Midsommarförberedelser

Tycker du det är för tidigt med midsommarförberedelser? Det gör inte jag, åtminstone inte om du vill vara säker på att få hem saker ur beställningssortimentet eller hitta fynd på släppen i juni. Idag tipsar jag om viner som passar till midsommarafton eller andra trevlig sommarfester. Läs mer i DinVinguide.se!

Värmeböljan den senaste veckan har fått sommarkänslorna att komma upp till ytan och i horisonten hägrar midsommarafton. För mig betyder det att det är dags för midsommarförberedelser. Vanligen lagar jag mycket av maten men just till midsommar brukar jag ta det lite lugnare och står istället för vinbuffén. Mina förberedelser rör med andra ord vin- och andra dryckesinköp.

På matbordet till midsommar är många av oss ganska konservativa. Till lunchen ska det finnas tradtionella rätter såsom inlagd sill, sillsallad, gubbröra, inkokt och eller rökt lax samt västerbottenpaj. Efter detta kommer kaffe och jordgubbar i mjölk eller på tårta och senare på kvällen, efter dans runt stången rullas grillen fram. På denna läggs kycklingfiléer, revbensspjäll, entrecote och korvar med mera. Med andra ord är det många smaker som ska mötas och matchas.

Grillvin

Jag föredrar vin men viss annan dryck är också anbefalld. Till maten serveras också några nubbar för den som så önskar det. En rekomendation är att dricka små nubbar, 1-2 cl, till maten, då kan du prova flera och anpassa dem till vad du har på gaffeln. Drick dem också svala men inte inte kalla, då kan du känna nubbarnas fina smak. Ett tips är Snälleröds Krögarsnaps, lite annorlunda, mycket goda och gastronomiska, läs mer om dem här.

snaps

 

Annons:

Vinbuffé på midsommar

Som jag skrv ovan så tillhör jag dem som helst dricker vin till midsommarens maträtter. De är många så det finns möjligheter för många olika viner att prova och leka med. En fördel med fester som midsommar är att vi ofta är några stycken på festen, detta gör att vi kan öppna lite fler eller större flaskor än vanligt och låta många smaka lite av varje. Jag tycker också det är kul att låte det bli fest, köp något som är lite lyxigare, lite annorlunda som verkligen kan sätta guldkant på tillställningen. I år har jag hittat några riktigt kul viner som släppts eller släpps i tillfälliga sortiment och som finns i beställningssortimentet.

Låt oss börja med bubbel! Många av mina favoritbubbel kommer från Champagne, men det finns det mycket annat kul att hitta. Jag gillar särskilt de som då inte smakar som Champagne utan och som görs på andra druvor. Det första vinet kommer från Grekland och görs på en blend av druvorna xinomavro och romeiko. Druvan xinomavro som ibland jämförs med nebbiolo och pinot noir är en utmärkt druva för mousserande viner, i detta fall kommer druvorna från Amyntaio, i västra Makedonien, norra Grekland. Romeiko kommer istället från Greklands övärld och i detta fall från vinodlingar på Kreta. Vinet är gjort med tradtionell metod och har legat på jästen i flaska i fyra år.

MidsommarförberedelserThe Illustrious Hartman Molavi extra brut 2016, Manousakis Winery, Grekland, 299:-, Nr 90944, Systembolaget beställningssortimentet

Det här är ett härligt mousserande vin med fina små bubblor och en fin krämig mousse. Det är fräscht, nästan lite krispigt och kargt. Syran är rak, det finns en antydan till aromatiska toner men framförallt finns smak av vita och gula stenfrukter samt citrus. Vine har en lång finsish med en antydan till skalbeska. Detta är utmärkt till skaldjur och inkokt eller kallrökt lax.

Från Grekland rör vi oss mot nordväst och hittar en rosa pet-nat från Österrike. Pet nat eller pétillant naturel är en äldre metod för att göra mousserande vin som blivit populär igen. Vinet är oftast ett ofiltrerat vin där jäsningen påbörjas i fat eller tank och får jäsa klart i sin flaska. Just detta är dock degorgerat, så här har det mesta av jästfällningen avlägsnas, vilket ger vinet lite mer elegans. Det är en av mina favoriter i denna stil och kommer från Weingut Pittnauer, som har sin bas i Burgenland, Österrike. Vinet är gjort på druvorna blaufränkisch, merlot och syrah.

MidsommarförberedelserPitt Nat rosé 2020, Österrike, 229:-, Nr 92737, Systembolaget tillfälligt sortiment, släpps den 8 juni

Pitt nat är ett somrigt, piggt, läckert och fräscht sommarbubbel. I smaken finns en jordgubbar, hallon, rabarber, blodapelsin och persika. Vinet har en bra syra, pigga bubblor och en fin lång avslutning. Det är ett vin med en sprudlande energi som säger att nu är det sommar på riktigt! Med sin fruktiga men torra smak passar det utmärkt till att skåla in festen med, till småplock eller varför inte midsommaraftons jordgubbsrätter.

Allt är dock inte bubblor på mitt bord eller i mitt glas. För att täcka in aftonens alla smaker behövs också vitt och rött vin. För mitt första vita vin håller jag mig kvar i Österrike, men jag flyttar mig till Wachau och byter druva till grüner veltliner.

MidsommarförberedelserDomäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Achleiten 2019, Wachau, Österrike, 399:-, Nr 74999, Systembolaget beställningssortiment

Viner på grüner veltliner är ofta fantastisk till mat, inte minst sparris men också fisk, kyckling och ljust kött. I detta vin finns solmogen frukt med toner av gula stenfrukter uppbackat av citrustoner. Vinet har en fin struktur, bra syra och en lång kryddig eftersmak som slutar i vitpeppeartoner och en lätt rökighet. Ett buffévin med hög klass, elegans och komplexitet!

För nästa vita vin vänder jag mig till nya världen och Nya Zeeland. Jag vet att många tycker att sauvignon blanc från Nya Zeeland är lite osexigt och gammaldags, men när det är bra så är det bra. Dog Point gör inte mig besviken, de levererar  som alltid viner med precion, elegans och fräschör.

MidsommarförberedelserDog Point sauvignon blanc 2020, Nya Zeeland, 195:-, nr 93288, Systembolaget tillfälligt sortiment

Dog Point sauvignon blanc är smakrikt, friskt och charmigt.  I vinet finns solmogen frukt såsom citrusfrukter, vit persika och passionsfrukt samt en släng av gula krusbär. Frukten backas upp av finstämda aromatiska toner och en härlig syra, allt i perfekt balans. Släng på skaldjuren på grillen, drick till kycklingen eller laxen, oavsett vilket kommer du vara nöjd. Härligt somrigt!

Från vitt till helgens rödtjut. Då vi oftast grillar köttet (även om det kan förekomma en råbiff och lite chark också) vill jag ha lite maffiga grillviner. Inte nödvändigt stora och kraftfulla viner, men smakrika och fullödiga. Mitt första val kommer från den italienska producenten med det lite annorlunda namnet, Umani Ronchi. Just detta vin kommer från Marche och är gjort på druvan montepulciano. Druvan montepulciano är en druva som hamnat lite i skuggan av mer kända druvor som sangiovese, nebbiolo och corvina. Detta är ett vin som verklingen visar på denna druvas potential. Årgång 2016 är dessutom en av de bästa jag provat när det kommer till just detta vin, som jag tycker är Umani Ronchois flaggskepp.

MidsommarförberedelserCampo San Giorgio Conero riserva 2016, Marche, Italien, 459:-, Nr 93580, Systembolaget tillfälligt sortiment

Campo San Giorgio Conero är ett smakrikt, fylligt vin med såväl kjomplexitet som drinkabilitet. Öpnna det gärna några timmar i förväg och dekantera det, vinet behöver en del luft för att uppnå sin fulla potential. I smaken finns mogna röda och mörka körsbär samt toner av plommon. Vinet har silkiga tanniner och ekfaten ger såväl krydda som struktur. Här finns en fin fräschör, riktigt bra balans och en lång eftersmak med toner av färska örter, kaffe och tobak. Det är mycket bra nu och det går att lagra i åtminstone 10-15 år om du vill ha mer mogna toner.

Det blir ingen midsommar utan portugiskt vin, åtminstone inte för mig. De senaste åren har jag haft med mig viner från Portugal till våra midsommarfiranden. Ibland har de varit vita, ibland röda och ibland fortifierade. I år blir det ett rött vin signerat Dirk Niepoort. Han är en av mina favoritproducenter, han vill hela tiden vill hitta något nytt, men kanske framförallt för att han alltid fokuserar på fräschör och balans i sina viner. Dão Rótulo, kommer som namnet antyder från regionen Dão i nordöstra Portugal och är gjort på druvorna alfrocheiro, jaen och touriga nacional.

MidsommarförberedelserDão Rótulo 2017, Dão, Portugal, 140:-, Nr 73529, Systembolaget beställningssortimentet

 Dão Rótulo har en härlig fruktighet och en fin fräschör. Här finns en läckerhet som gör att du bara vill ha ett glas till. I smaken finns mörka frukter och bär såsom körsbär, björnbär, plommon och blåbär som kantas av viol och torkade örter. Vinet är fylligt och har en mjuk tanninstruktur. Eftersmaken är lång och charmig och avslutas med en liten pepprighet och stensälta. Drick till ost, chark och ljust kött. Ett lättdrucket och charmigt vin som passar helt perfekt på midsommarafton.

Tripp, trapp trull så var bolagskorgen full. Passa på att planera dina inköp till midsommar redan nu, så slipper du köer och stress de där sista dagarna!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar