Det bubblar i Champagne

Det bubblar i Champagne – No shit, Sherlock. Att det bubblar är kanske uppenbart, men det finns mer än det som syns på ytan. Häromveckan besökte jag Champagne. Bland flera producenter så träffade jag några som visade hur man kan arbeta på lite annorlunda sätt och göra champagne för såväl samtiden som framtiden.

Annons:

I en värld med ett klimat stadd i förändring är det många som funderar på framtiden och hur de ska möta den. Är det möjligt att bevara det unika uttryck som vinerna från Champagne har idag även i framtiden? Det finns många tankar kring detta och det finns många som försöker hitta sin egen väg in i framtiden eller gör det tillsammans med andra. Några tittar framåt och andra sneglar på hur de gjorde förr och vissa fjärrskådar också.

Fredrik Schelin & Marc Augustin i Champagne Augustine vinkällare där han bland annat använder georgiska kvevri (amforor).

Jag och Fredrik Schelin besökte härom veckan ett antal vinproducenter i Champagne som på olika sätt tacklar dessa problem, läs mer om hans tankar kring framtiden i Champagne här. Vi diskuterade det också med Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) som driver tre experimentella vingårdar i Champagne. De arbetar också med utbildning och informerar vinproducenterna kring dessa frågor. Det gäller att inte sitta still i båten med skygglappar på, det gäller att följa med i utvecklingen och vara med och utveckla och påverka den.

3 druvor dominerar, 4 är på frammarsch

Ett sätt är experimentera med druvor och det finns fler än chardonnay, pinot noir och pinot menuier som är tillåtna i Champagne. Det finns ytterligare fyra druvor som är tillåtna: arbane, petit meslier, pinot blanc och pinot gris. Kanske är de framtiden? Att de är på frammarsch är kanske att ta i men det finns många som har börjat att experimentera med dem.

Vingård Champagne

På denna resa provade jag min första champagne gjorde på 100% pinot blanc. Någonstans i bakhuvudet förberedde jag mig på en cremant d’alsace, vilka kan vara mycket bra, men denna smakade verkligen champagne. Här finns elegansen, strukturen och komplexiteten jag förväntar mig. Producenten Pierre Trichet är en småskalig producent nära Reims som gör en del riktigt charmiga viner.

Jag provade också en hel del fatprover (vin clair) gjorda, bland annat på druvan petit meslier. Jag har bara ett ord – syra! I rätt blend kan detta bli riktigt bra, druvan behöver dock hanteras med viss försiktighet och stadig hand.

Hervé Jestin, Champagne Leclerc Briant serverar fatprover.

Philippe Wibrotte arbetar för CIVC. Han berättar att de på sina experimentella vingårdar arbetar med de klassiska druvorna för att lära sig mer om dem och hur de reagerar på klimatförändringarna. De provar också druvor som idag inte är tillåta samt nya korsningar och några hybrider. Om dessa kommer vara framtidens druvor är ovisst men kunskap är nyckeln för att finna lösningen till en hållbar vinproduktion i världsklass även i framtiden. En del av dessa druvor kan också göra det enklare att arbeta ekologiskt.

Gamla metoder en väg framåt?

För 10 000 år sedan gjordes det vin i kvevris, stora amforor nedgrävda i marken, i dagens Georgien. Det gör man fortfarande. Nu görs det också i Champagne. Vissa använder olika terrakotta kärl för att lagra sina viner, de flesta har dem ovan jord. Några har blivit neolitiska, nåja till del, och tagit efter de gamla georgierna.

Champagne Tarlant
Benoit Tarlant vid sina kvevri. Han har valt att gräva ned sina precis som i Georgien.

Champagne Tarlant gör strålande viner med massor av fräschör, hög syra och stentoner. Vinerna, även om de fått lite ålder, känns mycket unga. Detta är viner som inte tål misstag, det finns inget att dölja dem bakom. Vinerna skulle kunna kallas nakna. Vi träffat Benoit Tarlant och han berättar att i dagens läge behövs i princip inget tillsatt socker, även om han för balansens skull kan tillsätta något eller par gram då och då. Detta då druvorna vanligen uppnår full mognad, vilket de mer sällan gjorde förr.

Chanpagne tarlant

Vid sidan av dessa viner har han börjat att experimentera med nedgrävda kvevri. Om några år kommer vi kunna njuta frukten av dessa viner. Vi fick dock prova viner som legat i terrakottakärl och de får en en lite annan ton. De får struktur på ett sätt som minner om ekfat, men en torrare ton och hint av tanninstruktur. Det ska bli mycket spännande att följa dessa viner framåt. Dessa viner är en personlig favorit.

Biodynamisk champagne – inte nytt, men bra och relevant

Det finns mer än en producent som gör biodynamisk champagne. Mest känd är prestige champagnen Cristal från Louis Roederer. Från och med den nyligen släppta årgången 2012 är detta gjort på 100% biodynamiska druvor. Det är dock inte certifierat.

Biodynamiskt

Vi besökte två producenter som är certifierade, Champagne Augustin et Fils och Champagne Leclerc Briant. De delar samma grundidé men arbetar på olika sätt. Bägge sätten leder dock till riktigt bra viner!

Marc Augustin i vingården

Marc Augustin är biodynamiker ut i fingerspetsarna. Han plockar dock också in andra tankar i sitt vinmakande, såsom feng shui, homeopati och kristaller. Marc gör sina egna preparat, använder hästar i vingården, arbetar med kvevri, italienska terrakotta kärl och gamla ekfat.

Champagne

Här fick vi en av de mest spännande vin clair provningar på resan. Vin vinifierade vid ett och samma tillfälle men lagrat på olika sätt: i kvevri, i terrakotta och på gamla fat. Skillnaden på vinerna är stor, från knutna och stängda till fruktiga, öppna och tillgängliga. Mycket bra viner med härlig energi. Ett av hans kommande projekt är att gräva ned en kvevri bland vinstockarna och jäsa ett vin i vingården.

I logon kan vi se månens olika faser-

Champagne Leclerc Briant jobbar på ytan mer traditionellt men även här arbetar man med olika kärl. Här står dock två kärl i andra material i centrum: en guldpläterat ståltank och stora urnor gjorda i glas. De har också terrakottakärl, äggformade, som ligger ned som ägg i ett rede. Å ena sidan är det kosmiska en central del i vinproduktionen men här används också moderna metoder för att finna det bästa sättet att lyfta fram vinets energi. Det är något de lyckas med. I mars släpper Leclerc Briant en roséchampagne på bolaget som är strålande. Håll utkik!

Champagne Leclerc Briant

Vi besökte flera andra producenter som jag kommer återkomma till lite längre fram i år. Kom ihåg att Champagne är inte bara bubbel, det är också ett av världens bästa viner och det är vin som passar alla tillfällen. Du behöver bara hitta rätt champagne! Läs mer om dessa champagner i bestchampagne.se

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar