Jag drömmer om Sardinien

Min kollega Sofia Ander har just återvänt från en resa till Sardinien. Jag är avundsjuk! När jag tänker på Sardinien tänker jag på druvan vermentino. På Sardinien gör man viner på denna druva som har en härlig rustik elegans. Så jag är avundsjuk på alla viner Sofia får smaka och dricka och jag är avundsjuk för jag har ännu inte varit på Sardinien.

Med en egen djup vinkällare behöver man inte alltid resa för att hitta upplevelser. Genom att prova och smaka vin kan man resa i tid och rum, man kan uppleva lite av platsens karaktär i ett glas. Lite på samma sätt som Pontus & Amerikanarna sjöng:

Godmorgon magistern. 

Jag vet att jag är sen, men jag blev kvar i en dröm.

Det händer, magistern, att drömmar tar mig med; försöker lära mig hur.

Jag vill förstå mig på din drömgeografi –

Låna mig din tid, o all din tid!

Vattenpump
I min dröm kan man pumpa upp vin, det vin jag för tillfället vill ha!

Annons:

Fyrtal från Sardinien

Jag hittade tre viner i vinkällaren och så hade jag ett varuprov som kom för en liten tid sedan. Det fick bli fyra gånger Sardinien. Fyra viner i olika stil, tre på druvan vermentino och ett gjort på druvan nasco. Fyra drömresor som tog mig till ett annat land, åtminstone för en stund. Fyra riktigt trevliga viner som passar en varm het sommardag.

När jag tänker på Sardinien är det framförallt druvan vermentino jag kommer att tänka på. Druvan ger fruktiga viner ofta med inslag av exotisk frukt och citrusfrukter samt florala och aromatiska inslag. Det är en druva som man också hittar i Languedoc, under namnet rolle. Detta är en druva som är kul, intressant och som har massor med potential, håll koll på den!

 Santa Maria La Palma

Aragosta, Vermentino Di Sardegna från producenten Cantina Santa Maria La Palma, också känt som kräftvinet utifrån dess etikett. Detta är ett vin jag druckit några gånger, det är ett enkelt vin som har just den där karga rustika elegansen som jag ofta finner i Sardiniens viner. Inget extra, bara gott och friskt. Här finns framförallt citrusfrukter, lite skalbeska och vegetabiliska toner som drar åt baljväxter, fänkål och gräsiga örter samt en fin sälta. Friskt, smakrikt och utmärkt till just skaldjur. Etiketten, tja den är inte vacker men den gör sitt jobb!

Sella & Mosca

Monteoro gjort på druvan vermentino från producenten Sella & Mosca är mer stringent och klassiskt elegant. Detta kommer från öns enda DOCG, Vermentino Di Gallura. Det är ett mer raffinerat och finlemmat vin. Vinet har en fin citruston, lite exotisk frukt och vita blommor, stentoner och en rak syra. Det här är ett vin för solnedgången eller för att få svalka i sommarhettan. Det är bara att luta sig bakåt och njuta. Välgjort, elegant och friskt.

Tenute Ólbios

Lupus in Fabula från producenten Tenute Ólbios är ytterligare ett DOCG vin. Det är ett elegant vin som känns lite mer personligt än det ovan och lite mer komplext. I smaken finns gula blommor, apelsin och apelsinskal, gula päron och lite buskiga örter kombinerat med sten och havssmaker. I avslutet kommer ett stänk av vitpeppar och en snygg beska som minner om att bita i en bit apelsinskal. Elegans kombinerat med kraft och en komplexitet med flera lager gör detta till ett utmärkt vin tillsammans med t ex kanin, lammkött och kalv.

Argiolas

Iselis Bianco gjord på druvan nasco di cagliari, är annorlunda jämfört med vinerna ovan. Vineriet Argiolas är kanske Sardiniens mest kända och de gör såväl bra som intressanta viner. De skulle dock kunna jobba lite på de påklistrade etiketterna, de känns lite billiga vilket inte vinerna smakar. Nasco är en intressant druva, här med lite ekfatstoner och i ett lite krämigare vin med en hel del kropp. Framförallt är det den tropiska frukten och kryddigheten som går fram. Det är lite bondskt framfusigt i munnen – dock gott och utmärkt till mat. Jag tänker mig ljust kött, kyckling, sauterade grönsaker och en lite syrlig sås – mums!

Fyra härliga viner som får mig att drömma mig bort – till Sardinien. Medan Sofia Ander andas medelhavsluft, sitter jag i soffan och drömmer mig bort. Snart får hon dock upplysa såväl dig och mig om vad vi missat och vad som väntar den dag vi väl reser till Sardinien.

Skål

Magnus Reuterdahl

Sardinien på bolaget

  • Aragosta 2013, Santa Maria La Palma, (vermentino), 81:-, Nr 78749
  • Monteoro Gallura Superiore 2014 (vermentino), Sella & Mosca, 125:-, Nr 73881
  • Lupus in Fabula 2014 (vermentino), Tenute Ólbios, 219:- 70772 (Säljstart 2016-07-27)
  • Iselis Bianco 2012 (nasco), Argiolas, 150:-, 75765

Läs mer

Fler artiklar från Magnus Reuterdahl