Annons:

Grillade grönsaker och rotfrukter med vin

Grillad mat är inte liktydigt med endast kött, fisk eller skaldjur. Grönsaker och rotfrukter ger inte bara färg på tallriken, de ger också textur och framförallt smak. Där det finns mat finns det också vin och då vill vi få det mesta och bästa av bägge.

Annons:

Det finns mängder med grönsaker och rotfrukter och de har stor smakvariation. Just här och nu begränsar jag mig därför till de jag själv brukar grilla. Många grönsaker och rotfrukter är utmärkta att grilla och kan användas som huvudråvara eller som tillbehör eller smaksättare. Då jag ofta grillar svamp tillsammans med grönsakerna och rotfrukterna får de också var med på ett hörn.

grönsaker och rotfrukter

När jag funderar på vilket vin jag vill ha brukar tänka på ett liknande sätt oavsett om det rör sig om kött, fisk eller grönsaker. Hur ska jag tillaga maten och vilka tillbehör kommer jag ha. Ska en eller några råvaror spela huvudrollen. Ska vinet spela huvudrollen? Allt detta spelar in i matchningen. Nedan finner du idéer på viner som passar med enskilda råvaror. Kombinerar man råvarorna får man dock tänka ett varv till, till exempel välja grönsaker som passar med vitt vin eller rött vin. Du kan också använda kryddor, såser eller en dip som en smakbrygga till vinet.

grönsaker och rotfrukter

Till råa grönsaker och rotfrukter rekommenderas ofta friska vita viner. När man grillar grönsaker och rotfrukter blir smakerna kraftigare och kan stå upp mot mer kraftfulla viner, såväl vita som röda. Om du gillar naturviner och framförallt orange vin så är dessa i regel en utmärkt combo med grillade grönsaker och rotfrukter.

Grillade grönsaker, rotfrukter & svamp samt vintankar

Det är sällan man äter bara en grönsak eller en rotfrukt. När jag grillar blir det ofta lite av varje, t ex på grillspett eller en tallrik med lite gott och blandat från grillen. Detta blir därför mer av en tipslista med tankar om smakkombinationer. Jag har dock försökt att dela upp det grönsaker och rotfrukter som passar med vitt respektive rött vin. Vissa smaker matchar dock till rött såväl som vitt vin.

Vitt vin

Grillade majskolvar med brynt smör är en favorit. Till detta passar vin på chardonnay utmärkt. Jag vill inte ha de vassaste chardonnayerna till detta som utan ett vin med lite ek, rondör och krämighet, t ex en nya världen chardonnay eller en bra vit bourgogne.

Grillade morötter eller palsternacka på grillen får en härlig söt smak som går riktigt fint med en smakrik chenin blanc från nya världen, till exempel från Sydafrika eller ett vin gjort på viognier från norra Rhone.

morot

Har du provat att grilla betor? Det är riktigt gott. Till dessa gillar jag aromatiska viner som riesling eller sauvignon blanc. Ett friskt mousserande vin är också en riktigt bra matchning. Andra saker på grillen som passar med dessa viner är grillad fänkål och lök.

Många upplever att sparris är svårt att matcha mot vin. Jag gillar att grilla den och servera med bacon eller parmesan.  Generellt tycker jag att sparris fungerar bra med vin gjort på druvan grüner veltliner eller sauvignon blanc, till exempel en sancerre eller pouilly fumé. Det går också att matcha mot rött vin, en klassisk rioja fungerar riktigt bra.

grönsaker och rotfrukter

Sammantaget vill jag ofta ha lite smakrikare vita viner, gärna med lite kropp men helst utan ekfatssmak. Om du serverar grönsakerna med fisk eller skaldjur eller tillför citron fungerar dock friskare viner utmärkt. Roséviner och mousserande viner är bra alternativ.

grönsaker och rotfrukter

Rött vin

Till grillade bönor, grönsaker med lite bittra smaker som broccoli, eller jordigare som kål eller blomkål samt svampar gillar jag röda viner. Gärna röda viner som har lite jordiga toner, inslag av skog och röda skogsbär, till exempel vin gjort på druvorna pinot noir och nebbiolo. Vill du prova något lite annorlunda men lika bra är druvan xinomavro från Naossa i Grekland, nerello mascalese från Etna i Italien eller garnacha från Madrid i Spanien kul och bra. En annan druva som är riktigt bra är cabernet franc i en bordeaux blend eller från Loire. Druvan har en liten grön vegetativ ton som fungerar bra med de flesta grönsaker och rotfrukter.

grönsaker och rotfrukter

Tomater och vin matchar inte alltid. Det gäller dock framförallt råa tomater. Om du värmer upp eller grillar dem kan man få riktigt fina smakkombinationer. En trevlig kombination är viner gjorda på druvan sangiovese, till exempel en Chianti classico. Jag brukar skära upp tomaterna i toppen, krydda med lite timjan och vitlök.

grönsaker och rotfrukter

Grillad paprika är gott, det fungerar bra mot såväl rött som vitt vin. Personligen tycker jag att gula paprikor passar bättre till vita viner, röda fungerar till både röda och vita och gröna passar bättre med röda viner. Till de gula gillar jag riesling eller en nya världen sauvignon blanc, dessa som möter upp kryddigheten i paprikan. För gröna paprikor gillar jag röda viner på från Bordeuax, norra Rhone eller bra zinfandel från USA.

grönsaker och rotfrukter

Sammanfattningsvis. Om smakerna är lite bittra eller jordiga fungerar viner från till exempel Bourgogne och Piemonte riktigt bra. Om smakerna är sötare eller kryddigare fungerar mer mustiga rödviner. Viner på cabernet franc fungerar bra överlag.

Bonustips

Om du honungsglaserar rotfrukterna och kryddar med aromatiska örter, t ex rosmarin och timjan kan jag också rekommendera att prova dem tillsammans med ett sött vin, till exempel en passito på muscat. En mycket trevlig kombination. Mycket trevligt!

Donnafugata

Ett tips som gäller oavsett om du står vid spisen eller grillen är att ha ett glas med det vin du tänkt dricka till maten tillgängligt. Då kan du smaka av maten mot vinet under tiden den tillagas och krydda maten så smakerna anpassas. Om det skär sig ordentligt, öppna upp ett annat vin!

rosé

Vill du ha ett vin som passar till det mesta skulle jag satsa på en bra rosé, gärna med lite smak och fin syra som rosévinerna från Tavel. Sedan gäller alltid den gyllene vinregeln, champagne fungerar till allt!

Har du tips på vilka viner du gillar med grillade grönsaker och rotfrukter får du gärna tips oss på vår facebook-sida.

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om