Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Stefanie Weegmüller
Skriven av Magnus Reuterdahl

Från Pfalz kommer Weegmüller

Weegmüller är en vinproducent i Haard, Pfalz. Här görs fantastiska viner på rielsing, gewürtzrtraminer, pinot blanc, rieslaner och grüner veltliner.

Pfalz är ett vinområde i södra Tyskland som sträcker sig ned mot Alsace, Frankrike. Området är ett av Tysklands största vinområden och omfattar ett cirka 8 mil långt område med drygt 23300 hektar av vingårdar. Här finns såväl stora som små producenter och några som kommit att bli personliga favoriter.

Pfalz vingårdar

För många är Tyskland synonymt med druvan riesling, en druva som ger fantastiska vita viner, några av de bästa som går att hitta i världen. Man odlar dock mer än riesling i Pfalz, hela 45 gröna druvor och 22 blåa och nästan 40 % av alla odlade druvor är blå. Man producerar fantastiska viner på pinot noir, pinot blanc, pinot gris, chardonnay och gewürztraminer samt på mer okända eller oväntade druvor som grüner veltliner, scheurebe och rieslaner.

Pfalz Haardt

Jag besökte regionen häromåret och man blir lätt förälskad i det idylliska landskapet, kullarna, byarna och de lummiga skogarna som dyker upp när man lämnat Frankfurt bakom sig. Kontrasten är stor – storstadens industrier, stora vägar, buller och ljud byts mot ett småbrutet landskap där vinrankorna hälsar en välkommen. Det är lite som i sagan om Narnia när Lucy tar sig genom garderoben och försvinner in i en annan värld.

Weegmüller, Pfalz

Weingut Weegmuller (600x398)I denna värld mötte jag Stefanie Weegmüller-Scherr. Hon representerar den 12:e generationen som driver vingården vidare i staden Haardt tillsammans med sin syster Gabriele. Här har man haft sitt säte sedan 1737, man har dock gjort vin sedan 1685.

Vingårdarna omfattar 15 hektar och från dessa görs ett flertal olika viner, alla mycket bra men inga i några stora kvantiteter. Man har del i vingårdslägena Haardter Herrenletten, Haardter Gimmeldingen och Haardter Mussbach. Stephanie Weegmüller var en av de första kvinnliga vinmakarna i Tyskland när hon tog över efter sin far 1984. Vingårdarna och vineriet drivs efter ekologiska principer.

Stefanie Weegmüller
Stefanie Weegmüller-Scherr

Bland vinerna finner vi klassiska viner på riesling, fina viner på gewürztraminer, ett fantastiskt sött vin på rieslaner och de gör det kanske bästa vinet på grüner veltliner utanför Österrike. De gör också riktigt bra viner på viner pinot blanc och pinot gris samt ett par intressanta cuvéer. Man odlar också en mindre mängd blåa druvor, lite pinot noir, merlot och lite dornfelder.

Weegmuller cuvee 3 schwester (600x410)

Weegmüllers vingårdar i Haardt ligger i ett av de allra bästa områdena i Pfalz och Tyskland. Detta ger en dimension i vinerna, den andra är arbetet i vingården och i vineriet som styrs av Stefanie Weegmüller och hennes systrar. Pfalz har ett speciellt klimat där de omgivande kullarna skyddar vingårdarna och trycker ned de varma västliga vindarna, detta skapar ett relativt varmt och torrt klimat. Jordarterna skiftar inom Pfalz men på många ställen finns inslag av vulkanisk jord vilket hjälper till att ge vinerna ett speciellt lite kryddigt uttryck med tydligt inslag av stentoner.

Weegmuller (600x379)

När man kommer till Weegmüller möts av ett stort leende från Stefanie Weegmüller. Hon utstrålar passion för såväl sina viner som för vingården. Hon har en sprudlande personlighet som aldrig har långt till skratt men som också presenterar sina viner på med en lika stor del allvar. Det är i hennes sällskap som vi provar vinerna sittandes på vineriets innergård. Vi sitter vid ett bord, likt man skulle sitta och dricka kaffe i Sverige, men istället för sju sorters kakor provar vi sju sorters vin.

Det här är viner som utstrålar personlighet, värme och passion. Viner med smak, elegans och en tydlig smak av det landskap de kommer från, så kallad terroir. När det kommer till Weegmüllers viner och vita viner i allmänhet från Pfalz dricker jag dem gärna till grillade fläskkorvar, till sparris och till kantareller och de fungerar också bra till ostar.

svamp

Weegmüllers viner finns för närvarande inte i Sverige men väl i Finland och i Danmark, man kan dock köpa dem via nätvinhandeln Uvinum, detta är dock en vinbutik jag inte provat och inte vet så mycket om. Jag håller alltid koll efter dem när jag är ute och reser och om du är i Pfalz, passa på tillfället och besök dem. Är du intresserad av att göra vinresor ska du inte glömma bort Tyskland. Här finns flera fantastiska vinområden att bekanta sig med, Pfalz är definitivt ett som du bör sätta upp på besökslistan.

Vin från Pfalz på Systembolaget

Vill du prova viner från Pfalz i Sverige rekommenderas A. Christmann (5882), Von Winning (79394), Dr Bürklin-Wolf (81912), Reichsrat von Buhl (72093) och Rings (81203). Detta är viner som finns på Systembolaget eller i dess beställningssortiment.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer