Calabretta

Så hur följer man upp besök hos Alberto Graci och Frank Cornelissen? Får man tro en trio av svenska sommelierer så släpar man sig upp ur säng, drar två doppio espresso var och styr kosan mot Randozza, den tredje ”stora” byn på Etna och en lustig liten man vid namn Massimiliano Calabretta.

Calabretta är en ekonomiingenjör och lärare från Genua som började laga vin med sin far på Etna 1997. Detta gör honom märkligt nog till en av de äldsta och mest traditionella producenterna i Etna nord, något som mer påvisar regionens ålder i stort än Massimilianos.

Calabretta äger tre olika vinmarker. Calderara som ger ganska eleganta och fokuserade viner. Passopesciaro som är något starkare & mer tanninrik samt Soliciata som nog får sägas vara den mest finstämda av de tre.

Som en liten bubblare vinificerar han även Pinot Noir från en vingård 900 meter över havet. Skörden av denna varierar mellan 23:e augusti och 15:e september beroende på år och ger starka, strukturerade viner- enligt Calabretta mycket på grund av jorden som består av vulkanisk stenbädd täckt av sand.

Av alla de producenterna vi besökte under Etna vistelsen får nog Calabretta sägas vara den mest tekniskt införstådda med området. Överallt i vineriet fanns små lådor med jord som han utsatte för allt från syror till växtprover till varierande ph-värden av regnvatten. Han hade stenkoll på allt vad gällde temperaturväxling och årgångsvariation och kunde förklara exakt varför hans olika vingårdar gav så skiftande viner och vad som särskiljde de olika delarna av Etna.

Och vinerna? En snabb lista med smaksnotater följer i morgon…

Fler artiklar