Fino en rama, en sherry nouveau

Hur ofta dricker du sherry? Om jag ställer den frågan till många av mina vänner blir svaret aldrig eller mycket sällan. Jag tror det hänger samman med att de flesta inte riktigt har koll på eller har en lite ensidig bild av sherry. Om ett par veckor kommer dock en riktigt höjdare, en sherry nouveau som du inte bör missa oavsett om du är sherryfrälst eller inte.

Annons:

Om ett par veckor kommer ett av årets roligaste vinsläpp på Systembolaget. Det är inte världens dyraste, mest kända eller coolaste vin, men det är ett riktigt bra vin för pengarna och det är en sherry. Det borde vara coolt! Många associerar sherry med något sött och lite tungt men det finns också torr sherry och detta är en sådan. Det är dock en annorlunda sherry även för att vara torr. Det är en fino en rama.

Sherry görs i sydvästra Spanien, Andalusien i områdena kring Jerez, som ligger lite inåt landet samt städerna Sanlucar de Barrameda och El Puerto de Santa Maria som ligger nära havet. Vingårdarna ligger företrädesvis på den heta slätten mellan Sevilla och Cadiz utmed Atlantkusten. Landskapet är böljande, kulligt och till största delen uppodlat.

Fino en rama

Här finns omkring 7000 hektar med vingårdar som växer i ett landskap med mer än 300 soldagar om året med temperaturer som ofta når 40 grader eller mer. Druvor man använder till Sherry är främst palomino, pedro ximénez och moscatel. Trots stora arealer så finns det förhållandevis få producenter, omkring 25-30 stycken vilket kan jämföras med omkring 300 omkring år 1900. Trenden är dock att det har börjat tillkomma en del nya producenter men också nya vinstilar såsom fino en rama.

Metoden för att framställa sherry kallas solerametoden. Den bygger på att vinet förflyttas mellan olika fat och får utvecklas tills det är färdigt och det är en blandning av viner av olika ålder. Undantaget är basvinet musto, som också dricks som det är. De torra stilarna kallas fino, amontillado, manzanilla, palo cortado och oloroso och de söta PX och cream. Utöver dessa finns ytterligare några till.

Fino en rama
Antonio Flores, Gonzalez Byass

Fino en rama är lite av en egen stil, ung och mycket torr. Just denna görs av den största producenten, González Byass i Jeréz, som är mest känd för sin sherry Tio Pepe. De äger eller köper druvor från drygt 3000 hektar av vingårdarna i Jerez. De var länge ensam om att göra en fino en rama och de gör den endast i en begränsad mängd, cirka 16 000 flaskor om året.

sherry nouveau

Fino en rama skulle kanske kunna kallas för sherry nouveau. Det är en ung fino som tappas direkt från faten och är ofiltrerad. Vinet är i regel mycket torrt, friskt och ungt.

Tio Pepe fino en rama 159:-, Nr 96277.

I Tio Pepe fino en rama finns oftast smak av fina citrustoner, inslag av gula höstäpplen, mandel och hasselnötter, kalksten och ekfatstoner samt en fin ton a flor (jäst). Vinet är ungt men på grund av solera processen finns ofta en liten reduktiv ton som tillsammans med lite skalbeska och kryddighet ger en lång eftersmak. Vinet funkar utmärkt till lagrad ost, torkad skinka eller lättare sommarrätter av t ex kyckling eller rökt fisk eller som ett rent njutningsmedel.

Sverige får 960 flaskor. Mitt tips är, passa på och köp något unikt. Årgång 2018 av vinet släpps på bolaget fredag den 8 juni.

Fino en rama

Vid sidan av denna finns och också två fino en rama från producenten Lustau, även dessa är såväl prisvärda som riktigt goda.

Lustau Fino de Jerez de la Frontera, 199:-, Nr 99901

Lustau Fino del Puerto de Santa Maria, 199:-, Nr 99902

Om du redan gillar sherry kommer du gilla detta, om du känner dig osäker på vad sherry är så är detta en bra inkörsport. Prova!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar