- Magnus Reuterdahl
Alsace på julbordet
Alsace på julbordet
Julbordet närmar sig, med hast. Advent är om hörnet, förberedelser ska göras, gammalt julpynt kompletteras och inköp planeras. En av de viktigare punkterna på min att göra lista är vinet. I år har jag tänkt mig en röd tråd som är vit, vita viner från Alsace på julbordet.
Har du börjat att planera ditt julbord än? Dagens förberedelser skiljer sig från gårdagens, mycket går lite lättare. Idag behöver vi till exempel inte slakta julgrisen själva eller brygga julölet. Vi har fler valmöjligheter och kan välja att njuta av goda viner istället. Om du dock verkligen vill göra en dryck rekommenderar jag denna mumma.
Till julbordet är det svårt att rekommendera bara ett vin då vi alla har många olika maträtter på bordet att välja emellan. Jag skulle kalla det omöjligt. Det går dock att fokusera på en region och på så sätt få en röd tråd i vinvalet, även om vinerna får vara vita i år.
Min röda tråd är Alsace
Jag vet inte hur ditt julbord ser ut, men jag killgissar på att det ser ut ungefär som mitt, dvs ganska traditionellt men med några favoriter som kommit till över tid. Oavsett högtid har jag en tradition att inleda den med bubbel. Det sätter tonen och höjer humöret. De mousserande vinerna från Alsace kallas Cremant d’Alsace och man gör en hel del riktigt bra bubbel, läs mer här.
Emile Beyer Crémant d’Alsace Blanc de Blancs Extra Brut, Alsace, Frankrike, 188:-, Nr 70535, Systembolaget beställningssortimentet
Emile Beyer gör ett riktigt härligt och fräscht bubbel med en krämig mousse som omfamnar en rik fruktighet och fina jästtoner. Vinet är friskt och torrt med inslag av gröna och gula äpplen, nyrivna citronskal och underliggande gula stenfrukter. Det har en bra längd, komplexitet och i avslutet finns inslag av croissant samt en lätt lättblommighet. Detta är ett vin som drar igång saliveringen och får dig att längta efter julmaten.
Alsace till sillen
Det som skiljer mitt julbord från många andra är att jag inte gillar sill, min familj och mina vänner har dock en förkärlek för dessa inlagda fiskar. Om du gillar sill så finns det en klassisk vinkombination, gewurztraminer. Jag är van att skriva druvan med tyskt u, dvs ü. I Alsace har dock de flesta rationaliserat bort punkterna. Läs mer om druvan i vår druvatlas.
Domaine Mersiol gewurztraminer 2018, Alsace, Frankrike, 195:-, Nr 70949, Systembolaget beställningssortimentet
Detta är en gewurztraminer i min stil, blommig och fruktig men med kropp och struktur. Det är ungt och denna typ av viner vill jag gärna ha unga i tonen. I smaken finns rosblad, persika, exotisk frukt såsom lychee och gul mango samt söta citrusfrukter. Vinet balanseras genom en fin fräschör och eftersmaken är lång. Detta är ett riktigt bra vin på druvan och ett vin som kommer passa fint på julbordet och är kul även om du som jag inte gillar sill. Prova det till gubbröra på ansjovis istället eller till Jansons frestelse.
Alsace till fisken
Istället för sill mumsar jag in på annan fisk. Vi brukar ha gravad eller kanske rättare uttryckt rimmad lax, se receptet nedan. Inkokt lax och rökt lax samt skaldjur. När jag har tillgång får det gärna också få finnas en julgädda. Till detta får det bli lite riesling eller kanske två.
Trimbach riesling 2018, Alsace, Frankrike, 150:-, Nr 2639, Systembolaget
Trimbach riesling 2018 är ett klassiskt alsacevin som har följt med tiden och känns modernt och fräscht. Det är ungt, riktigt fräsch och har en ren frisk fruktighet. Smaken är fruktig med inslag av gröna äpplen, gråpäron, citrusfrukt. Det är lätt blommigt med lätta inslag av aromatiska örter. Det är en riesling som gör dig glad och som passar utmärkt till fisk som den vi ofta serverar på julbordet.
Ett annat riktigt bra riesling är det från Eichberg av Gruss. Detta har lite mer komplexitet och djup i smakerna vilket gör att det också fungerar som en brygga till många av de andra rätterna på julbordet.
Gruss Riesling Eichberg Grand Cru 2016, Alsace, Frankrike, 248:-, Nr 77340, Systembolaget beställningssortimentet
Eichberg görs på druvor från ett grand cru-läge och det känns i smaken. Här finns en härlig intensitet och energi och trots att vinet har ett par år på nacken så känns det ungt. Smaken är ren och frisk med inslag av stenfrukter, citrus och gröna äpplen kantat av vita blommor och en fin aromatisk ton. Vinet har lite kropp och man kan ana en hint av jästtoner. Avslutet är långt och har en fin kryddighet och stänk av stensälta. Detta är en vin med massor av elegans som verkligen drar igång saliveringen.
Alsace till patéer och pastejer
Jag fortsätter med kalla rätter i form av patéer, pastejer och anklever. Då hugger jag in på ett lite sötare vin, en late harvest på gewurztraminer, en så kallad Vendanges Tardives. Det som är viktigt här är att det är vin som också har en riktigt bra syra för att det feta i maten och Gruss har ett sådant:
Gruss vendanges tardives gewurztraminer 2018, Alsace, Frankrike, 377:-, Nr 77026, Systembolaget beställningssortimentet
Gruss vendanges tardives gewurztraminer är så där härligt inbjudande och charmigt som ett sött vin kan vara. Doften är intensiv, stor med ett blommigt anslag. I smaken finns en fin fruktighet, en lite oljig kropp och riktigt fin fräschör som avslutas med ett litet citrusbett. I smaken finns söta citrustoner med inslag av grillade citroner, apelsinskal och bergamott samt aprikos och persika. Här finns också en blommig aromatisk ton med smak av såväl rosblad som mer örtiga toner. I avslutet kommer toner av honung, mandel och lätt bittra skaltoner som gifter sig fint med bärsötman. Detta är ett riktigt bra balanserat vin med såväl komplexitet som elegans.
Alsace till det varma på julbordet
Vi har alla våra favoriter på julbordet och mina är de som lockar fram barndomsminnena. Det som lockade mig mest när jag var ung och det som jag fortfarande längtar efter på julafton är dofterna och smakerna av julskinkan, julkorvar, stekta prinskorvar och honungsglaserade revbenspjäll med mera. Många väljer kanske ett rött vin till detta men då smakerna i dessa rätter är förhållandevis milda plockar jag fram ytterligare en bra riesling.
Dopff Schoenenborg Grand Cru riesling 2017, Alsace, Frankrike, 219:-, Nr 6484, Systembolaget
När det kommer till Dopff går jag gärna upp lite i kvalitet så som i detta vin och de får gärna ha lite ålder då de som unga kan upplevas som lite anonyma. Denna är fortfarande ung men smakerna har börjat att djupna och bli mer fokuserade. Här finns en fin fruktig ton med smak av gröna äpplen, citrusfrukter och exotisk frukt kantat av aromatiska örter. Vinet har en bra struktur och en fin längd med lite salinitet i avslutet som bygger på fräschören.
Alsace till ostar och chark
Efter det varma brukar jag varva ned med lite blandade ostar och chark. Till detta funkar det utmärkt med en bra pinot gris, till exempel detta:
LÉON BEYER PINOT GRIS 2016, ALSACE, FRANKRIKE, 179:-, NR 73678, SYSTEMBOLAGET BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Léon Beyer pinot gris 2016 har en underliggande charm och blir bättre och bättre för varje klunk. Det är rent, fräscht och helt torrt med smak av hårda grå päron, gula äpplen, persika samt i bakgrunden lätta citrustoner. Vinet har en fin struktur, bra fräschör och linje. Eftersmaken är lång, lite intensiv, blommigt örtig och med ton av mandel. Här finns såväl elegans som komplexitet. Ett vin som passar utmärkt till ostar och chark.
Efter maten, framför brasan så byter jag vinland och njuter traditionsenligt av lite portvin. Årets stapelvara på den fronten, hemma hos mig, är det utmärkta och synnerligen prisvärda crusted port från Niepoort, Bioma. Köp, njut och fira jul!
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus