Svenska flaggan
Vad händer om monopolet faller? - Magnus Reuterdahl - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vad händer om monopolet faller?

I dagarna kom regeringens utredare med sin utredning om näthandel av vin, öl och sprit – tyvärr känns den väldigt verklighetsfrånvänd. Därför tänkte jag skriva om nätviner! Till saken är att de är en sådan firma, som i princip alla som är aktiva, som redan följer de ”nya” håradare regler som föreslås, man betalar skatt och moms och ligger i ett annat EU-land. 

The Wine CompanyJag fick en låda varuprover med blandade viner i olika prisklasser, från olika länder och i olika stil från the Wine company. En näthandelsbutik som är lite som Systembolaget på nätet, man har en stor blandning viner i olika prisklasser från lite överallt. Bakom företaget står en av Tysklands största importörer Hawesko.

Så varför prova the Wine company?

Tja, de är på ett sätt facit på vad som skulle hända om monopolet faller. Detta är en av de typer av företag som i så fall kommer komma in på bred front. Man har ett sortiment med högt och lågt, man har viner i de flesta prisklasser och det finns en del kul och udda att hitta som du inte kommer finna på bolaget. I den gott & blandat-låda jag fick kan man se prov på just detta. Så vill du se vad framtiden skulle kunna ha i sin hand är the Wine Company ett av de nätvinsföretag du kan spana in.

Jag har valt att skriva ett inlägg om tre intressanta vita viner och ett om tre intressanta röda. Låt oss börja med de vita vinerna, det andra kommer i nästa vecka!

Jag har valt ut tre sommarviner. Tre viner som jag sannolikt inte skulle köpt om jag sett dem på hyllan eller i nätkatalogen, utifrån mina egna förutfattade meningar. Tre viner som överraskade mig positivt.

ZORK® SPK (600x398)

Det första vinet är ett mousserande vin från Nya Zeeland: Sileni Sauvignon blanc sparkling, dry. Detta vin har en av de mer udda vinförslutningar jag hitintills stött på – Är det en rymdhjälm eller en gardenakoppling? Det är ZORK® SPK, en förslutning som beskrivs som: the peel and reseal sparkling wine closure, the safe, easy-to-open closure. Jag får säga att det tog mig en bra stund att förstå hur man skulle öppna den, man var tvungen att slita bort hela förslutning för att se hur man öppnar den – sedan tja ok – inte svårt å andra sidan det är inte korkar heller.

Sileni Cellar selection Sparkling sauvignon blanc (600x388)

Till det viktiga – vinet: doften är tydligt nya världen sauvignon blanc, aromatisk, piggelin, gröna äpplen och citrus. Smaken är dock riktigt trevlig, uppfräschande, torrt, riktigt torrt, med en fint anslag av tropiska frukter och en blodgrapeavslutning – perfekt appertif eller enklare bubbel på stranden. Bra till asiatisk mat. Annorlunda och kul enklare bubbel, tillräckligt torr för att vara intressant – faktiskt inte dum alls!

I lådan fanns ytterligare ett vin gjort på sauvignon blanc och nu förflyttar vi oss till Sydafrika. Ytterligare ett vin jag sannolikt inte köpt på rot, men återigen får jag krypa till korset för detta är riktigt trevligt. Rent, fräscht, ungt och välbalanserat – riktigt bra sommardricka: Beyond Sauvignon Blanc 2013 från Hermann Kirschbaum och Brad Paton, Costal region, Sydafrika. Gillar du ren klassisk sauvignon så är det bara att köpa.

Beyond Sauvignon Blanc 2013 (600x398)

 

Här finns det en nya världen känsla med lite tropisk frukt men här finns också en snygg citruston och en fin dos av mineraler och en riktigt bra syra. Mycket trevlig!

Någonstans sitter någon bakom mitt öra och skriker i en megafon: köp och prova mer från Sydafrika – när du väl provar gillar du ju det – varför vara en tvärvigg?

Ytterligare en överraskning kommer från Piemonte, ett vitt vin från Barolo-land, Italien, men med ett namn som får det att skära i mina öron: Aurora. Hos mig ringer alla varningsklockor: det finska fruktvinet Aurora var basen för mången ungdomsfylla – minnen som ligger långt från dagens vinintresse. Då var Aurora och fruktsoda eller Kir och champis det som ofta gällde – det är inte drinkar jag vill återuppleva så jag öppnade denna flaska med viss skepsis.

Aurora Gavi Sarotto 2013 (600x399)

Dock är detta en Aurora med DOCG staus gjord i Piemonte och det har inget med usla finländska fruktviner från bolaget att göra, inget alls – det här är gott! Aurora Gavi Sarotto 2013 är gjort på 100 % cortese och är som gjort för en vintörstande svensk i sommarvärmen. Vinet produceras av Sarotto Roberto och är: friskt, ungt och har en fin dos av gröna äpplen och citrusfrukter. Det har en snygg syra, är elegant och har en ganska lång lite kryddig eftersmak. Det funkar utmärkt som terrassvin, till fisk, till fågel eller skaldjur. Riktigt bra!

Tre riktigt trevliga nätviner, sådana där ondskefulla viner som våra politiker inte tycker att du och jag ska få köpa, viner som visar på att man inte behöver oroa sig för om monopolet faller.

Magnus Reuterdahl

Ps. Det är inte alltid billigare att handla på nätet, för mig är inte heller det anledningen att jag handlar på nätet utan att jag hittar saker jag inte skulle hittat annars Ds.

Ps. II. Då det inte alltid är billigare kan det vara bra att leta runt var man hittar bästa pris, ibland kan detta vara på systembolaget! Ds.II.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus