Svenska flaggan
Zibibbo och Risotto - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Zibibbo och Risotto

Fick hem ett par varuprover från nätvinhandeln the Wine Company (Hawesko) som har sitt kontor i Tyskland.

Ett av dessa var ett torrt vin gjort på 100 % zibibbo. Druvan är kanske annars mest känd som druvan i sötviner från ön Pantelleria så som Ben Ryé (har du inte provat detta är det bara att se till att göra det – fantastiskt är bara förnamnet) och under namnet muscat de alexandria. Läs mer om Ben Ryé och Pantelleria här.

Zibibbo druvor plockade på Pantelleria
Zibibbo druvor plockade på Pantelleria

Namnet zibibbo betyder torkad druva, dvs som i de torkade druvor man använder för att göra passito-vin. Namnet kommer från arabiskans zabib eller egyptiskans zibib. En del tror att vinet kan ha kommit den vägen till Pantelleria men ser man på äldre belägg på namnet rör det i första hand röda torkade druvor  i olika delar av Italien och kanske mer är ett ord för torkade druvor i allmänhet eller en synonym till passito, läs mer här. Där det söta vinet har massor med koncentrerad frukt, sötma och djupa komplexa toner så är de torra från Sicilien friska, unga, ofta med en bra syra och fin frukt kantade av aromatiska kryddor.

Torkade zibibbo druvor från Pantelleria
Torkade zibibbo druvor från Pantelleria

Så jag korkade upp dagens vin, luktade smakade och funderade på vad jag ville äta till. Min tanke blev risotto, något krämigt, parmesan med sparris. Sagt och gjort, en dl vin offrades till risotton och sedan var det bara att röra på!

Risotto

Vårt basrecept (upplockat någonstans för längesedan, kommer dock inte ihåg från var) för 3-4 personer är:

Förberedelse

Gör (eller värm upp) ca 0,7-0,8 liter hönsbuljong, riv parmesan (ca 1,5-2 dl riven ost) och finhacka 2-3 schalottenlökar.

Tillagning

Värm upp lite olivolja i en panna och häll ned den hackade löken. Låt fräsa på medium värme i ett par minuter (inte så att löken får färg utan bara blir lite genomskinlig). Häll därefter i 2 dl risottoris (t ex Aborioris) och rör runt ett två-tre minuter (också här kan man se på riset att de blir lätt transparent). Häll sedan på en dl vitt vin (jag använde lite zibibbo) och låt koka ihop under omrörning. När vätskan tar slut fyll på med lite buljong och fortsätt så, dvs fyll på lite buljong då vätskan kokat in tills all buljong kokat in (tar cirka 15-20 minuter beroende på din spis, jag brukar köra på medelvärme eller något över) – riset ska ha lite motstånd kvar och risotton ska vara krämig och inte såsig.

Det är viktigt att vara närvarande och röra om lite då och då, att ge risotton lite kärlek.

När all buljong kokat in,  ställ av risotton från plattan, låt vila någon minut och rör sedan ned parmesanen, smaka av om det behövs salt och krydda.

Till detta stekte vi snabbt upp sparrisen i lite smör och pressade lite vitlök över samt saltade.

Upp på tallrik och servera!

risotto sparris (542x600)

Fikon Sicilien
Fikon

Vinet för dagen är Baglio Gibellina Zibibbo 2012. Det kommer från Baglio Gibellina vingårdar i Nueva Gibellina lite öster om Trapani, i Belicedalen, Sicilien. Det mesta i dalgången förstördes i en jordbävning 1968 men har återigen byggts upp.

En av byarna som gick under i jordbävningen var just Gibellina. Här valde man att inte återuppbygga byn utan byggde istället en ny under namnet Nueva Gibellina. Staden har blivit något av ett centrum för modern konst då många konstnärer, bland annat Joseph Beuys, skänkte konstverk till den nybyggda staden.

Jag har inte besökt just Baglio Gibellina men området är fantastiskt, landskapet domineras av vingårdar, olivlundar, citronlundar, fikonkaktusplantager, blommande ginstbuskar och ruinlandskap efter jordbävningen.

Baglio Gibellina Zibibbo (442x600)

Baglio Gibellina Zibibbo 2012 (Bernard Lartigue)

Vinet har en halmgul färg, doften är aromatisk, lätt blommig och har inslag av frukt och mineraler.

Vinet är ungt, torrt och friskt. Det har ett tydligt inslag av muscat-druvan, dvs en fin kryddighet med aromatiska inslag, samt vita blommor. Detta kombinerat med en fin fruktighet, söta päron, inlagda persikor och söta citrusfrukter samt en hint av honungsmelon. Det har en bra syra och en lite mjukare bredare botten men en ganska kort eftersmak. Med andra ord inget att lagra men utmärkt att njuta av de närmsta 1-2 åren.

Ett lätt, trevligt vin som är utmärkt för varma sommarkvällar och funkade fint som smakbrytare mot den krämiga risotton. Det bör också fungera bra till skaldjur, fisk och ostron. Inget fancy-schmancy-vin men friskt, gott och somrigt!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus