Har du provat en super-friulian från Colli Orientali?

För många är Italien ett rödvinsland, för mig är det minst lika mycket ett vitvinsland. jag älskar vita viner från områden som Sicilien, Lugana, Veneto, Alto Adigo, Piemonte och inte minst Friuli Venezia Giulia. I det sistnämnda ligger Colli Orientali DOC där jag för en tid sedan träffade Wayne Young och provade Azienda Agricola Bastianich viner. Häng med!

Azienda Agricola Bastianich

För många är Italien liktydigt med rött vin och några få regioner. Valpolicella har länge varit en favorit hos många, med viner som amarone och ripasso eller viner gjorda i en liknande stil från andra håll kallade appassimento, ofta från Apulien eller Umbrien. Andra italienska regioner som är starkt förankrade hos oss vinkonsumenter är Toscana med sina chianti viner och Piemonte med sina nebbioloviner. Man ska dock inte glömma att man också producerar många mycket bra vita viner i Italien, i många fall föredrar jag faktiskt de vita framför de röda.

Ett av mina favoritområden för vita viner är Friuli Venezia Giulia som ligger i den nordöstra delen av Italien, upp mot alperna och granne med Balkan. I Friuli Venezia Giulia  finns nio DOC-områden. Ett av dessa heter Colli Orientalie. Området är kuperat och ligger i en zon som är förhållandevis kall och ligger ganska högt över havet. Här är det främst vita viner som gäller. Viner gjorda på druvor som friulano, ribolla gialla, picolit, chardonnay, sauvignon blanc, pinot bianco och pinot grigio med flera. Oftast är de gjorda på en blandning av dessa druvor, en blend. När man blandar in internationella druvor har de ibland kommit att kallas för super friulianer*. En vink mot de viner i Toskana som kallas för super-toskaner.

Bastianich(600x399)

Vinerna skiljer sig lite från de traditionella vinerna i området i det att de har en lite mer internationell smak eller anpassade smak. Det är inte ovanligt att man använder sig av t ex ekfat och de internationella druvorna ger en delvis annan smak, dock i kombination med de lokala. De bästa gör dessa i en stil som förvisso är lite anpassade i internationell riktning men som samtidigt behåller sin ursprungskaraktär. Joe Bastianich är en av de producenter som gör riktigt bra vin i denna stil under namnet Azienda Agricola Bastianich eller Bastianich Winery. De gör dock också riktigt bra traditionella viner från området.

 Joe Bastianich. Foto: Sara Peronio DSG CC BY-SA 3.0
Joe Bastianich. Foto: Sara Peronio DSG CC BY-SA 3.0

Känner du igen namnet Joe Bastianich? Om du brukar titta på Masterchef USA så gör du nog det! Han är eller rättare sagt var en av kockarna i juryn tillsammans med Gordon Ramsay och Graham Elliot. I USA är han mest känd som kock och resturantör samt från TV men han äger också ett par vinerier, bland annat detta i Colli Orientali i Friuli. Han äger också ett vineri i Toskana och ett i Argentina.

 

Annons:

Jag träffade på dessa viner för några år sedan genom Bastianich man i Italien, Wayne Young. Förutom vin hade vi fler andra genmensamma intressen såsom livsnjutning, mat, resor och hårdrock – så vi har mötts upp vid ett antal tillfällen för att just njuta vin och prata och lyssna på hårdrock. Han är en sann ambassadör för såväl vineriet som Colli Orientali och Friuli.

Batianich (800x531)

Azienda Agricola Bastianich startade upp 1997 då Bastianich köpte en bit mark med vingårdar i Friuli och byggde upp sitt vineri.

Vinerna är regionstypiska men ändå lite annorlunda – kanske beror det på att Bastianch kommer utifrån men framförallt för att han är såväl kock. Vinerna är som gjorda för ett bra kök. Tanken är att vinerna ska inte bara fungera lokalt utan också i hans restauranger och som ambassadörer för Friuli och Colli Orientali i USA och andra delar av världen.

Vinerna är genomarbetade, välgjorda men och en aning mer internationella, dock inte på bekostnad av sitt ursprung, men framförallt är de riktigt bra. Här finns massor av Italien och lite av USA, kombinerat med know how vilket ger riktigt bra viner med stil och karaktär samt lite hårdrock.

Wayne Young (600x338)
Wayne Young, Azienda Agricola Bastianich

I våras träffade jag Wayne Young igen i samband med en resa i Colli Orientali och provade igenom några av deras viner. Ett av de bästa vinerna är heter Vespa bianco och är just en super-friulian gjort på chardonnay, sauvignon blanc och picolit. Detta är ett sådant där vin som fungerar såväl som sällskapsvin som till mat, det har komplexitet, massor med mineraler och en finns syra samt en riktigt trevlig frukt. Ett annat vitt vin som också är riktigt bra är deras 100% friulano som är mer traditionellt i stilen. Man gör också en röd variant av Vespa på Merlot, refosco, cabrenet sauvignon och franc som rekommenderas.

BastianichVespa Bianco 2013 (600x399)

Vinerna finns tyvärr inte i Sverige men borde vara ett utmärkt vin för restauranger samt för alla som älskar vita viner från lite kallare områden, dvs med mycket syra och fräschör.

Skål

Magnus Reuterdahl

*) Super friulian är ett uttryck jag stött på i ett antal artiklar, bland annat av Tom Hyland men är inte fullt vedertaget. Som en beskivande term är det dock bra då detta är viner som till del skiljer sig från de traditonella viner från området på ett liknande sätt som super-toskanerna skiljer sig från Chianti classico viner.

Läs mer

Fler artiklar