Alentejo Portugals brödkorg

Portugal är ett litet land till ytan men ett stort vinland när det kommer till kvalitet. Här finns många vinområden med olika karaktär, ett av de mer kända är Alentejo. Regionen ligger öster om Lissabon och täcker nästan en tredjedel av Portugals yta. Här görs ofta viner som är relativt stora och kraftiga med mycket smak, med andra ord perfekta vinterviner!

Annons:

Alentejo är idag en av Portugals stora vinregioner, så har det inte alltid varit. För några dagar sedan träffade jag en av Portugals stora vinpersonligheter, Joao Portugal Ramos. Han berättar att när han startade att göra vin i regionen producerades endast omkring 2% av Portugals viner här. Idag är den siffran 42%. Detta är inte enbart på grund av Joao Portugal Ramos, men han har var en av dem som spelade en viktig roll i att många regionens jordbrukare satsade på vinproduktion vid sidan av spannmålsproduktion.

Alentejo Portugal

Idag gör han inte bara vin i Alentejo utan i många av Portugals regioner.  Douro, Vinho Verde, Beiras och just Alentejo. Fram till för en tid sedan hade han också ett stort vineri i Tejo, nu är dock denna del såld. Det var dock i Alentejo det började.

Alentejo Portugal
Joao Portugal Ramos arbetar sedan några år tillbaka tillsammans med sin son João Portugal Maria Ramos

Vineri i Alentejo öppnades 1997 och några år senare började han exportera viner till Sverige. Systembolaget var hans första export och med Vila Santa reserve syntes hans viner på bolagshyllor runt hela Sverige. Just nu säljs 2013 som är en riktigt bra årgång, tyvärr finns det dock endast via beställningssortimentet. Vinet har ändrat karaktär över tid.  I årgång 2013 är 25% aragones, 25% alicante bouschet, 25% trincadeira, 15% touriga nacional, 10% cabernet sauvignon och detta är en riktigt bra årgång.

Alentejo rött vin

Vila Santa Reserva 2013, Alentejo, Portugal, 109:-, Nr 12507, beställningssortimentet Systembolaget

Vinet har en härlig mörk frukt som kantas av röda bär. Här finns struktur och snyggt integrerade ekfat och torra tanniner som biter ifrån. Eftersmaken är lång och kryddig och avslutas med en fin kärnbeska. Det som gör vinet är att det är riktigt snyggt balanserat och har en härlig fräschör. Här finns elegans och längd, drick nu eller lagra några år för att få ut mer komplexitet.

Ett riktigt bra vin som passar såväl vardagen som festen. Det är också ett utmärkt vin om du vill lära känna Alentejo och Portugal. Till hösten kommer nästa årgång av Vila Santa reserva white 2016. Detta är en fantastisk årgång, som inte bör missas!

Nu är Joao Portugal Ramos långt ifrån den enda producenten om du vill lära känna Alentejo och dess viner.

Herdade do Mouchão
David Ferreira Marques, Herdade do Mouchão

En annan favorit är Herdade de Mouchão. En klassisk producent som startade sin vinverksamhet redan 1901 av John Reynold. Mellan 1974 och 1985 ägdes dock av staten innan familjen fick tillbaka sin egendom. Idag drivs det av ättlingar till John under David Ferreira Marques ledning.

Alentejo rött vin Portugal

Dom Rafael 2014, Alentejo Portugal, 124:-, Nr 74712, beställningssortimentet Systembolaget

Vinet görs på druvorna alicante-bouschet, aragonez, castelão och trincadeira.

Vinet har smak av mogna mörka bär och frukter såsom plommon, svarta vinbär och körsbär. Frukten kantas av en örtig fräsch ton med inslag av bland annat eukalyptus. Det finns en hint av ekfat som känns mer i strukturen än i smaken, vinet har precisa tanniner och ett långt avslut. I avslutet finns en finn kryddighet och smak av mocca och mörk choklad.

Smakrikt, kraftfullt men fortfarande elegant, utmärkt till grillat eller stekt kött.

Till sist rekommenderar jag det skandinaviska vinet från Alentejo. Cortes de Cima startades 1988 av det Dansk- Amerikanska paret Hans and Carrie Jorgensen.

Hans Jorgensen
Hans Jorgensen, Cortes de Cima

Deras första vinet lanserades 1998. En riktigt trevlig producent och ett utmärkt stopp om du besöker Alentejo och känner lite hemlängtan eller sugen på bra viner.

Alentejo rött vin Portugal

Cortes de Cima Tinto 2012, Alentejo, Portugal, 199:-, Nr 72410; beställningssortimentet Systembolaget

40% Aragonez (Tempranillo), 35% Syrah, 15% Touriga Nacional, 10% Petit Verdot

Lite mer modernt i stilen än de två vinerna ovan men fortfarande mycket ett vin från Alentejo.

Vinet har ett anslag av tät mörk frukt med smak av moreller, plommon och björnbär. Dessa ger en kombination av syrligt och sött. Smaken förlängs av en kvast med färska örter och en fin syra samt en trevlig ekfatston som ger kryddighet och struktur. Vinet har ett långt lite pepprigt avslut med inslag av vanilj. Fruktigt och kraftfullt men med fin elegans.

Vinet känns fortfarande ungt, men med lite syre och god mat öppnar det upp sig.

Tre viner som är goda ambassadörer för Portugal och vinregionen Alentejo. Det är också tre viner som gärna skulle se på bolagets hyllor så att fler kan få upp ögonen för ett av mina favoritvinländer.

Skål

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar