Doft och smak av det förgångna – en vertikalprovning i Alto Piemonte

Ibland hamnar man på provningar som går utanför det vardagliga, provningar som ger något mer än bara vin. I höstas var jag med om en sådan då vi provade åtta gamla viner från Alto Piemonte. Viner producerade mellan 1970 och 1842. Detta är viner som få kommer att ha chansen att prova men som ändå berättar en historia som är värd att dela.

I mitten av 1980-talet såg jag filmen Tillbaka till framtiden. I denna åker Marty McFly tillbaka i tiden i en DeLorean DMC-12 och får uppleva 1950-talet. I en senare film åker han ännu längre tillbaka i tiden, ända till 1885. Där någonstans började en fascination för tidsresor och visst vore det coolt att kunna resa tillbaka och se hur det var då, smaka hur det smakade då och få en inblick hur den tidens människor uppfattade saker och ting.

Alto mPiemonte

I vinets värld finns den möjligheten genom gamla viner.  Med hjälp av dessa kan du göra en tidsresa genom att öppna en tidskapsel med smaker och dofter. Vinerna smakar givetvis inte som den dag de buteljerades men de har ändå något kvar av sitt ursprung och sin tid. Tidigare i höstas fick jag möjligheten att åka ännu längre tillbaka i tiden än Marty McFly. Vår tidsresa tog oss tillbaka till 1842 och sedan med några skutt fram till 1970, till ett Piemonte innan Barolo och Barbaresco nått sin berömmelse och när centrum i denna vinregion låg i Alto Piemonte.

Gamla flaskor Alto Piemonte

Då, innan vinlusen förstört stora arealer av vingårdar, innan de kraftiga hagelstormarna och frosten 1905 förstört ytterligare odlingar och innan världskrigen, var hela området klätt i vingårdar. Idag är de flesta vingårdarna skogbeklädda och sedan länge övergivna. Det finns dock några vinmakare som hållit ut, några som tillkommit eller plockat upp vinodlingen igen och några som i sina källare har kvar viner från förra århundradet och århundradet innan detta. Läs mer om regionen och de aktuella områdena Lessona DOC och Coste della Seisa DOC samt producenterna här.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest

Att provsmaka historien

Jag arbetar till vardags som arkeolog och i mitt yrke har jag haft förmånen att kunna lyssna på ljud från forntiden, till exempel genom fynd av små bjällror som suttit på hästutrustningar. Jag har också fått känna dofter av medeltiden och förhistoriska lämningar. Dessa dofter är inte alltid trevliga, medeltida stadslager kan dofta som vilken modern gödselstack som helst och avträden doftar utedass även efter 1000 år. Jag har också sett rester av förhistorisk mat i form förkolnade bullar, rostade hasselnötsskal och intorkade matkrustor på insidan av keramikskärvor. Dessa får man dock inte tillfälle att provsmaka och frågan är om de smakar så mycket efter århundraden eller årtusenden i jorden.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest
Villa Era, ett fantastiskt palats i Biella där provningen hölls.

Vignaioli Biellesi Association bjöd in till Assaggioanordovest 2017 i Biella, Alto Piemonte och lockade bland annat med att vi skulle få prova gamla viner. Jag har haft turen att prova en hel del gamla viner, oftast får man dock prova något enstaka vin här och där. Ett vin som får krydda tillfället medan majoriteten av vinerna är från årets årgång.

Alto Piemonte

I Biella fick vi en provning som få får möjlighet att uppleva. Vi fick prova en rad viner där det yngsta var från 1970 och det äldsta från 1842. Åtta viner från ett litet geografiskt område och sannolikt gjorda på nebbiolo eller där nebbiolo är den dominerande druvan. Tillsammans berättar vinerna en historia om hur området utvecklats. Ingen vet den exakta sammansättningen av druvor i vinerna, det är sannolikt att det ingår vin från druvor som vespolina, uva rara och croatina.

Annons:

Vinprovning, Alto Piemonte, viner från Lessona och Biella, 1842-1970

Det är något särskilt med att prova gamla viner, något nästan andäktigt. Det är något annat än att prova viner inför en lansering på till exempel Systembolaget. Detta är unika viner, det är viner som oftast inte gjorts för att lagras. Det är viner där det finns fel och skönhetsfläckar men det är viner som kan ge en inblick i vinhistorien, i vinutvecklingen och som kan ge nästan andliga upplevelser. Detta var en unik möjlighet att faktiskt jämföra gamla viner från samma område med varandra. Utifrån detta är det svårt att skriva smaknoteringar utifrån vanliga premisser men samtidigt känns det viktigt att dokumentera ett ögonblick som detta.

Alto Piemonte

Jag har delat upp vinerna i tre grupper utifrån skillnad i stil och ålder. De två äldsta vinerna, från 1842 respektive 1896 är betydligt sötare än övriga viner, det finns en viss sötma även i vinerna från 1897 och 1930-talet men mindre framträdande. De från efterkrigstiden är snarast helt torra. Sötman i de äldsta vinerna är något som stämmer överens med äldre beskrivningar av viner från området. Ett exempel på detta är Thomas Jefferson som var USA’s president 1801–1809. Han besökte Piemonte under våren 1787 och beskrev vinerna som lätt bubbliga och söta. I de viner vi provade fanns inga bubblor men dock finns det spår av den underbara syra som  även finns i dagens viner från området.

Något som gäller alla de viner vi provade är att de är buteljerade på respektive vineri. De har inte korkats om eller toppats. Enligt uppgifter var det vanligt att många av de äldre vinerna i provningen, dvs de som är gjorda före andra världskriget, låg i upp till 10 år på fat innan de buteljerades. I några fall öppnade producenterna flera flaskor för att finna en som var riktigt bra. De äldsta vinerna håller sannolikt en alkoholhalt på omkring 10% eller något lägre, trots sin sötma, denna kan bero på att det då var svårt att få vinerna att jäsa färdigt.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest

Castello di Montecavallo 1842

Färgen är nästan brun eller bärnstensfärgad och vinet är lite grumlig. Det finns ett inslag av oxidering och medcinalväxter i doften, här känns det att vinet har ålder. Det minner lite om ett sherryvin med jästtoner och björnklister. Smaken är förhållandevis söt och har ett anslag som minner om bittersöt engelsk frukostmarmelad. I denna finns också toner av björksirap, mandel och torkade frukter. Trots sötman och de oxiderade tonerna finns en fräschör med en fin syra som ger vinet liv. Det är dock hösttonerna som överväger med inslag av undervegetation, svamp och en hint av läder. Det finns flera fel i vinet men det är ändå inte dött eller obehagligt. Det har en liten låga av liv som fladdrat genom seklerna och ger en påminnelse om hur länge dessa viner kan leva och utvecklas.

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte skulle ha gissat att detta vin var gjort på nebbiolo om jag fått det blint, utifrån stil hade jag sannolikt gissat på en sherry. I sammanhanget med de övriga vinerna finns det dock en släktskap som främst går att finna i syran.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest

Castello di Castellengo 1896

Även detta vin har en tydlig sötma och en färg som går mot bärnsten. I doften finns en tydlig flor-liknande jästighet, torkad frukt och nougat. I smaken finns citrusfrukter, honung, torkade frukter, smörstekt svamp och en hint av björksirap. Detta vin utvecklas under den timma som provningen pågår och öppnar upp sig efter hand och får en viss elegans. Här finns en mer påtaglig syra och energi än i det föregående vinet, det har sina fel men det har samtidigt lite mer rena och fräscha toner.

Inte heller detta är ett vin där jag skulle gissa på nebbiolo som druva. Jag skulle nog hamna i en sherry eller kanske en gammal Colares från Portugal. Det sistnämnda har inte sötman som finns i detta vin men det finns något i syran som gör att de minner om varandra.

Vinprovning, Alto Piemonte, viner från Lessona och Biella, årgång 1897, 1931 och 1934

Dessa viner är lite torrare och mer lika dagens viner än de två första även om här också finns en liten sötma i ett par av dem. De är lite mer spretiga i stilen än de tre yngsta vinerna.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest

Villa Era 1897 Vigliano Biellese

Detta är sannolikt det vin som imponerade mest på mig i provningen. Färgen har fortfarande kvar lite av det röda om än med brons och tegelstensnyanser. Även doften minner om vin gjort på nebbiolo med en fin blommig ton, en hint av jordgubbar, tomatblad och krossad sten. Vinet har en smak av torkade röda bär, jordgubbar, rosblad och en fin jordig ton med inslag av skoglig undervegetation och en högst levande syra. Vinet har till och med en tanninstruktur som fortfarande ger vinet struktur. Att ett 120 år gammalt vin fortfarande kan leverera så här är fantastiskt.

Detta är ett vin där jag är ganska säker på att jag skulle luta åt nebbiolo om jag provat det blint. Visst det finns fel och vinet är i lite nedförsbacke men med syre kommer det liv in i det och det sträcker sig upp mot smaklökarna och ger en riktigt vinupplevelse. Här är det bara att hänga med och passa på att njuta.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest

Castello di Montecavallo 1931

Färgen är bärnstensfärgad och återigen finns det jästiga toner som minner om sherry i doften. Det är inte lika sött som vinerna från 1842 och 1896 men det är sötare än de övriga vinerna. I smaken finns torkad frukt, apelsinskal och fin kryddighet med inslag av anis och torkade örter. Syran är bra och det finns ett inslag av stensälta i avslutet.

I smaken liknar den en lagrad fino, lite oxiderad men fortfarande fräsch. Det är inte ett vin där jag skulle ha gissat på nebbiolo som druva.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest

Castello di Castellengo 1934

Detta är ett annat av mina favoriter från provningen. Inledningsvis kändes det knutet och felaktigt. Efter första provningen skrev jag korkskadat. Det vaknade dock till liv efter en dryg halvtimma och det som luktat illa var något annat än kork för även detta luftades ur. Här finns framförallt en riktigt bra syra och med syret kommer en fin smak med inslag av syrliga körsbär, blodapelsin och hallon. Avslutningen är häftig med en härlig sälta som ger vinet längd och en extra kick.

Här kommer återigen nebbiolosmakerna fram, det var dock ett vin som behövde mycket syre för att vakna till liv.

Vinprovning, Alto Piemonte, viner från Lessona och Biella, efterkrigsvinerna 1960, 1965 och 1970

Här är tre viner där man definitivt känner sig hemma med smakerna och Piemonte. Även om de är äldre och har delvis annan fruktprofil och mer mogna toner än dagens viner så är de definitivt en bro mellan dagens årgångar och de äldre vinerna vi provat.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest

Villa Era 1960 Spanna di Vigliano Riserva Speciale

Färgen är röd med tydliga teglstensfärger. Doften är lite jordig med inslag av undervegation och torkade röda bär samt medicinalörter. I smaken finns torkade mörka bär, blodapelsin, hasselnötter och en fin jordighet. Vinet har en fin syra, lite sandiga tanniner och fina toner av torkade örter i avslutet.

Detta är ett vin med tydlig ålder men som har balans med en fin fräschör i syran och längd. Doften var lite skarp men smaken riktigt fin.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest

Tenute Sella 1965 Lessona

Färgen är ljust röd-brun med tydliga tegeltoner. Doften är lite skarp med ett inslag av paraffin och aceton men också med underliggande röda bär. I smaken finns mogna röda bär, torkad frukt och citrusfrukter samt multna löv, jord och torkade lite skarpa örter.

Vinet är i utförsbacke och mer intressant än bra, det finns en del fel och det håller inte ihop hela vägen. I eftersmaken kommer lite skarpa och bittra medicinalörter som ger en obalans till de övriga smakerna.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest

Tenute Sella 1970 Lessona

Vinet har en fin röd färg med vissa tegelfällningar. Doften är fräsch och här doftar det av röda bär, undervegetation och färska örter. Smaken är mogen men känns förvånansvärt fräsch. Här finns de klassiska nebbiolosmakerna med röda bär, blodapelsin, lite körsbär, en fin fräsch jordighet och massor med örter. Syran är rak och i avslutet kommer en härlig sälta som bygger på fräschören. Mycket bra.

Inga av dessa viner finns att köpa på den kommersiella marknaden, även om de kan dyka upp på enstaka auktioner. Tenute Sella 1970 skulle dock kvalitetsmässigt kunna säljas kommersiellt ännu idag. Mycket trevligt nu och ett gäng år till.

Det är just när man lägger samman alla dessa viner, dess smaker, dofter och olika stilar som de tillsammans ger en fördjupad och mer ingående förståelse av områdets viner. De berättar historien om områdets utveckling och visar på släktskapet mellan vinerna över nästan 200 år. För mig har det gett en ökad kunskap, förståelse och kärlek till nebbiolo i allmänhet och Alto Piemonte i synnerhet.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar