Georgiska viner – en 8000-årig tradition

Georgiska viner kommer från en av vinets vaggor. De har en vinhistoria som sträcker sig mer än 8000 år tillbaka i tiden. Trots denna långa historia finns det bara ett vin på bolagshyllan. Det finns dock desto fler och mer intressanta i beställningssortiment. Häng med!

Annons:

Georgien är ett spännande vinland, utav flera anledningar. Den viktigaste är det görs riktigt bra viner där. En annan viktig anledning är de geografiska förutsättningar som skiljer sig från de flesta områdena i Europa. Majoriteten av vinerna är också gjorda på druvor som inte odlas i Europa. I Georgien finns någonstans mellan 500-600 inhemska druvor att upptäcka och lära sig, många av dem finns i vår druvguide. Sist och minst vinets historia i Georgien är äldre än såväl barna Hedenhös som gubben Noak och än idag gör de vin på ungefär samma sätt som under stenåldern, men det finns också en utveckling framåt.

Gubben Noak, gubben Noak
var en heders man.
När han gick ur arken
planterade han på marken
mycket vin, ja mycket vin, ja
detta gjorde han.
(Fredmans sång nr 35, ca 1766, Carl-Mikael Bellman)

Tidigare i somras fick jag tillfälle att prova igenom de flesta av de georgiska viner som går att beställa genom bolaget och som finns tillgängliga i restaurangsortimentet. Majoriteten av vinerna finns nämligen hos ett litet fåtal importörer och de flesta finns hos en importör, House of wine Georgia.

Vid sidan av vin så är även det georgiska köket väl värt att utforska och om du äter på georgisk restaurang är det nästa kriminellt att inte dricka georgiskt vin och säga garmajos, dvs skål på georgiska. Beställ dock inte det första bästa vin på listan utan fråga personalen först så att du får rätt vin till rätterna.

Georgiska viner, rött, vitt & orange

Georgien är bland många mest kända för orange vin. Ett stil av vin som görs på gröna druvor men på ett sätt som mer minner om röda viner, dvs med lång skalkontakt. När vi pratar Georgien så handlar det dock om mycket lång skalkontakt, ofta uppemot sex månader eller mer. De mest kända vinerna är dessutom gjorda som på stenåldern, i stora nedgrävda amforor, så kallade kvevri. De äldsta som funnits vid arkeologiska undersökningar är omkring 8000 år gamla. Dessa grävs ned i jorden och de används traditionellt för såväl jäsning som lagring. I kvevri görs både rött och vitt vitt vin. Det vita kallas då orange eftersom det får en orange eller bärnstensliknande färg på grund av den långa skalkontakten.

Alla georgiska viner är dock varken orange eller gjorda i kvevri. Dessa viner utgör bara några få procent av produktionen, men det är dessa som skiljer sig mest från de viner vi är vana vid och har därför fått mest uppmärksamhet. Idag görs många viner på samma sätt som i Europa eller nya världen, dvs på ståltank eller i ekfat. Ytterligare andra görs till del i kvevri och till del i ståltank eller på fat. Samtidigt ser vi många som använder kvevri i Europa eller som experimenterar med det. Senast jag var Champagne träffade jag två producenter som gör strålande basviner till sina bubbel i kvevri.

Du kan alltså välja mellan de mer traditionella stenåldersvinerna och moderna viner som liknar de vi köper i vanliga fall men på andra druvor eller de viner som hör till den sovjetiska eran, de halvsöta. De sistnämnda tillhör dock inte mina favoriter.

Några georgiska viner att prova

Jag har plockat ut några viner som kan vara kul att prova tillsammans då de är gjorda i lite olika stilar och visar på den mångfald som finns i Georgien utan att vinerna är svåra eller konstiga. Det finns konstiga viner också! De viner jag plockat ut är också riktigt bra matviner.

Orange vin som är gjorda i kvevri är riktigt goda med lite fetare kött såsom fågel eller griskött. Det är gott till grillat, till korvar, piroger av olika slag och till sallader. Just kryddigheten i orange vin passar också ofta bra till vegetarisk mat såsom bönpastor, färska eller grillade grönsaker, rotfrukter och nötter. De röda vinerna passar oftare till grillat eller stekt kött. De viner som är görs i kvevri får ofta en speciellt struktur som är lite torr i kanten och påminner om ekfat men det finns ingen ekfatskryddighet. Jag brukar säga att jag tycker att de har en ton av terrakotta.

Georgiska viner

Chigogidze Manavis mtsvane qvevri 2018, Kakheti, Georgien, 306:-, Nr 78477, Systembolaget beställningssortimentet

Chigogidze Manavis mtsvane är ett orange vin, delvis gjort i kvevri, delvis i ekfat. Vinet är gjort på den gröna druvan mtsvane och vinet kommer från regionen Kakheti, som är den största georgiska vinregionen. Vinet är jäst och sedan lagrat i kvevri tillsammans med skalen i sex månader. Efter detta får vinet ligga ytterligare i sex månader på ekfat.

Detta är ett modernt orange vin som är i perfekt balans. Här finns en fin fruktighet med såväl torkade som färska gula frukter kantat med en tydlig örtighet. Det har en snygg struktur med en hint av ekfatstoner. Vinet har en fin längd och härlig fräschör. Det är ett riktigt snyggt vin som passar till såväl lunch, middag som sommarbuffén.

Detta är ett vin för dig som vill se potentialen i georgiska viner! Prova det med chinkali (georgiska dumplings).

Georgiska viner

Khikhvi qvevri Makashvili wine cellar 2018, Kakheti, Georgien, 281:-, Nr 75102, Systembolaget beställningssortimentet

Även detta är ett orange vin som är ett mer modernt kvevrivin. Vinmakare i Georgien beskriver varje kvevri som unik, som en del av vinets terrior. I detta fall väljer vinmakaren ut fyra av vineriets kvevris för att skapa ett vin som verkligen kan representera dem och druvan. Vinet är gjort på den grön druvan khikhvi och detta är ett bra exempel på denna druva. Det har legat i kvevri under sex månader med skalen och stjälkarna. När de använder hela klasen så ger det kraftfullare viner med mer taninnier.

Khikhvi qvevri är ett vin med mogen frukt, aromatiska örter och och en fin kryddighet. Det är smakrikt och har kropp. Tanninerna är tydliga, lite sandiga och med ett lite inslag av grönstick. Avslutet är långt med en liten rökitghet, avslutet förlängs ytterligare av en liten mineralitet som sätter igång saliveringen.

Ett ungt vin som känns moget. Det är stort och kraftigt och har en rustik elegans. Riktigt snyggt!

Georgiska viner

Saperavi qvevri 2018 Kakhuri Gvinis Marani, Kakheti, Georgien, 267:-, Nr 73130, Systembolaget beställningssortimentet

Även röda viner görs i kvevri. Detta är gjort på druvan saperavi som är den kanske mest framgångsrika blå druvan än så länge från Georgien. Det är en druva som ger stora och fruktiga viner. De kan få hög alkoholhalt, men de bästa är välbalanserade och har också en härlig fräschör. De röda kvevrivinerna är inte så uppenbart annorlunda som orange vin, men de har en egen ton med torra tanniner och en härlig energi.

Saperavi qvevri 2018 är ett mörkfruktigt och kryddigt vin med en riktigt snygg syra. Här får vi de där lite torra tanninerna som har en terrakottakänsla över sig. I smaken finns svarta solmogna körsbär, hallon samt björnbär. Vinet är kryddigt, lätt jordigt och ligger kvar länge i gommen. I avslutet spelar en liten sälta som bygger på fräschören än mer. Mycket gott.

Detta är ett vin som är som gjort för en georgisk supra (en georgisk fest) med grillat fläskkött, grönsaker och bröd. Garmajos!

Georgiska viner

Shio saperavi nouveau unfiltered 2017 Mukado Wines, Georgien, 237:-, Nr 78918, Systembolaget beställningssortimentet

Allt vin som kommer från Georgien är inte gjort i kvervi pch detta är ett bra exempel på det.

Shio saperavi nouveau unfiltered 2017 är ett riktigt bra vin och ett vin som verkligen visar hur rena sapervaivin smakar. Vinet är fräscht, ungdomligt och smakrikt. I smaken finns mörka bär och frukter som lila plommon, björnbär och såväl svarta som röda körsbär. Till det kommer en fin syra och ett långt kryddigt avslut. Vinet har mjuka tanniner som både ger struktur och härlig munkänsla.

Ett utmärkt grillvin för sommarens och höstens grillkvällar.

Passa på att prova några georgiska viner under sommarens och höstens grilläventyr!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar