Midsommardagen 2020

Då är vi här igen, trots ett virus döpt efter en mexikansk öl, isolering och mångahanda vedermödor. Det är midsommar, början på något nytt där världen återfötts på nytt. Låt oss njuta av att sommaren äntligen har kommit och hoppas på en ljusare framtid!

Midsommarafton 2020 är all, midsommardagen är här och sommaren ligger framför oss med löftet om lata dagar i gassande solljus. Vi har alla firat midsommar på vårt eget sätt, vissa av oss har suttit hemma på kammaren, några har haft munskydd, några gjorde vad de alltid gjort och några har hittat nya sätt att fira. Jag drack bra vin, skippade sillen men tog mig en nubbe eller två och midsommarstången var reducerad till en prydnadstång på bordet.

Midsommarviner:

Hos mig och i mitt sällskap poppades viner som Leclerc Briant Rosé Champagne Brut, prosecco från Sfriso, vitt vin från Vinho Verde av Soalheiro, lite bourgogne från Clotilde Davenne i from av en Chablis, rött från Toscana och Brunello di Montalcino genom Col d’Orcia, Sankt Laurent från Artisan i Österrike och söta droppar från Pantelleria i Donnafugatas underbara passito Ben Rye.

Wines of Midsummer

Sju strålande viner offrades till gudarna genom mitt kretslopp. Dessa dracks tillsammans med god mat och i härligt sällskap och blev en perfekt inledning till årets sommar. För en gångs skull var det dock inte bara en vindränkt midsommar det var också en soldränkt och varm. Det var en dag då jag kände mig som en sann europé, tack vare Aftonbladet, där kunde jag läsa att sill, snaps och blommiga stänger inte är något för ledarna i EU. Just dessa ord gav mig samhörighet med alla andra européer som har den goda smaken att inte älska sill. Snapsen går dock an, den kan till och med vara riktigt god och om min vänner i Europa är ärliga så dricker de liknade drycker i form av schnapps, grappa och annan destillerad sprit. Jag hoppas att din midsommarafton var lika bra som min!

Annons:

Midsommarnattens vind är ljum,
nubbeglasen klingar vid skålar.
Alla sitter vid fullsatt bord,
å sjunger till midnattstimma...

Midsommarmagi

Tittar vi bakåt så har midsommarafton kopplas samman med magi och fruktbarhetsriter samt av grodor och groddanser. Det sistnämnda har kanske något att göra med att försöka hitta en prins. Historiskt sätt var midsommarafton ungdomens natt. En natt då dansen skulle pågå ända till gryningen och där romanser skulle uppstå eller drömmar om dem var önskade. Med blommor under kudden skulle du kunna få glimt av din framtida livspartner. Men de gamla sederna har skiftat form, om och om igen, så även hos mig. Jag har bytt ut blommorna under huvudkudden till korkar och hoppas således på att drömma om årets kommande vinupplevelser. Kanske lite obekvämt men helt klart värt det!

corks

Vid sidan av blommorna under kudden var midsommarnatten också ett tillfälle att besöka hälsokällor, då dessa ansågs vara särskilt verksamma då. Om du gillar öl så hoppas jag att du var ute och samlade honungsdagg till jäst för ditt eget öl eller bröd, då detta ska gör dem extra goda. I midsommarnatten fanns också möjligheten att bli rik. Just natten mellan midsommarafton och midsommardagen ska chansen vara extra stor att finna förtrollade skatter, men för att vara lyckosam måste man vara helt tyst. Jag hoppas du var tyst och lyckosam!

Midsommardans

Midsommar är en gammal högtid, riktigt hur gammal är dock svårt att säga. I äldre tider firades sommarsolståndet, den längsta dagen på året. Lekar och dans kring stänger såsom midsommarstången och olika former av brasor eller bål kan sannolikt kopplas långt tillbaka i förhistorien. Våra förfäder firade då in sommaren och det gör vi nu också. Traditionerna gör oss en del av historien och våra uppdateringar av dem skapar grunden till hur våra efterkommande kommer fira den. Ett exempel på detta är mat, drycker, sånger och danser. Nedan hittar du receptet på en utmärkt gubbröra att njuta av på midsommardagen eller under sommaren, det är något som jag för mig av och delar med mig av vid sidan av goda viner.

Nu är det dags att njuta av sommaren, trevlig helg!

Magnus Reuterdahl

Min gubbröra

LÄS MER
påskgille

Läs mer

Fler artiklar