Italiensk Avrundning

Efter torsdagens champagneprovning kändes det lämpligt att avsluta veckan med lite italienskt (för ovanlighetens skull).

I Clivi startades under tidigt 90-tal av Ferdinando Zanusso med avsikten att försöka återskapa eller fånga andan av områdets långa och anrika, men tyvärr något nedgångna vintradition. Projektet började med inköpet av två gamla vinmarker om sammanlagt 12 hektar på branta, terasserade sluttningar i Colli Orientali del Friuli DOC och Collio DOC bestående av en mix av kalk, lera och sandsten. Här bedriver man ekologisk vinodling med avkastning om cirka 20 hektoliter per hektar. Rankorna är mellan 40 och 80 år gamla och består mestadels av Malvasia Istriana, Verduzzo Friulano och Tocai Friulano. Alla vinerna genomgår malolaktisk fermentering och lagras sedan 2 år på jästfällningen för att därefter buteljeras utan filtrering.

RBL Spumante Brut Nature

100% Ribolla Gialla lagad utan refermentering, bubblorna kommer alltså endast från den naturliga fermenteringen av musten. Arom av vita blommor och en tydlig druvtypicitet. Integrerad, fin mousse, medellång och mineralisk med återkommande aromer.

2010 Friulano San Pietro, Colli Orientali del Friuli DOC

100% Tocai Friulano från 60 år gamla plantor. Koncentrerad rökig näsa, med arom av vaxad gul frukt och mandelspån. Rensar gommen fint med en mineralisk, lång finish och arom av gula äpplen, mandelspån och kvarts. Riktigt bra.

2009 I Clivi Bianco Degli Arzillari

Här har vi en blend av ospecificerade vita druvor, dock från samma vingårdar.  Intensiv doft, nästan som av färskost på getmjölk. Fin struktur, medel längd, och aromer av nötter, smör, kumquats och färska fikon. Ett intressant vin, men finishen blir något obalanserad.

2009 clivi Galea, Colli Orientali del Friuli DOC

Även här finner vi Tocai Friulano från 60 år gamla vinrankor. Vinet är gyllene med bruna stick och aromer av rostad bröd (Galea har dock inte sett någon ek, så det är naturliga aromer av druva och terroir), mandarinskal och cantucci. Saftig syra, fast munstruktur och lång längd. Överlag ett väldigt samlat vin med återkommande aromer och ett intressant tillägg av nötter och svamp, nästan som de man finner i manzanilla. Även detta var ett riktigt originellt och intressant vin.

2008 clivi Brazan, Collio DOC

Även här rör det sig om Tocai Friulano, dock från vingården i Collio regionen, inte Colli Orientali. Rökig, örtig näsa, frisk syra, och mineralisk munkänsla. Aromerna följer upp fint med vaxad frukt, en intressant och tilltalande salmiakton och krusbär i avslutningen.

Provningen visade generellt på en genomgående väldigt hög kvalité. Vi fick även testa hans viner på Ribolla Gialla och Merlot samt lite äldre årgångar varav speciellt Brazan 2001 imponerade stort. Och San Pietro? Den åkte direkt in på huvudlistan utan en blinkning…

Fler artiklar