Svenska flaggan
Mao katt
Skriven av Magnus Reuterdahl

Gott nytt kinesiskt nyår – råttan kommer!

Denna artikel handlar varken om mousiness eller råttor på menyn, den handlar om att fira kinesiskt nyår. Knappt har storhelgerna tagit slut förrän det är dags för nästa matfest. Det kinesiska nyåret infaller den 25 januari, men firas på många håll såväl veckan innan som veckan efter. Med andra ord fram med soja, baijiu och sichuan-peppar – det är dags att festa, igen!

Den 25 januari smäller det, då är det dags att fira nyår igen, kinesiskt nyår. Här i Stockholm kan du dock börja fira det kinesiska nyåret redan den 18:e januari. Då slår Östasiatiska museet i Stockholm upp portarna för det kinesiska nyåret. Passa på att få lite ”kulturell” spis innan det är dags att slänga bältet, knäppa upp översta knappen i byxan och åter låta storhelgens andar komma in.

Zhao Jinxin, R.Asia
Zhao Jinxin och Chen Shuai, R.Asia, Solna

Hur firas kinesiskt nyår?

Tja, julen må ha dansat ut, tillsammans med någon udda kille som heter Knut. In kommer istället en herre vid namn Chen och serverar ekorrfisk gjord på mälargös. Han serverar friterade småfiskar, hummer på kinesiskt sätt, sött och hett fläsk, rökt hett fläsk, oxfilé, en fantastisk mild svampsoppa och dumplings med mera. Rätterna kommer och det verkar aldrig ta slut. Detta är en fest där smaklökarna får åka med alla attraktioner på nöjesfältet.

Kinesiskt nyår firas med mat och dryck, så passa på att besöka någon av de kinesiska krogar som verkligen satsar på att skapa upplevelser som smakar, doftar och ser kinesiska ut.

Vi provade dessa rätter på restaurang R.Asia i Solna, du kommer inte bli besviken om du går dit. Beställ från al a carte menyn eller ring och boka in en meny istället för buffén, då blir det riktigt bra. Andra som serverar bra kinesisk mat är till exempel Formosa i Gamla stan, eller hos China på Södermalm. Tyvärr har Erik Videgård kör två datum till med sin hot-pot restaurang, den 24 och 25 januari, enligt hemsidan är de dock fullbokade (det kan ju dock bli avbokningar). Jag hoppas också att den kommer tillbaka i en eller annan form.

Gös
Ekorrfisk

DinVinguide.se redaktionen passade på att prova några av rätterna ovan tillsammans med olika viner. Vi fann många bra kombinationer varav några lite oväntade. Men det är klart, det är inget riktigt kinesisk nyår utan baijiu.

Säg efter mig: det är inget riktigt kinesiskt nyår utan baijiu!

Bild från Dinvinguide

Ett bra tips på baijiu är Luzhou Laojiao Touqu Baijiu. (Detta finns också på systembolaget, Nr 83547, 410:-). Läs mer om Baijiu här och här.

Vad dricker vi till den kinesiska maten?

Pratar vi öl och kinesisk mat är Tsingtao lager ett klassiskt och bra val. Detta är en öl som på många sätt påminner om vanliga lager från Svedala. Det har dock en liten hint av sötma vilket gör att det kan upplevas som lite jolmig om den är för varm eller om du bara vill ha en öl. Den passar dock riktigt bra till mycket av den kinesiska maten. Sötman och tyngden i ölet hjälper till att dämpa hettan i de hetaste rätterna och öl är en bra törstsläckare.

Kinesisk sprit är den andra klassiska drycken. Baijiu är världens mest sålda sprit. När det produceras mycket så görs det också många sorter. Det är även en kinesisk sanning. Stilarna går från fruktiga och lite söta till kryddiga och vodkalika samt aromatiska och örtiga. Min rekommendation, kolla med personalen vad som passar och drick den till maten, inte efter. Personligen gillar jag baijiu allra bäst till den hetaste maten, dvs mat från Sichuan.

Vill du ha vin till maten?

Det dricks vin i Kina men det är inte en traditionell dryck. Idag odlas det också en hel del vin och det har blivit populärt i vissa delar och kretsar. Här i Sverige drick vi dock gärna vin till maten och det fungerar även till kinesisk mat. Det är dock bra att ha lite olika viner till olika rätter, eller vin till vissa och öl till andra. Än så länge är dock vinlistan i regel ganska tunn på de flesta kina-krogar, så satsa på ett som är bra och ta öl till andra rätter.

Mousserande

När vi kommer till vin så finns en tumregel, champagne fungerar till allt. Denna tumregel gäller även kinesisk mat. Utöver detta fungerar ofta lite fruktigare mousserande viner som en Cava eller Cremant av något slag.

korkar

Vitt vin

Tittar vi på vita viner finns det mycket som fungerar bra. En klassisk rekommendation är en riesling med lite sötma, den är klassisk för att den är en bra smakbrytare till många kinesiska smaker.

Andra bra kombinationer är en alvarinho från Vinho Verde eller albarninho från Rias Baxia alternativt en chardonnay med struktur snarare än smak av ekfat eller en sauvignon blanc från Sancerre eller Bordeaux. Ytterligare ett alternativ är en lite fruktdriven chenin blanc från Sydafrika också borde fungera riktigt bra.

Med andra ord välj ett vitt vin med mycket fräschör en fin fruktig ton, gärna lite sötma och struktur men inte för mycket ek.

Vitt vin

Sherry eller shaoxingvin

Till skaldjursrätter är en en sherry fino eller fino en rama en riktigt bra och spännande kompanjon. Dessa ligger också förhållandevis nära smaken till en traditionell kinesisk dryck, shaoxingvin. Om du köper det senare rekommenderas att det är minst fem år gammalt, gärna mer.

Rött vin

Bild från DinvinguideVi provade givetvis också rött vin. Ett av de absolut bästa var en amerikansk pinot noir från producenten Marimar (Marimar Estate Cristina 2015, 549:-, Nr 91295). För att vara ärlig är detta ett strålande vin, för sig själv och till maten. Det tappade dock lite mot de hetare rätterna. Med detta vin kommer solvarm frukt, fräschör och tanniner som passar utmärkt till fisk- och fläskrätterna.

Just detta vin är nog ovanligt på kina-krogar men leta efter ett fruktigt vin från Rhonedalen gjort på shiraz eller grenache, en shiraz från Australien eller en nya världen cab.

Du vill ha ett smakrikt vin med solmogen frukt och lite struktur samt en dos tanniner. Tanninerna passar ofta fint till de lite sötare rätterna och ger dem en extra dimension när vinet biter ifrån. Till de hetare rätterna vill du istället ha ett mjukare och fruktigare vin och går du på rött kan en till exemepel oekad merlot fungera fint.

På det stora hela, det finns många kul smakkombinationer, men du behöver våga leka med smakerna. Passa på när ni är många personer och har många rätter på bordet, t ex vid en bankett!

Till er som har kina-krogar. Våga prova mer vin till er mat, satsa på några bra smakkombinationer och glöm de billigaste vinerna. Har ni bra mat måste vinet matcha maten. Då kommer fler vinälskare att köpa mer vin!

Låt oss ha en vecka eller två fyllda med frosseri, då råttorna dansar på bordet och katterna är tillfälligt borta – ganbei (botten upp) och gott nytt år (igen)!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer