Svenska flaggan
Jag är nyfiken Naturvin - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Jag är nyfiken Naturvin

Naturvin är ett dumt namn, det till trots finns fantastiska naturviner och riktigt dåliga diton. De är dock inte helt lätta att finna. Vid enstaka tillfällen kan man se dem i bolagsbutiken men kanske oftast i vinbaren eller på restaurang.

Naturviner diskuteras lite då och då, ofta blir det skyttegravsställningstagande där den ena parten höjer dem till skyarna och den andra vill skjuta ned ballongerna från densamma. Ståndpunkterna kan vara ”att alla tillsatser per definition är dåliga” och att ”konventionella viner är giftiga” till ”att det finns inget sådant som naturligt vin” och ”att alla naturviner är felaktiga”.

Ingemar_Johansson_and_Floyd_Pattersson_1959 By SCANPIX hd.se Public domain via Wikimedia Commons

I dessa diskussioner utgår man från normen, de konventionella vinerna. När man klumpar ihop dem och beskriver dem som en produkt blir det dock lika fel som när man klumpar ihop alla naturviner och generaliserar.

Det finns många dåliga konventionella viner, liksom det finns många bra, detsamma gäller för naturviner. Oavsett typ av vin handlar det om att hitta guldkornen. Personligen har jag ofta svårt för massproducerade viner. De tenderar att vara opersonliga och ointressanta, därför skriver jag sällan om dem. Å andra sidan brukar jag inte skriva om naturviner som inte håller måttet heller. Jag skriver om vin som inspirerar mig oavsett produktionsmetod.

Skovin

När det kommer till naturviner finns det många som är dåliga och många som är bra. Ibland får man höra att de där naturvinerna, de är obalanserade och oxiderade. De doftar bondgård och septiktank samt smakar mer öl och överjäst cider än friskt vin. Jag säger inte emot, de har säkert provat sådana viner, det har jag också. Men jag har också provat de som smakar fantastiskt, viner som ger nya dimensioner och som är såväl rena som fräscha, eleganta och komplexa och ytterst njutbara.

Vad är då naturvin?

Ett problem för många är att det inte finns någon fastlagd definition på vad som är ett naturvin, som det finns för till exempel biodynamiska och ekologiska viner. Sammanfattningsvis skulle man kunna kalla det en open source version av vinmakning med vissa gemensamma uppfattningar. Flera naturviner är dock klassificerade, dock inte som naturviner utan som biodynamiska, organiska eller ekologiska.

Naturvin är ett vin med få tillsatser och de man använder, använder man så lite av som möjligt, oftast bara lite sulfur. De allra flesta nyttjar inte pecticider eller herbicider i vingården. För att jäsa vinet brukar de flesta bara den naturliga jästen, det vill säga den som sitter på vindruvans skal. Många viner är ofiltrerade. Många väljer också bort tekniska hjälpmedel såsom traktorer, automatiska avstjälkare eller kylstabilisering med mera. Utifrån detta kallar vissa dem för låginterventionsviner eller hantverksmässiga (artisan) viner.

Det man ska komma ihåg är att inget av detta i sig skapar ett bra vin! Det finns många exempel på viner som inte är bra. För att göra ett bra vin måste man vara en skicklig vinmakare, ha bra druvor och ha ett rent vineri.

I debatten kan man ibland få för sig att naturviner gör sig själva, att vinmakaren bara plockar druvorna och låter dem sköta sig själva. Så är det naturligtvis inte, bakom all form av jordbruk finns intentioner och arbete. Alla vinmakare gör val – naturvinsmakare såsom konventionella vinmakare.

Vingårdsarbete 2 (600x399)

Vinmakaren väljer vilka druvor man använder, vilka plantor man planterar och var hen planterar dem. Om hen ska göra en grönskörd eller inte. När hen skördar druvorna, om hen klipper bort blad för att ge dem mer sol eller inte. Vid vinmakningen tas beslut om att använda ekfat, om dessa är nya eller gamla, ståltank, cementtank eller amfora. Om vinet skalmaceras, om det ska filtreras, hur länge vinet ska lagras innan det säljs etc. etc. Det finns vinmakning bakom alla viner.

Var hittar man naturvin?

Det är inte helt lätt att hitta naturviner på Systembolaget även om de finns. Dels finns ingen certifiering så du kan inte leta efter ett särskilt märke på flaskorna, dels har Systembolaget ingen etikett för naturviner per se utan bara för ekologiska viner i stort. Därför är det svårt att bilda sig sin egen uppfattning. Olika personer definierar också naturviner på olika sätt.

De naturviner som finns hittar man vanligen i beställningssortimentet. Då det inte anges att de är naturviner kan ett sätt vara att hålla koll på importörer som har många naturviner i sin portfölj såsom Vin & Natur, Vinik, Wine trade, Kjeffes, TM Kvalitetsvin, Expertwine Naturvin med flera och läsa på deras hemsidor. Några av deras viner finns i beställningssortimentet andra kan köpas via privatimport, genom Systembolaget. En rekommendation är att kontakta dem först och se om vinerna finns tillgängliga! Ibland kan man också finna dem i butik, till exempel i de lanseringar som kallas små partier.

Det enklaste sättet är dock att besöka vinbarer som har gott om naturviner. I Stockholm rekommenderas bland annat 19glas, Hornstulls bodega och Spritmuseet som utgångspunkter.

Bild från DinVinGuide

Något man också kan hålla koll på är erbjudanden från importörerna i form av blandlådor med viner ur deras sortiment. Just nu finns en sådan låda att beställa på Systembolaget via importören Vin & Natur kallad Vin & Natur 2.

Lådan innehåller sex naturviner, fem från Frankrike och ett från Italien. Detta är en bra start om du är sugen på att prova naturvin och vill få en bild av olika typer av viner från olika regioner.

Susucaru 2014 Frank Cornelissen

Susucaru 2014, Frank Cornelissen – Etna, Sicilien, Italien – rosévin på druvorna nerello mascalese, insolia, malvasia och moscadella.

Cheverny blanc 2014 Domaine du Moulin

Cheverny blanc 2014, Domaine du Moulin – Loire, Frankrike – vitt vin gjort på chardonnay och sauvignon blanc.

Côte Chalonnasise 2013 Benoît Delorme

Côte Chalonnasise 2013, Benoît Delorme – Côte Chalonnaise, Bourgogne, Frankrike – rött vin på druvan pinot noir.

La Pointe Carignan 2013 Domaine de la Banjoulière

La Pointe Carignan 2013, Domaine de la Banjoulière – Languedoc – Roussillon, Frankrik – rött vin gjort på druvan carignan.

Clos Domita blanc 2014 Domaine Pibarot

Clos Domita blanc 2014, Domaine Pibarot – Languedoc, Frankrike – vitt vin på druvorna clairette, vermentino, grenache och roussanne.

Babiole Andrea Calek (800x533)

Babiole 2013, Andréa Calek, Alba la Romaine, Ardèche, Frankrike – rött vin på grenache och syrah.

Dessa viner görs inte i några mängder så det finns begränsat med lådor, när denna artikel publicerades gick det dock fortfarande att beställa lådan. Läs mer om vinerna på Vin & Naturs hemsida.

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer