att få den slät, jag brukar inte göra det då jag gillar den lite rustika strukturen. Smaka av med peppar och salt och servera.

Sangiovese och Pappa al pomodoro (tomatsoppa)

När det kommer till vin så tänker nog många vitt. Det klassiska i Toscana är dock att dricka rött vin gjort på sangiovese. Det du vill ha är ett rent och fräsch vin med förhållandevis hög syra för att matcha soppan.

Några bra viner till denna tomatsoppa är:

svensk tricolour

Terreno Chianti Classico 2016, Toscana, Italien, 129:-, Nr 2373, Finns i vissa butiker och via beställningssortimentet

Detta är ett rent fräscht och klassiskt vin i typisk chianti classico stil. Här finns en fin smak av körsbär och röda bär, en fin rak syra och sandiga tanniner som ger vinet fräschör och grepp i gommen. Fin kryddig eftersmak. Mycket bra!

Notera att bilden visar den äldre årgången 2014 men det är 2016 som gäller, som för övrigt är bättre.

Pappa al pomodoro

Il Segreto sangiovese 2017, Marche, Italien, 109:- Nr 73684, Systembolaget

Detta är ett vin med en fin saftig mörk frukt och en lång avslutning med en hint av havstoner som ger färschör. I frukten finns smak av mogna plommon och mörka lite syrliga körsbär vilken kantas av färska örter och ekfatskryddor. Varm fruktighet kombinerat med fin fräschör ger ett riktigt bra matvin.

Pappa al pomodoro

Chianti Il Drago e la Fornace 2017, Chianti Classico, Toscana, Italien, 99:-, Nr 2074, Systembolaget

Vinet görs på 90% sangiovese och 10% trebbiano. Det är ungt och stramt, har en fin distinkt frukt med inslag av körsbär, vinbär och en hint av citrusfrukter. Det har en härligt örtig eftersmak med en hint av svartpeppar i avslutet. I vinet använd lite vitt vin, vilket var vanligt förr, för ge extra fräschör. Detta är något jag gillar och ger viner som passar till såväl lättare som mer smakrik mat. Härligt sommarvin.

Ha en trevlig sommar

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer