Ölstilar – Bitter

En bitter är den engelska benämningen på Pale Ale mer eller mindre. Läs gärna mer om min syn på den klassiska ölstilen Bitter.

Ölstilen Bitter

Pale Ale är samlingsnamnet på alla ljusa överjästa ölsorter, så den klassiska Bittern är egentligen Britternas tolkning på en Pale Ale.

Så vad är det som gör att ölstilen Bitter sticker ut ur mängden av alla olika Pale ales?
Jo det som skiljer en Bitter från sin t.ex. kanske mer etablerade kusin Amerikansk Pale Ale (APA), är att en bitter oftast är mer balanserad i smaken av båda sötma och beska samtidigt som en APA har en tydligare citruston. Även alkoholen skiljer sig lite då en Bitter oftast ”bara” har runt 4-5% alkoholhalt. Den är bryggd för att drickas på pints på den klassiska ”Engelska puben”.

Annons:

En Bitter ska bjuda på en bra beska tillsammans med en maltig kropp och de två olika parterna får aldrig ta över varandra. Du ska kunna dricka en, två eller kanske tre stycken utan att bli trött på en överdriven sötma eller beska. Därför används mest de vanligaste och lite mer kryddiga humlesorterna exempelvis Challenger, East Kent Goldings, Fuggle och Target.

En riktigt svensk/ engelsk klassiker som jag kan tänka mig har passerat dom flesta öl intresserades gommar är Fullers ESB. Den är en av de bästa inom sin stil och får du

chansen så testa den på Cask när du är ute på puben. Det betyder att den handpumpas från fatet och saknar kolsyra som i sin tur ger ölet en helt ny karaktär.

Fler artiklar