Jultips med viner (90-150 kronor)

Inför helger som jul, nyår, påsk och midsommar får jag ofta frågan av vänner och bekanta om jag kan rekommendera några viner i en lite lägre prisklass än de jag ofta skriver om, så också i år. Just när det är festligt är det också kul att öppna upp något som kanske är lite bättre eller annorlunda än vardagens viner, något som kan ge en liten extra upplevelse. Även i år har frågan kommit och jag har utgått från ett Systembolag i en mellanstor stad i Sverige och dess sortiment i prisklassen 90-150 kornor – så det ska finnas en hyfsad chans att vinerna finns tillgängliga för de flesta. Jag har också försökt hitta viner som kan passa julens rätter. Vidare har jag försökt få lite spridning på vinerna när det kommer till länder och regioner.

Jag har också lagt till ett par tips på ett par champagner och en flaska port för den som är sugen på något som är lite dyrare.

Hoppas att du hittar något som kan passa just dig!

Jultips, röda viner

Jag dricker själv mest vitt när det kommer till julen, under mellandagarna brukar vi dock göra lite rätter som är mer anpassat till rött vin såsom kalkon, någon gryta och kanske en riktigt bra hamburgare. Jag vet också att många föredrar rött vin under årets kallare månader och här kommer några spännande och bra tips.

De Bortoli Yarra Valley Pinot Noir 2014, Yarra Valley, Victoria, Australien.

SB # 6678, Pris: 149 kr

Här finns en fin ton av söta bär kombinerat med en fin syra och toner av frisk skog samt en pigg örtighet. Elegant, smakrikt och med viss komplexitet. Detta är en riktigt bra nya världen pinot från ett lite svalare läge vilket ger den fina balansen i vinet.

Fungerar bra till ljust kött, fågel, stekt fisk.

 

Crozes-Hermitage Les Launes 2013, Rhone, Frankrike

SB # 2800, Pris: 144 kr

Detta är ett fruktigt och smakrikt vin med inslag av röda och mörka bär. Det har en bra längd, är lite kryddigt med såväl inslag av örter som av svartpeppar. Trots att det är smakrikt finns en fin friskhet i vinet främst baserat på mineralitet.

Bra till stekt och grillat kött samt kallskuret.

 

Boom Boom Shiraz 2013, Washington state, USA

SB # 6714, Pris: 135 kr

Gillar du lite mer bombastiska viner med mycket smak är detta ett bra amerikanskt vin. Här finns kraft och mycket frukt med inslag av björnbär och blåbär med en hint av viol, en hel del ekfatstoner som drar år vanilj samt en bra dos peppar. Vinet balanseras dock upp med en bar syra.

Bra till rött kött, hamburgare, pasta, hårda ostar

 

Brancaia Tre 2012, Italien Toscana

SB # 75501, Pris: 129 kr

Ett välgjort snyggt vin som har såväl komplexitet som lättillgänglighet. Har du funderat på termen supertuscan är detta ett utmärkt instegsvin för att prova stilen. Det är sammansatt, har fin fruktighet med tydliga inslag av körsbär, slånbär och svarta vinbär, har en snygg fatkaraktär, fin örtighet och en liten kaffeton

Bra till lamm, kalv, lättare kötträtter, hårda ostar.

 

Ktima Kir-Yianni 2012 Yianakohori Hills, Naoussa, Grekland

SB # 2850, Pris: 109 kr

Ett vin gjort i området där man producerar Greklands version av barolo – viner på druvan xinomavro. Det är ett kryddigt men nyanserat vin med viss elegans och fin smak med inslag av skog, svarta vinbär, blommor. Det finns också en hint av mörk kakao samt lingon i avslutet. Det har lite av barolokvalitet i sig – det där lätta, eleganta och lite blommiga men här finns också en mer rustik ton med lite andra örter än Piemonte och en helt egen karaktär. Med andra ord det är inte en barolo och det smakar inte barolo men det har lite av de egenskaper man kan finna i baroloviner och viner gjorda på druvan nebbiolo. Gott är det och det är kul att hitta viner från områden som inte syns så ofta.

Bra till vilt, grytor, hårda ostar och grillat kött.

 

Lirac Les Chenaies 2013, Rhone, Frankrike

SB # 2214, Pris: 105 kr

Det här är ett bra allroundvin. Ett smakrikt fruktigt vin med såväl röda som blåa bär och en snygg örtigt ton med en hint av rosépeppar. Det fungerar till mat eller som sällskapsvin samt till vardag och fest. Helt enkelt gott.

Annons:

Jultips, vita viner

Här kommer vi till det som är viktigast för mig, vitt vin – eller mousserande vin överlag står för lejonparten under julen men vitt är basen. Om man tänker efter så fungerar mycket av maten på julbordet bäst med vitt vin. Nedan kommer några bra förslag på viner som kan höja såväl julbordet som mellandagarna.

Côtes du Jura chardonnay 2011, Jura, Frankrike

SB # 2327, Pris: 149 kr

Detta är ett riktigt bra julbordsvin med mycket smak, fina citrustoner, gula äpplen, lite ekfat som ger en smörig ton, nötter och en fin syra och lite mineraler som drar åt sälta.

Passar till fisk, ljust kött, fågel .

 

A Christmann riesling 2014, Pfalz, Tyskland

SB # 5882, Pris: 129 kr

Riesling är julbordsdricka – punkt! Detta är ett rent, fräscht vin med hög syra och en fin aromatisk ton. I frukten hittar man inslag av grå och gröna päron samt citrusfrukter. Just syran och den aromatiska tonen är vad som får riesling att passa fint med mycket av maten på julbordet.

Gott till feta korvar, fläskkött, fisk och skaldjur

 

Alvarinho Contacto 2014, Vinho Verde, Portugal

SB # 6707, Pris: 119 kr

Vinho Verde i Portugal är ett område som producerar massor av bra viner och Anselmo Mendes har gjort ett riktigt snyggt vin på druvan alvarinho. Det är ett fräscht vin med fin syra kombinerat med mycket mineralitet som drar åt sälta, detta möter i sin tur en liten rund fet ton med inslag av melon och en hint av honung vilket bryts av en fin grapefruktston.

Gott till fisk och skaldjur.

Jultips, mousserande viner och portvin

Julens rätter kräva mousserande vin! Bubblor, syra och mineralitet i kombination med jul och nyår är som  handen i handsken- det är gott, det ger feststämning och det är gott. Behöver man säga mer?

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Bourgogne, Frankrike 135:-

SB # 7725, Pris: 135 kr

 

Elegant, fräscht, mycket syra, fin mousse, snygg liten frukt, stenig och med en viss komplexitet. Bland de bättre mousserande viner man hittar utanför Champagne på bolaget.

Bra till julbordet, syran bryter mycket av de feta smakerna och frukten hämtar upp smaker från fläsk och lättare kötträtter, funkar fint till fågel och skaldjur.

Ett annat mycket bra alternativ är Ferrari brut från Trentino-Alto Adige , Trento, Italien som är lite mer smakrikt men samtidigt fräscht och elegant.

SB # 7721, Pris: 155 kr

Det får bli ett par champagnetips också:

Louis Roederer Brut Vintage 2008 – fantastisk men kanske en aning ung – gillar man syra och mineraler är det dock bara att njuta!

SB # 76510, Pris: 549 kr

Collin-Guillaume Millésime 2008 – också riktigt bra, från fin årgång men med lite lägre pris.

SB # 2265, Pris: 359 kr

2008 är en riktigt bra årgång i champagne och bägge dessa champagner går att lagra, så de fungerar som en bonus också bra som julklappar.

sabrering champagne mousserande vin

 

Portvin

Man behöver något sött under helgerna. Donnafugatas Kabir  är riktigt bra sötare vin som är så där lagom sött och har en fin muscat ton, det fanns dock inte i den utvalda butiken.

SB # 4623, Pris: 149 kr

Portvin tillhör också det som jag gillar under julen (och för den delen året runt). Min passning här är du bör köpa något som är lite bättre än de billigaste i hyllan. De billigaste är ofta lite klistriga i tonen, har för mycket spritsmak och kan ofta upplevas som endimensionella och är kanske bättre anpassade som drinktillbehör eller i portvinssås. Bra producenter som ofta finns på bolaget är är t ex Kopke, Grahams, Nieport och Sandeman. I just denna butik finns en bra LBV (late bottled vintage)- Just LBV är bra då dessa till skillnad från ung vintage port i regel är drickmogen när du köper den såsom denna:

Graham’s Late Bottled Vintage 2009.

SB # 8000, Pris: 174 kr

Port är till utmärkt tillsammans med en bra stilton (eller annan blå- eller grönmögelost) på pepparkaka eller med lite mörk choklad.

God Jul och Gott nytt år

Magnus Reuterdahl

 

Läs mer

Fler artiklar