Ett rosé och två vita som hör våren till

Ibland undrar man var våren tog vägen? Ena dagen är det strålande solsken och vårvarmt, nästa dag vintervitt och sedan grått och regnigt. Är det redan april? Vädermässigt känns det så. Det finns dock ljus i slutet av tunneln och gå mot ljuset…

Annons:

Ibland får vi hjälpa våren att komma igång, även om vädergudarna inte är med oss. Därför tog jag en promenad mot stadens monopol för att se vad som kunde värma upp en frusen själ eller lura ett vintersatt sinne att få vårkänslor. Även om jag dricker många vita och rosévin under vintern så är det under våren som jag verkligen längtar efter dem. Det som kanske främst skiljer sig är dock vad jag äter till vinerna. Ut flyger mustiga grytorna, gräddiga såser och kokta rotfrukter, in kommer primörer, färska skaldjur och framförallt grillat kött och fisk.

Rosévin är det perfekta vår- och sommarvinet då de ofta passar till de flesta lättare och fräschare rätterna, alldeles oavsett råvaror. Många älskar de laxrosa rosévinerna, för mig passar de bäst i bersån en varm sommarkväll. Ett rosévin som passar bättre till mat är:

Ett rosé och två vita

Les Lauzeraies 2017, Tavel, Rhone, Frankrike, 119:-, Nr 2724, Systembolaget

Det här är ett rosévin med lite mer smak, en fin fruktighet massor av örter och en härlig fräschör från stensälta. Smakrikt, elegant och riktigt gott. Servera med en caesarsallad eller till grillad kyckling.

När vi tänker primörer som sparris, ´vårlökar och nässlor eller färska nyfångade skaldjur så finns det många bra viner från Tyskland. Riesling är alltid gott men det finns fler druvor som briljerar i de tyska vingårdarna. En personlig favorit är druvan silvaner och de bästa vinerna på den druvan hittar vi i Franken. Det är inte många viner på druvan som hittar till våra breddgrader men nu finns det några stycken på bolaget, bland annat detta att fylla vinkylen med.

Ett rosé och två vita

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Trocken Erste Lage 2017, Franken, Tyskland, 189:-, Nr 91304, Systembolaget

Detta är ett friskt, torrt, smakrikt och elegant vin. I smaken finns gula äpplen och gröna hårda päron, en liten kryddighet och en härlig syra. Till det får du en lite annorlunda flaska. Grymt bra!

Fisk hör också våren till, åtminstone hemma hos mig. Halstrad eller smörstekt abborre, stekt strömming eller panerad rödspätta. Dessa med kokt potatis eller potatismos och lite skriat smör får mig att gå i spinn. Det finns många viner som passar till detta, de härliga vinerna från Vinho Verde i Portugal ger mig sommarkänslor och passar utmärkt till fisk i alla former (även torkad). I detta fall är vinet gjort på druvan loureiro.

Ett rosé och två vita

Aphros Loureiro 2017, Vinho Verde, Portugal, 129:-, nr 3932, Systembolaget

Quinta do Casal do Paço är en av få producenter i denna del av Portugal som arbetar biodynamiskt. Detta är rent, friskt vin men härlig syra. Det har en fin fruktighet med inslag av exotiska frukter, persika och aromatiska örter. I avslutet finns en liten havston med inslag av sälta. Det har en härlig energi som smittar av sig. Ett utmärkt vin att fira in våren med.

Alla tre viner finns på Systembolagets hyllor, om än inte i alla butiker.

Skål
Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar