Svenska flaggan
Bordeaux en primeur 2014 hos Winefinder - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Bordeaux en primeur 2014 hos Winefinder

Jag provade Bordeaux en primeur 2014 hos Winefinder.se. Det är en bra årgång, det kan vara läge att köpa en primeur men är prisläget rätt?

Årets skörd i Bordeaux har startat, i förra veckan påbörjades skörden av sauvignon blanc och sauvignon gris. Först ut är man i området Pessac Leognan. För de röda druvorna kommer skörden inledas i slutet av denna vecka eller under nästa vecka. Till skillnad från oss här uppe i norr hade man en värmebölja under den senare delen av sommaren som ger en relativt tidig vinskörd och fina mogna druvor.

Vingårdsarbete 2 (600x399)

Med detta i bakhuvudet hade Winefinder.se placerat sin bordeaux-provning nästan perfekt. Samtidigt som de första druvorna började bli nästa vin provade vi fatprover från 2014. Möjligen gjorde detta dock att vissa vinmakare inte kunde komma utan istället skickade annan personal. Jag passade dock på att fråga några av de som var där om 2015 och vad de tror om denna årgång.

Flera uttryckte sig positivt, det har varit varmt och torrt den senaste tiden, risken för röta är låg och det blir en tidig skörd. Man räknar med en bra skörd och ett bra årgång 2015, till och med en mycket bra årgång.

Bild från DinVinGuide

Winfinder.se är en av de största, om inte den största nätvinsbutiken som riktar sig mot Sverige. Ett område man satsat lite extra på är Bordeaux och idag är man betydligt större än Systembolaget när det kommer till utbud från denna region. Inte i antal sålda flaskor men i antal tillgängliga produkter. Till skillnad från Systembolaget säljer man också Bordeaux en primeur, det vill säga att man köpa vin innan det tappats på flaska med förhoppningen att priset kommer öka, så att man antingen kan sälja vidare eller ha gjort en god affär.

Chateau Ferriere 2014 1996 (800x531)

Det är detta vi prövar, fatprover (en primeur) årgång 2014. Viner som inte kommer att läggas på flaska förrän någon gång nästa vår eller sommar. Årgången ses av många som en riktigt bra årgång, fatprover är dock inte helt lätt att bedöma. Särskilt inte när det kommer till flaskor flaskor som varit ute och rest. Innan ett vin är färdigt går det förutom Chateau Durfort-Vivens 2014 1998 (800x450)detta genom olika faser. När jag provat en primeur förr har jag gjort så tidigare på året, i maj-juni. Min upplevelse då har varit att vinerna varit betydligt mer primörfruktigare då än de jag provade nu.

Chateau Talbot 2014 Saint-Julien (800x531)

Chateau D'Issan 2014 2009 (800x520)I den fas de är just nu framträder tanniner, trä och gröna toner betydligt mer – i vissa lite för mycket. Detta gör det till ett tufft uppdrag att prova igenom en större mängd. Men oavsett detta är det dock intressant att prova flera på en gång och få en känsla av de gemensamma dragen, att fundera på vilka områden man Chateau Leoville Barton 2014 2006 (800x561)föredrar – få en bild av årgången. Syran är riktigt bra, det finns en fin längd i många vinerna och frukten, särskilt i de viner med en högre andel cabernet sauvignon är riktigt fin. Mitt intryck är att detta kommer bli en riktigt fin årgång när den kommer på flaska men framförallt ser det ut att bli en årgång att lagra.

Chateau Giscours 2014 (800x533)

Tittar man på de senaste årgångarna gillade jag årgång 2012. Här var alkoholnivån relativt låg. Vinerna har lite mer grönstick, lite mer elegans och att det var riktigt drickvänliga nu. Det är dock kanske inte en årgång för långlagring. Många av mina favoriter från 2012 kommer från Pomerol och andra områden med förhållandevis mycket merlot.

2013 är i sin tur ett ganska svagt och spretigt år men de bästa vinerna går lite åt samma håll som 2012 och det finns fynd att göra, men man bör göra sin läxa innan man köper.

Chateau D'Aiguilhe 2012 2014 (800x505)

Mycket pekade på att 2014 skulle bli ytterligare ett svagt år men det räddades av den varma sensommaren. Stilen på vinerna känns lite mer fruktdrivet, just nu är tanninerna tydliga och närvarande just nu men jag känner mig lite tveksam hur tanninstrukturen kommer bära över tid. Ett plus är dock att alkoholen är förhållandevis låg i förhållande till frukten vilket pekar mot mer elegans. Det finns en del som får mig att tänka på årgång 2008 men med lite mer värme.

Många av mina favoriter årgång 2014 kommer från Margaux, St Julien, Pauillac och kanske framförallt St-Estèphe. Pomerol och Saint-Émilion viner från den högra sidan är dock överlag mer ojämna och lite ogina, jag hittade dock några som känns lovande.

Chateau Pichon-Longueville 2002 (800x532)

Vinmakarna hade dock också med sig en viner från andra årgångar som var mer drickmogna, vilket var skönt för gommen. Här fanns det flera riktigt bra viner.

Majoriteten hade årgångar som spände över åren 2006-2012 men några hade också äldre årgångar. För mig är det i bra lagrad Bordeaux som området verkligen briljerar, unga viner kan vara bra men ett äldre bordeaux kan visa upp ett spektrum av komplexitet, elegans och djup på ett sätt som få andra områden kan uppbringa – det är då man verkligen förstår dess storhet. Det är inte alla årgångar som bär men de som gör det gör det bra.

Chateau Haut-Bages Liberal 1996 (800x685)

Något man inte heller ska missa är vit bordeaux. Ibland får jag känslan att folk glömt bort att man inte bara gör röda viner i Bordeaux. Vit bordeaux är utmärkta matviner, perfekta vardagsviner och när man hittar bra vit bordeaux håller de lika bra för den fina festen. Man ska alltid ha några bra flaskor vit bordeaux i källaren!

chateau larrivet haut brion blanc 2010 (800x533)

Man gör också mousserande viner i Bordeaux, Crémant de Bordeaux. Jag har inte provat några, men enligt välinformerade källor är kanske inte mousserande vin Bordeauxs styrka. Det är dock de söta. Sauternes känner de flesta till men här är problemet att det inte är trendigt. Ibland är det dock fantastiskt gott!

Chateau Coutet 2010 (800x532)

Jag tror det börjar bli dags att åka till Bordeaux igen, det var länge sedan sist. Området går mot en ny vår och jag tror på Bordeaux de kommande åren! Är det då köpläge för en primeur 2014? Trots en bra årgång och många intressanta viner måste jag säga att de senaste årens uppressade priser på just en primeur vinerna gör det lite tveksamt – inte på grund av kvaliteten, den finns där men på grund av priset. Jag kommer nog huga mig men jag vet att det många som hoppar på tåget i år.

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer