Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Frankrike
Skriven av Magnus Reuterdahl

Fokus Alsace, druvan gewurztraminer

Med fokus på Alsace, druvan gewurztraminer. Alsace är ett av de klassiska områdena för druvan gewurztraminer och här produceras några av världens bästa viner gjorda på just den. Druvan är dock lite av vinvärldens koriander – en del älskar den medans andra inte klarar av den, oavsett vilket bjuder jag med dig att hänga med!

Med fokus på Alsace, druvan gewurztraminer.

Alsace är en vinregion i den nordöstra delen av Frankrike, den gränsar mot Tyskland i norr och öster. Periodvis har den också tillhört Tyskland, senast under åren 1871-1918 samt 1940-1944. Då kallades regionen för Elsass. Det finns mycket som binder samman Alsace med de närliggande tyska vinregionerna, men också en hel del som skiljer dem åt. En skilland finns att hitta i en av områdets signaturdruvor, gewurztraminer.

Det är en druva som förvisso också odlas i Tyskland och en del andra länder, då ofta under namnet gewürztraminer eller traminer. Gewurztraminer är dock en druva som de flesta associerar med Alsace och personligen tycker jag också att många av de bästa vinerna produceras här.

I Alsace ses den som en av områdets ädla druvor och den odlas på flera ställen i grand cru lägen. Druvan mognar förhållandevis tidigt på säsongen, under bra år låter en del dem hänga kvar. På dessa övermogna druvor produceras underbara söta viner vid sidan av de vackra torra eller halvtorra vinerna.

Gewürztraminer

Gewurztraminer vinväldens koriander?

Gewurztraminer är en vattendelare bland vinälskare, precis som örten koriander är det för det många i kökets värld. Det finns de som älskar den och minst lika många som har svårt för den. Jag tror att denna aversionen i många fall beror på vilka viner av druvan man provat. Det finns en hel del viner som inte gör druvan rättvisa utan bara är jolmiga och obalanserade!

Gewurztraminer är en druva som ger delikata, aromatiska och parfymerade viner, där det lätt kan bli för mycket av det mesta. De har ofta en liten sötma i smaken även när vinerna är torra, de har i regel en blommig ton som ofta drar mot det aromatiska och framförallt rosblad. Vidare är det ett vin som ofta har låg syra men i de vinerna som är bra finns alltid en härlig fräschör och framförallt balans, då har de potential att bli fantastiska. I de söta vinerna på druvan finner du ofta torkade frukter, honung och söta kryddor samt inslag av ädelröta.

När det kommer till gewurztraminer tjänar du ofta på att gå upp lite i prisnivå och att göra en del research innan du fyller din vinkyl.

Toppområdena för gewurztraminer !

Det kan också vara väl värt att titta på var de är odlade. Många av de bästa kommer från grand cru områden såsom Brand, Fronholz, Florimont, Furstentum, Kessler, Mambourg, Marckrain, Osterberg eller Zinnkoepflé Hengst. Det görs dock en hel del bra viner från enklare vingårdslägen med, några sådana hittar du nedan.

Gewurztraminer & mat

Hur du uppfattar vinet kan också ha att göra med vad du äter till det. Jag liksom mina gewurzälskande vänner i Alsace matchar den ofta med gås- eller anklever eller en krämig hummersoppa med en liten hetta. En annan klassisk kombinering är den med något mer rustiskt som en choucroute, en klassisk alsassiskt gryta med surkål, korvar och fläsk. De fungerar också ofta bra med hetare mat från Asien eller Indien. Det finns också många som gillar den till inlagd sill.

Gewurztraminer is the wine world’s equivalent of a peaty whisky such as Laphroaig, or yeast-extract spreads like Marmite; it’s either loved or loathed (Andrew Jefford)

Fokus Alsace, druvan gewurztraminer, vintips

Gewurztraminer är ofta lite sötare i tonen än andra viner från regionen, det finns de som är helt torra men många beskrivs bäst som halövtorra eller halvsöta. Så länge de har bra balans så har jag inget emot sötman. Jag tycker att vi länge nog sett halvsöta viner som vinvärldens fula ankungen. Det är dock få som spottar när de väl får dem i glaset, sött är gott till rätt mat. Sötman är det som gör att många viner på druvan fungerar riktigt bra till het mat, vidare passar den blommiga tonen också ofta till mycket mat från Asien.

Detta är fem viner som alla är ett tydligt steg över instegsnivå, men samtidigt ett steg under premier cru. De är vidare riktigt bra viner att börja testa sig fram till vad druvan gewurztraminer i Alsace har att erbjuda.

Vi börjar med ett vin från Familjen Beck. De bosatte sig i Alsace, i Dambach-la-Ville år 1596. Under århundradena har de på olika sätt arbetat med vin och idag gör de flera riktigt bra prisvärda viner som finns på bolaget, bland annat detta.

Vitt vin Frankrike AlsaceHubert Beck Réserve du Chevalier Gewurztraminer 2019, Alsace, Frankrike, 129:-, Nr 4592, Systembolaget

Detta är ett smakrikt vin med mjuk struktur. Det är halvsätt med en ren fruktighet. Här finns en spelande sötma, en snygg fräschör som bygger på salinitet och en härlig blommighet. I smaken finns aprikos och gula plommon, exotisk frukt som honungsmelon och gula och vita blommor. Det finns också en liten beska, tänk det vita fruktköttet intill melonskalet som ger vinet lite struktur. Eftersmaken ligger kvar länge och bär med sig toner av honung, pomerans och rosblad.

Utmärkt till hetare rätter eller efterrätter med mycket frukt.

Preiss-Hennÿ gör en av trotjänarna på bolaget, den har sålts där sedan 1953 men idag finns den bara i beställningssortimentet. De har arbetat med vin sedan 1500-talet i Alsace och äger idag 35 hektar med vingårdar, framförallt i området kring Mittelwihr .

Vitt vin Frankrike AlsaceGewurztraminer Réserve Hennÿ 2018, Alsace, Frankrike, 159:-, Nr 2176, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett rent och fräscht vin med en hel del smak och intensitet. Vinet har en liten lätt oljighet, syran är låg men ändå markerad och fräschören byggs på av en ton av salinitet i avslutet. I smaken finns stenfrukter som litchi och persika men här finns också gråpäron och ananas samt torkade blommor. Vinet har en viss restsötma men känns ändå förhållandvis torrt och har en struktur som sannolikt kommer från viss skalkontakt. Avslutningen är lång, lite kryddig och har en lätt ton av bitter apeslinolja vilket ger vinet karaktär.

Prova till grön- och blåmögelostar eller heta rätter med kyckling som huvudingrediens.

Domaine Fernand Engel gör ekologiska viner men arbetar för att ställa om till biodynamisk odling. De är ett familjeföretag med omkring 40 hektar av vingårdar, spridda kring sex Alsace-byar, detta vin är gjort på druvor från Bergheim.

Vitt vin Frankrike AlsaceDomaine Fernand Engel Gewurztraminer Bergheim 2019, Alsace, Frankrike, 169:-, Nr 6715, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet har en charmig och inbjudande doft med ett sött, lätt aromatiskt anslag. Här finns en fin fräschör trots att vinet har en relativt låg syra. Vinet har en rund ton med en lätt jästighet och smak av gula och vita stenfrukter såsom gul mango, lichi och nektarin samt en hint av lätt ton av omogen banan och rivet apelsinskal. Frukten är kantad av vita blommor, har en hint av earl grey och en lätt kryddighet. Eftersmaken är lång med toner av söt lakrits, mandelmassa och en touch av ädelröta i slutet. På det stora hela, smakrikt med en viss sötma och hel del elegans allt i en balanserad stil.

Detta är ett vin som choucroute eller till ugnsstekt anka.

Hugel är en familj som producerat vin i Alsace sedan år 1639. Classic-vinerna från Hugel kommer från handplockade druvor från en dussintal utvalda vingårdslägen i och kring byn Riquewihr.

Vitt vin Frankrike AlsaceHugel Gewurztraminer Classic 2018, Alsace, Frankrike, 189:-, Nr 72029, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett fruktigt och bärigt vin som känns piggt och har en fin lekande sötma. I smaken finns gula stenfrukter, krusbär och melon samt guava juice kantat av vita blommor och aromatiska örter med toner av frukt-te. Vinet känns fräscht och har en förhållandevis bra syra vilken backas upp av lite salinitet i avslutet. Eftersmaken är lång och bär med sig honungstoner och en kryddor. Vinet är intensivt, elegant och charmigt.

Det fungerar utmärkt till friska sallader och friterade asiatiska rätter med lite hetta.

Domain Mersiol har sina vingårdar vid Dambach-la-ville. Familjen har arbetat med vin här sedan 1700-talet men har sålt viner under sitt familjenamn sedan 1960. Idag har man 12 hektar och är ekologiskt certifierade.

Vitt vin Frankrike AlsaceDomaine Mersiol Gewurztraminer 2018, Alsace, Frankrike, 195:-, Nr 70949, Sysystembolaget beställningssortimentet

Detta är ett fylligt och smakrikt vin med en tydlig blommig doft med inslag av nyskalad apelsin. Vinet är friskt och strukturerat, har viss kropp och en mjuk smak med inslag av exotiska frukter som gul mango och lichi, söta päron och aromatiska örter samt en hint av rosblad och vita blommor. Det är också ett vin med fin struktur. Eftersmaken är lång med smak av bittermandel och markerad med söta kryddor. Det är elegant, smakrikt och fokuserat.

Prova med canard à l’Orange eller alssasisk ost såsom munster.

Gewurztraminer kan lätt bli för mycket som ett rent sällskapsvin. Mitt tips är att du köper hem lite ost, till exempel en munster och lite blå- eller grönmögelost, att du provar med sill (om du gillar sånt) eller en het rätt från sichuan, såsom en skål med härliga dan dan nudlar, receptet hittar du nedan.

Magnus Reuterdahl

Fokus Alsace, druvan gewurztraminer – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer