Njut sommaren med viner från Grekland

Några tips på vita viner från Grekland på Systembolagets beställningssortiment inför sommaren.

Annons:

Flag_of_Greece.svgJag har tidigare skrivit om Grekland och grekiska viner här på DinVinguide.se. Några har därefter frågat om tips på bra och intressanta viner som är tillgängliga i Sverige.

Utav de viner jag skrivit om har de flesta inte funnits tillgängliga men häromdagen var jag på en provning av grekiska viner som visade upp att det är på väg att förändras. Dels hittade jag en del viner jag känner till sedan tidigare men också en hel del nya.

Majoriteten av dessa finns i Systembolagets beställningssortiment eller via privatimport. När jag själv försökte beställa på bolagets hemsida insåg jag dock att den nya sidan är betydligt sämre än den gamla när det kommer till beställningar. Det är svårt att hitta, byta butik och förstå hur man ska beställa. Så var beredda på lite strul vid framtida beställningar.

Det är inte utan att man börjar fundera på om Systembolaget vill döda beställningssortimentet genom att göra det medvetet svårt!

 

Jag har valt ut några viner som fungerar som en bra introduktion till grekiskt vin, är intressanta och fräscha, dvs bra sommarviner.

Mousserande vin, Grekland

Jag har provat och druckit en del grekiska mousserande viner, främst på druvorna assyrtiko, malvasia och moschofilero. När det kommer till mousserande viner är min favorit gjort på druvan assyrtiko av Santo wines, Santorini, den finns dock inte på bolaget för närvarande, läs mer här.

Santorini Sparkling 2012 Santo wine  (600x398)

Jag hittade dock ett annat intressant mousserande vin: Amalia brut, gjort på moschofilero från Tegea, Arcadia. Det är blommigt, fräscht, intressant och gott och lite annorlunda, trevligt som en apertif. Vinet är gjord med traditionell metod och man gör cirka 30000 flaskor.

Amalia brut (600x388)

Vita viner, Grekland

När det kommer till vitt vin är det framför allt viner på druvorna assyrtiko och moschofilero som fångat mitt intresse, men det görs också en del intressanta vita viner på till exempel xinomavro, så kallade blanc de noirs.

Assyrtiko ger eleganta viner med hög syra och massor med mineralitet medan moschofilero ger viner med en tydligt aromatisk blommig ton med inslag av söta citrusfrukter.

Mitt första tips är ett vin gjort på assyrtiko från Kreta. Vinet är rent, fräscht och fruktigt och perfekt en varm sommardag. Vinet görs av producenten Lyrarakis.

Lyrarakis Assyrtiko 2014 72666 (600x399)

 

Vill du prova ett vin från Santorini rekommenderas en privatimport från AMKA AB av Santo wines Assyrtiko. Mycket bra, lite mer mineralstint och elegant.

Santorini Assyrtiko 2014 Santo wines (600x399)

Ett annat strålande vin kommer från Peloponnese och producenten Ktima Brintziki  och heter Tinaktotogos 2013. Denna kommer att lanseras på beställningssortimentet inom kort, hoppas jag! Mycket fräscht och bra biodynamiskt vin gjort på duvan 100% tinaktorogo. Funkar till skaldjur och vitt kött.

Ktima Brintziki 2013 tinaktotogos  (600x351)

Lafkioti Moschofilero 2013 är ett annat ett riktigt bra vin som är så där härligt sommarfräscht, lite blommigt citrussmakande med fin syra och perfekt i sommarvärmen.

Lafkioti Moschofilero 2013 74780 (600x398)

Om du är en av de som åker till Grekland under sommaren, passa på att prova lite vin, gärna från inhemska druvor. Med lite tur kan vinet finnas via Systembolaget eller någon av nätvinshandlarna och om inte annat kanske du får nya favoritdruvor eller områden som kan du kan prova vidare i Sverige.

Jag återkommer med lite tips på röda viner och rosé framgent.

Skål

Magnus Reuterdahl

 

 

Läs mer

Fler artiklar