Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Old Pepper Bourbon
Skriven av Jerry Lindahl

Old Pepper Bourbon

Det är bara att beställa och avnjuta ett stycke amerikansk whiskyhistoria. Personligen skulle jag sippa denna bourbon på min balkong i ett tumblerglas i vårsolen. Det blir inte mycket bättre än så.

På Systembolaget finns en bra bourbon till ett riktigt bra pris. Old Pepper är en ”small batch” Straight Bourbon, vilket innebär hantverk i små kvantiteter. Receptet härstammar från år 1780. Mäsken görs traditionsenligt på minst 51 procent majs. Dock är andelen majs i praktiken troligen närmare 70 procent och resterande del är råg samt några få procent korn för att få igång jäsningen. Destilleringen sker två gånger i kolonn. Sedan får whiskeyn mogna fyra år på nya och oanvända amerikanska viteksfat innan den buteljeras vid 43% alkohol (86 US proof). Ekfaten är amerikansk standard barrels med en volym om ca 190 liter.

  • Kentucky Old Pepper Bourbon 43%
  • Artikelnummer: 85013 BS
  • Pris: 319 kr (Flaska 700 ml)

Smaken är välbalanserad, fruktig med en tydlig vaniljton och en snygg ekfatston i avslutet. Med tanke på smaken och doftaromerna så tror jag att faten är kolade invändigt till nivå 2 (av 4). Jämför denna bourbon med enligt mig, den sämre vita Jim Beam som levererar en mer obalanserad fruktig stil på amerikansk whiskey.

Old Pepper är ett så mycket bättre alternativ att representera en riktigt bra och prisvärd bourbon och vann senast en silvermedalj vid International Wine and Spirits Competition 2014. Det är bara att beställa på Systembolagets beställningssortiment och avnjuta ett stycke amerikansk whiskeyhistoria. Personligen skulle jag sippa Old Pepper på min balkong i ett tumblerglas i vårsolen. Mycket bättre än så kan det inte bli.

Jerry Lindahl

Jerry Lindahl

Jerry Lindahl har gått bort i cancer. Vi hedrar hans minne genom att låta hans alster ligga kvar här hos oss.

Läs mer om Jerry