Julhelgen blad för blad – lästips

Så var julafton 2015 all, bara 363 dagar till nästa men innan dess kommer nyåret och nästa mat och vinfest + några till.

tomtar

Här var det traditionellt julbord med sill, gubbröra, lax på olika sätt, Jansons frestelse, skinka, rökt lammbog, köttbullar, korvar och mycket mer. Till julbordet serverades champagne, mousserande vin, rött vin från södra Rhône och Toscana, sött vin från Pantelleria och givetvis portvin samt lite julöl (se vilka i bildgalleriet).

Annons:

Innan nyår kommer dock ett antal mellandagar. Dessa nyttjar jag till att njuta av att vara ledig men också till att förkovra mig. Att läsa ikapp sådant som blivit liggande. Hitintills har det blivit två böcker, bägge är riktigt bra och släpptes under hösten men jag har också jobbat en del på DinVinguide.se med vår digitala vinatlas.

Den första finns som e-bok och är skriven av Cathy Huyghe. Hon skriver vanligen för Forbes.com men också då och då för Decanter, The Boston Globe, the Washington Post, Wine Enthusiast och många fler. Hon bor i Atlanta, USA. Jag träffade henne för ett par år sedan i Italien och när hon berättade om detta bokprojekt lät det spännande.

Lästips 1: Hungry For Wine: Seeing the World Through the Lens of a Wine Glass

Hungry for wine Cathy HuyghI boken får vi följa Cathy genom 12 artiklar eller kanske snarare historier där vin är den röda tråden. Hon tar oss med säker fot genom några av vinvärldens hörn, en flaska och en historia i taget.

Vi får följa med på vingårdsbesök, lära känna människor och får en målande bakgrund och inblick i deras liv. Vardagliga problem blandas med regionala och globala såsom ekonomiska problem, politiska problem som krig, besvärliga lagar och svårigheten att hitta arbetskraft. Vi möter dock också problemlösare, framåtriktade och positiva entreprenörer som med passion och innovativa idéer skapar fantastiska viner.

Cathy skriver på ett medryckande sätt och berättar historier som berör, både i det lilla och det stora vilket gör detta till en såväl trevlig som lärorik läsning. Storytelling är ett begrepp som ofta varit på tapeten när det kommer till vin och detta är storytelling när den är riktigt bra.

En fördel är du inte behöver gå till butiken för att köpa den, den går utmärkt att köpa via t ex amazon.

En annan bok som blivit liggande ett litet tag som jag börjat läsa är Alf Tumbles:

 Vin med adress

Vin med adress Alf TumbleHär får vi följa med till 9 områden i Europa samt ett på Nya Zeeland. Det här en bok för dig som tycker om vin men vill lära dig mer. Det är en bok för dig som vill hitta bortom vardagens viner eller som är på väg att resa till någon av de regioner som finns med i boken. Det är en bok att inspireras av och med!

Alf ger en bakgrundsbeskrivning, en adress, till de olika vinområdena och dess terrior. Han målar upp vad man kan förvänta sig av vinerna, vilka metoder man använder sig av i områdena och vilka druvor man vanligen stöter på. Han presenterar några väl utvalda producenter, ett antal viner och vad som kan passa att äta till dessa.

Områdena är väl valda, vinerna är intressanta och det finns en hel del fakta finna på sidorna som lockar till såväl resor som till att smaka viner.

DinVinGuide.se vinatlas – ”nya”länder

Vill du hitta lite gratis-läsning rekommenderar jag DinVinguide.se egen vinatlas. Denna är långt ifrån klar men vi jobbar på den och nyligen har jag uppdaterat sidan om vinlandet Australien (alla undersidor är dock inte helt klara) och skrivit helt nya sidor om vinländerna Afghanistan, Albanien, Andorra och Algeriet – mer kommer 🙂

God fortsättning!

Magnus Reuterdahl

 

Läs mer

Fler artiklar