Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Jul
Skriven av Magnus Reuterdahl

Julstök och sista minutentips

Det är dan före dan före dopparedan. Den skäggprydde, rundnätte herrn med förkärlek för röda kläder kommer snart på besök om du står med på snällistan. Innan dess är dock en hel del att bestyra med i såväl tomnteverkstan, i butiker och i köket. Skinkan ska tillagas, gubbröran ska fixas, laxen gravas och gröten kokas med mera, med mera.

Om du känner dig osäker på om du verkligen står på snällistan så har du två dagar på dig att vända kappan efter vinden. Två bra knep så här i juletid är att äta rikligt med pepparkakor eller att fjäska för tomtefar medelst god julgröt!

I artikeln hittar du tips på juldrycker som finns tillgängliga på bolaget, tyvärr dock inte på alla bolag.

Julgröt

JulölGröt är rätten med de äldsta anorna på vårt julbord. Den är betydligt äldre än julen, med en historia som spänner över drygt 30 000 år. Ett av de äldsta arkeologiska fynden av gröt har gjorts i Grotta Paglicci i södra Italien. Gröten är besläktad med en annan viktig tradition på julbordet, ölet. De första ölen började bryggas för omkring 13000 år sedan men liknade då mer gröt än dagens härliga droppar. Bland årets julöl är min favorit: Anchor Christmas Ale!

När det kommer till gröt så äter jag nästan uteslutande risgrynsgröt. Jag undviker dock gröt förpackad som plastkorvar från butiker. En bra gröt tillagas i en gryta med kärlek och bra råvaror, se recept nedan.

Vill du prova att dricka vin till gröten, det funkar, så rekommenderas ett glas Moscatel de Setúbal eller ett glas Sauterns. Vill du ha något mer svenskt rekommenderas ett glas kall punsch, läs mer här. Till pepparkakan rekommenderas port med stiltonost, läs mer om fortifierade viner i artikeln om port, madeira och mostactel från Portugal. Ölet avnjutes dock bäst till annat på julbordet, till exempel korvar, och dopp i grytan.

snapsI år har jag också förberett tre rätter för julbordet.

Den första rätten är gubbröra. Det är kanske inte rätt som är enbart för julen. Då jag inte är så glad i sill gör denna rätt mig lite mer delaktig i julbordets första sittning. Det är också en utmärkt anledning för en julsnaps eller två. I år blir det klassiska Lysholm Linie Aquavit, serverad sval men inte kall, för den goda smakens skull.

Snapsens smaker är dock vänner med betydligt mer än bara sill och gubbröra på julbordet. Min kollega och snapsvän Anders Levander tipsar i denna artikel om andra utmärkta julsnapsar och funderar på vilken mat de passar bäst till.

Receptet på gubbröra hittar du nedan.

 

Efter det inlagda kommer laxen

Vitt vin FrankrikeVitt vin FrankrikeVi har i regel flera olika typer av lax på julbordet. Inkokt, kallrökt och gravad. Den sistnämnda gör jag efter min svärfars recept, som i ärlighetens namn ligger närmare att vara rimmad än gravad. För att kunna kalla den gravad så brukar jag skicka med ett par sockerkorn under gravningen.

Receptet kommer från norra Finland och genom att laxen är mer rimmad än gravad blir laxen fastare i köttet och smaken får en renare laxsmak.

Den är lätt att göra själv, men det tar tid, ca 28 timmar. Allt som krävs är lax, grovsalt, två sockerkorn samt om man vill lite dill och/eller citronskal. För att smaken ska bli bra krävs det en fin bit laxsida, det är kvaliten på laxen som avgör smaken.

Till dessa typer av lax tycker jag om att dricka riesling eller en frisk chablis. Magnumbuteljer är alltid lite lyxigt och Gustave Lorentz Riesling Réserve 2020 finns i flera butiker. Chablis Clotilde Davenne 2020 finns för tillfället bara på vanlig flaska, den är dock riktigt bra.

Julskinkan – julbordets pièce de résistance

Den tredje rätten är julskinkan. Det är en rätt som kallats julskinka sedan åtminstone 1600-talet, en av de tidigaste omnämningarna finns i Olof Rudbeck verk Atlantica. Då var det en rätt som serverades hos burgna och välbeställada, en lyxrätt som kom till allmänheten under 1800-och 1900-talet och idag är en av de vanligaste julrätterna. Traditioner är dock på väg att ändras med fler vegetarianer och veganer, så vi får se hur länge den håller sin plats som julbordets pièce de résistance.

Jag gör helst skinkan i ugnen och tillagar den på låg temperatur, 100-125 grader tills innertemperaturen är 72 grader (använd en stektermometer). Därefter ska den griljeras, se recept nedan.

Det absolut viktigaste när det kommer till skinkan är kvalitén på just skinkan, både för smakens skull och så att djuren har haft ett bra liv. Sofia Ander tipsar om riktigt bra viner till det varma på julbordet i denna artikel.

Rimmad julskinka

Hoppas att ni alla får en riktigt God Jul med massor av mat, goda drycker och härliga upplevelser!

Magnus Reuterdahl

Julstök och sista minutentips – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer