Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
En skål ur forntidens dimmor del 1 – förhistoriskt vin - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

En skål ur forntidens dimmor del 1 – förhistoriskt vin

Magnus Reuterdahl, DinVinguide gör en liten djupdykning ned i förhistoriskt vin och skrapar lite på ytan. Visste du att de äldsta spåren av alkoholhaltiga drycker är omkring 9000 år gamla och att de äldsta spåren i Skandinavien är nästan 5000 år gamla.

För en tid sedan fick jag en fråga om när vinet kom till Sverige? Det är en intressant fråga, men en fråga som är omöjlig att besvara. Man kan dock titta på några av de fakta som finns och fundera lite.

Ett stort problem är att det ”vin” som hittas inte är något vin i egentlig mening. Det man hittar är små bitar i ett pussel där man får fylla i de saknade bitarna med sannolikheter eller teorier.

zibbiboSteg ett är att bestämma sig för vad ett vin är. Med vin menar jag en jäst dryck gjord på saften av vindruvor. Det finns också andra produkter som kallas vin, till exempel frukt- och bärvin. I andra viner som portvin har man tillsatt sprit, glögg är kryddat och innehåller ofta andra vätskor än vin. Går man tillbaka i tiden verkar det vara vanligt med drycker som innehåller många olika element, ibland kallas de för förhistorisk grogg, bland annat vin.

Innan vi pratar om när vinet kom till Sverige så kan det vara intressant att titta på några av de äldsta spåren av vinproduktion i världen. Alkoholens historia sammanfaller med den period som översiktligt kallas för bondestenåldern, denna började omkring 10000 f. Kr i Mellanöstern och slutade omkring 4000-2000 f.Kr.

Stenålder (535x302)

Arkeologiskt finns det spår av alkoholhaltiga drycker som leder riktigt långt tillbaka i tiden. Man brukar säga att alkohol har varit vår kompanjon sedan jordbruket infördes. Det finns de som kopplar de första jordbruken till just alkoholproduktion snarare än föda. Tanken är att man odlade säd för att få stärkelse och sockerämnen för att kunna producera alkohol. En annan viktig faktor är att man lärde sig att göra keramiska föremål, något att jäsa och förvara alkoholen i.

Förhistoriskt vin

De äldsta spåren vi har av vin, i världen, kommer från Jiahu Kina, daterade till omkring 7000-6600 f.Kr. Spåren man hittat där kan kopplas till jordbruket och är en dryck som innehåller en produkt gjord på druvor eller bär, fermenterat ris och honung. Man har inte med säkerhet kunnat säga om det rör sig om vindruvor, hagtorn eller någon form av körsbär, eller en kombination av någon eller några av dem. Man har dock hitta kärnor från såväl vindruvor som hagtorn på boplatsen.

Dogfish head har gjort en variant av denna grogg/vin/öl-dryck. Jag har tyvärr inte haft tillfälle att prova den.
Dogfish head har gjort en variant av denna grogg/vin/öl-dryck. Jag har tyvärr inte haft tillfälle att prova den.

Rör vi oss väster ut kommer vi till en plats i Iran kallad Hajji Firuz. Där har man hittat amforor (lerkärl) där man hittat spår av vin som kan dateras till 5400-5000 f.Kr. Det man hittade var spår av vinsyra, som förekommer i druvor och harts från en vintergröna träd.

använda-qvevri

Dionysus
Dionysus

I Armenien har man funnit det äldsta vineriet på en plats kallad Areni 1. Vineriet är daterat till 4000 f.Kr. Bland fynden finns en plattform för att krossa druvor från vilken man kan se hur man förflyttade den krossade vätskan ned i lagringskärl (stora amforor). På många sätt liknar denna vinmakningsprocess den man fortfarande använder i Georgien för så kallade kvevri-viner. Detta är också en metod som började bli populär på vissa ställen i Europa på 1990-talet och framåt, bland annat i Fruili, Kroatien, Slovenien, Österrike och på Sicilien med mera.

I Europa är de äldsta spåren av vinmakning funna i Grekland, på en plats kallad Dikli Tash. Där man funnit skalrester och druvkärnor som krossats, sannolikt för vinproduktion. Fynden daterats till 4400-4000 f.Kr.

Vin i Skandinavien

I Skandinavien pågick bondestenåldern under perioden 4000-1800 f.Kr. Namnet ger intrycket att man snabbt blev bönder och att odling blev det primära. Så verkar det inte vara. Inledningsvis levde man kvar i jägar-/samlarsamhället men blev mer bofasta, började att hålla djur och anlägga små odlingar. Många odlingar är så små att de kanske var mer rituella till sin natur. Det man odlade var tillräckligt för att vid några tillfällen kunna baka bröd, göra gröt och kanske använda en del av säden till att göra alkoholhaltiga drycker. Jag tror att man åt en del av detta men mat och dryck har också varit viktiga som offer eller gravgåvor.

Trattbägarkeramik från Skåne. Bild från Nordisk familjebok (1917), vol.26.
Trattbägarkeramik från Skåne. Bild från Nordisk familjebok (1917), vol.26.

Den första jordbrukande kulturen i det som kom att bli Sverige var Trattbägarkulturen (ca 4000 f Kr till 2900 f Kr). Kanske var de också de första som gjorde alkoholhaltiga drycker här, kanske! Några egentliga bevis finns dock inte men man hade förutsättningarna. Man kan också anta att kunskapen om hur man gjorde följde med kunskapen om jordbruket.

En av de saker som behövs för att göra alkohol är stärkelse och en annan socker, oavsett om vi pratar vin, mjöd eller fermenterad mjölk, i första hand hästmjölk. Stärkelsen kunde man utvinna ur säd såsom vete och korn (enkorn och emmer). Socker fick man från till exempel vindruvor, bär, frukt och honung, en och en eller i kombination.

Som jag nämnde finns det inga arkeologiska bevis för att alkohol framställdes under bondestenåldern i Sverige med det finns det i Danmark. I Refshöj på Jylland hittades keramikskärvor i en grav. På dessa fanns en beläggning som analyserats och visade sig ha spår av stärkelse från korn som bildats vid jäsningens nedbrytande process. Fynden är daterade till ca 2800 f. Kr. Bland de äldsta spåren av alkoholhaltig dryck man hitta i Sverige kommer från keramikskärvor från bronsåldern (1800-500 f. Kr). Det man funnit är spår av spårämnet ergosterol som kommer från i jästsvampens membraner. Ett av de mest kända fynden från bronsåldern är kanske fynden från Egtvedflickans grav i Danmark (ca 1350 f.Kr.). Där har man funnit man hittat spår efter en brygd gjord av honung, tranbär, pors och vetekorn, en sorts öl eller ale.

Det första vinet i Skandinavien?

För något år sedan kom ölet Arketyp som är baserat på arkeologiska fynd i Danmark och Sverige. De äldsta fynden kommer från nordvästra Danmark och dateras till cirka 1500-1300 f.Kr. Ölen Arketyp kan beskrivas som en sorts förhistorisk grogg gjord på lokala produkter såsom honung, tranbär, lingon, pors, rölleka, enbär, björkharts/sav och spannmål (vete, korn och/eller råg) och i något fall också av vin från södra och/eller centrala Europa, läs mer om det här och här.

Här kommer då pusselbiten som visar på att druvvinet börjar leta sig upp mot våra breddgrader, sannolikt via Rhendalen. Det finns många fynd som kan kopplas till vin som hittas i gravar och på boplatser från bronsålder och tidig järnålder. Bland fynden finns vinskopor, vinskedar och vinsilar från tiden kring Kristi födelse och de närmaste århundradena efter det. Det finns också skärvor från romerska amforor med mera. Detta visar, om inte annat, på kontakter med vinproducerande folk och regioner. Kanske börjar man då också med vinimport i någon skala. Jag återkommer till detta om någon vecka med tankar om vin under yngre järnåldern och medeltiden.

Romersk vinskopa och sil av brons från 0-400 e.Kr, funnet i Varnhem Västergötland

Tills dess – varför inte prova ett amforavin, det är lite som att låta historiens vingslag piska ditt gomsegel. Dessa viner ligger närmare vad man drack under antiken än det mesta som vi vanligen dricker idag möjligen undantaget retsina. De kallas ofta för orange vin eller bärnstensfärgat vin, men man gör också röda viner i kvevri (amfora). Jag har provat en hel del, många är riktigt bra, men de har en lite annorlunda smakprofil än vanligt vin.

Några bra tips är Ines u Bijelom från Roxanish, Krotaien, OTT, från Österrike, Satrapezo 10 Qvevri eller Alaverdi från Georgien, Jasko Gravner och Radikon med flera från Fruili. Några av dessa finns på beställningssortimentet andra kan du hitta i vinbarer.

Magnus Reuterdahl

Vin- och dryckesarkeologen nummer ett är dr Patrick E. McGovern som skrivit flera böcker och artiklar i ämnet. Uncorking the Past: The Quest for Wine, Beer and Other Alcoholic Beverages (2009) rekommenderas.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer