Annons:

Magnus botaniserar bland små partier (21 april)

Den 21 april är det dags för det andra släppet av viner i kategorin små partier i april månad. Min kollega Sofia Ander har redan presenterat ett antal av dessa viner som hon tyckte står ut. Nedan hittar du mina favoriter.

Jag hittade en hel del kul bland vinerna som släpps den 21 april. Totalt rör det sig om ett 40-tal viner och det är alltid svårt att begränsa sig till vilka viner som sticker ut. Jag hittade några gamla viner, ett udda och några som är utmärkta inför våren och sommaren.

Dessa viner visar på att det går hitta riktigt intressanta viner, gjorda på ovanliga druvor eller i mindre kända regioner på Systembolaget. Viner som ger något oväntat när det kommer till ursprung eller årgång. Det är dock viner som har en sak gemensamt, de är riktigt smakliga.

Annons:

Vita viner, 21, april, små partier

Vad vet du om druvan kerner och har du provat den? Det är en tysk druva som skapades 1929 av August Herold, han korsade druvorna trollinger och riesling med varandra och skapade en grön druva från en blå och en grön druva. I detta fall är det dock ett italienskt vin från regionen Trentino-Alto Adige.

små partier 21 april

Manni Nössing Kerner 2015, Trentino-Alto Adige, Italien, 200:-, nr 99800

I doften finns en aromatisk doft som ligger någonstans mittemellan muscat och riesling. Smaken är fräsch men smakrik, där friskheten kommer mer från mineral än syra. I smaken finns en fin fruktig ton med smak av gula frukter, kantat av färska örter och vita blommor. Det har en lång eftersmak med kryddiga stentoner och en lätt skalbeska i avslutet. Ett riktigt trevligt sommarvin som passar till skaldjur, fisk och sallader.

små partier 21 april

Chablis Grand Cru Les Bouguerots 2014 Laroche, Chablis, Bourgogne, Frankrike, 499:-, nr 99130

När man har semester vill man kan lyxa till det och njuta av ledigheten. Ett bra sätt att göra det är att njuta av en riktigt bra Chablis. Just detta vin är egentligen i yngsta laget men det är ett vin som åtminstone jag kommer ha svårt att hålla borta från min korkskruv.

Intensivt och elegant med en fint underliggande ekfatston som ger djup och lite kropp. Till detta kommer en kalkig känsla som bygger på kroppen samt en riktigt bra syra som skär igenom och ger fräschör samt elegans. Det här är ett vin som går från tydliga citrustoner till det örtigt blommiga och från karga steniga toner till runda ekfatssmaker. Det är ett vin som nog bör sparas men som jag älskar att dricka ungt. Det har en lång eftersmak som spänner gomsegelet och sätter smaklökarna i arbete. Perfekt sommarjuice!

Röda viner, 21 april, små partier

Många gillar kraftfulla viner, viner som passar till grillat kött och varma sommarkvällar. Cahors är en intressant vinregion öster om Bordeaux där man fortfarande håller druvan malbec högt i kurs. En druva många idag främst stöter på i viner från Sydamerika. Här är dock ett riktigt bra vin från Frankrike och Domaine Clos d’un Jour.

små partier 21 april

Clos d’un Jour 2014, Cahors, Frankrike, 167:-, nr 92079

Vinet görs på 85% malbec och 15% merlot och är mörkt, nästan svart i färgen. Det är ungt men smakrikt med mycket frukt och bär. I frukten finns intensiva smaker av mörka plommon och björnbär som ramas in av ekfatskryddor och örter. Här finns lagerblad, svarta oliver och svartpeppar.  Vinet har runda lena tanniner som klär in vinet och ger det en speciell karaktär med komplexitet och smakrikhet. Ett utmärkt vin till sommarens och vårens lite kraftigare och smakrikare rätter.

små partier 21 april

Bollinger La Côte aux Enfants 2013, Coteaux Champenois, Frankrike, 789:-, nr 91105

Vill du ha något riktigt speciellt hemma i vinkällaren? Bollinger är en av världens mest kända champagne-producenter, men de gör också ett strålande rött vin. Detta är ett vin som få smakat och som inte skäms för sig i några sammanhang. Smakar det så kostar det och detta är ett relativt dyrt vin. Att det är dyrt beror dock på den begränsade tillgången.

Om du gillar röd bourgogne är detta ett vin du bör smaka, det är gjort på pinot noir odlad i Aÿ, Champagne. Det är smakrikt med en rik saftig frukt, en fin blommig ton och det har en härlig syra. I jämförelse med en bourgogne är detta lite hårdare och kargare än vinerna från Bourgogne, men det har definitivt såväl elegans som komplexitet. Det är ett vin att kontemplera över, att njuta av i goda vänners sällskap och att njuta av. Mycket bra!

små partier 21 april

Chateau Musar 2007 (nr 90544) och 1996 (Nr 90562), Libanon, 229 respektive 359:-, OBS halvflaskor (375 ml)

Jag gillar Chateau Musar. Det är viner som är gjorda för att smaka Bordeaux och Rhône, gjort på en druvblandning med cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Vissa år har de också använt andra druvor. Jag gillar också lagrade viner och det är inte så ofta man kan köpa sådana. Nu släpps två årgångar, 1996 och 2007, som jag uppskattade då de kom, läs om det senare här. Halvflaskor är dock inte mina favoriter då vinerna tenderar att mogna lite för fort i dem.

Detta är två årgångar som är kul att prova. Personligen håller jag årgång 2007 som den bättre av de två just nu. Möjligen har 1996 gått in i en fas som är lite stum, någonstans mitt emellan ung och mogen. Det kan också ha mognat lite för snabbt i den lilla flaskan (är dock osäker på när vinet tappades på flaska). Just nu känns det lite uttorkat och ogint. I smaken finns främst toner av torkad tobak, jord, stall och läder kantat av mogen röd frukt och en hint av nypon. Årgång 2007 är fortfarande ett riktigt trevligt vin som utvecklats fint med fina rödsyrliga bär och begynnande mognadstoner. Det var tillgängligt när jag drack det senast för något år sedan och det är fortfarande riktigt bra. Vinet har fina tanniner, smak av ceder och sandelträ och en bra fräsch längd. Vill du prova två äldre årgångar mot varandra är detta riktigt kul.

Det finns mycket kul i detta släpp av viner. Detta är några av guldkornen, det finns dock många fler. Det kan bli en riktigt smaklig vår!

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om