Intryck från Raw Wine Fair

That crazy french woman. Har ni hört talas om henne?

Om ni någonsin har känt den minsta nyfikenhet på så kallade ”naturliga viner” så är den galna fransyskan definitivt en bekantskap värd att göra. Om någon nu har missat det så har vad som startade som ett motstånd mot vinindustrins likriktning och vinsttänkande kring vinodling (dvs deras bruk av bekämpningsmedel, plantering av olämpade druvor, uppryckning av gamla vinstockar, maximering av uttag, användning av kemikalier och andra tillsatser i vineriet samt ihjälsvavling av all typicitet i produkterna) blommat ut till en mogen, i viss mån självkritisk rörelse.

Glöm Steiner. Den biodynamiska lärans fablesse för månfaser och konkokter är visserligen utbredd bland de producenter som är anslutna till olika ekologiska- och/eller naturliga vinorganisationer, men det har ingenting att göra med det som faktiskt definierar naturlig vinmakning.

I grund och botten handlar det om non-intervention i kombination med enkel, nedärvd bondepraktika.

  • Hälsosam jord ger hälsosamma vinrankor. Bespruta inte i onödan. Det är som att ge ett barn penecillin och antibiotika i överdrivna doser – immunförsvaret försvagas.
  • Maximalt uttag är inte allt. Gamla vinrankor ger inte lika stor produktion, men de har sökt sig längre ner i marken med rötterna och kan överleva torka bättre, samt ger ofta en helt annan komplexitet till vinerna.
  • Underskatta inte föregående generationer. Har en druva odlats i ett område under en längre tid kan det ofta bero på att den av olika anledningar är lämpad för just den typen av klimat och jordsmån. Gamla tidens vinbönder gjorde inte det här för skojs skull. Om en druva inte fungerade bra på en viss plats hade de tagit bort den och planterat något annat. Bara för att chardonnay säljer betyder det inte att du borde rycka upp din muscadet och plantera chardonnay.
  • Såklart kan du använda colorering, filtrering, svavel och diverse intressanta tillsatser i din vinmakningsprocess. Alla dessa tillsatser tar dock i viss mån bort en del av vinets särart och likriktar det med alla andra viner från alla andra producenter. Använd tillräckligt mycket och du kommer själv inte att kunna känna skillnaden i smak mellan ditt vin och alla andras.

Och till slut, och det är denna ståndpunkt som kanske är mest central för just den galna fransyskan  (som för övrigt är Master of Wine och heter Isabelle Legeron); Vi som konsumenter har en rätt att få veta exakt vad för tillsatser det finns i ett vin. Om de som oroar sig för e-medel i diverse matprodukter fick reda på vad som faktiskt tillsätts många av vinerna de dricker hade de nog trillat av stolen…

Så transparens, ärlighet i produktredovisning och ett hälsosammare jordbruk. Ganska långt ifrån den knäppa bild som sprids om den naturliga vinrörelsen i media.

För att skapa ett diskussionsforum kring naturligt vin anordnar Legeron varje år en vinmässa i London som heter Raw Wine Fair. Det här var mitt andra år på vinmässan, och jag måste säja att mitt ytterst positiva intryck från förra året kvarstår. God organisering, proffesionella producenter och en väldigt stark line-up gav rika möjligheter till att skapa nya kontakter och upptäcka intressanta viner. I tillägg så anordnades en del seminarier av intresse, bland annat ett ledd av Terada Masaru (ägare och huvudbryggare vid Terada Honke, en av de få  sakébryggerierna som endast använder naturlig jäst och som 100% fokuserar på tillverkningen av pure saké) samt en med Jamie Goode från Beer Anorak om craft beer

Det bästa av allt? Jag stötte på en mindre hjord av svenska vinimportörer på mässgolvet, så några av dessa viner kommer säkert att nå den svenska marknaden inom kort. Tills dess får ni hålla utkik efter;

Österrike

Gut Oggau & Meinklang

Frankrike

Domaine des Enfants och Matassa

Sydafrika

Lammershoek Winery

Italien

Emidio Pepe, Ampeleia, Ca del Vent, Luca Roagna, Valli Unite, Corte Sant Alda, Radikon

Spanien

Terroir al Limit

Fler artiklar