Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Tips på julviner i beställningssortimentet - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Tips på julviner i beställningssortimentet

Det lackar mot jul och i år liksom förra året är det gott om röda dagar, det betyder att man måste bulla upp med gotte från den statliga butiken – eller från andra ställen. Därför har jag sammanställt några tips, jag börjar med sådant som måste beställas. I detta inlägg kommer tips på viner som finns i Systembolagets beställningssortiment, på onsdag kommer tips från och på olika vinnäthandlare och nästa lördag tips på viner i det ordinarie sortimentet.

happy-holidays-god-jul

Att beställa viner ur beställningssortimentet är enkelt. Steg 1 är att registrera ett konto hos bolaget, där man får ange adress och på vilket bolag man vill hämta ut flaskorna. Gör beställningen och därefter är det bara att vänta – det tar upp till åtta arbetsdagar innan man får ett sms som berättar att man kan hämta ut flaskorna i vald butik. Oftast kan man välja att beställa en flaska men i vissa fall måste man beställa en större kvanitet, t ex minst sex flaskor och vissa produkter säljs endast lokalt eller regionalt, se rieslingtipsen nedan. Det finns några viner jag verkligen behöver under julhelgen, viktigast är champagne och mousserande viner samt vita viner med en rejäl dos syra! Man kommer också behöva något rött och givetvis något sött.

Mousserande viner på julbordet

Jag vet att många ser vintern som en period för rött vin, men jag ser julen som en period för vitt. Det röda vinet hör rött kött och grytor till och detta är något som inte mitt julbord dignar av. Istället finns här feta rätter, salta rätter och en hel del sött och då vill jag ha syra. Det finns dock en del annat som gör att jag också vill ha något sött och rött så det finns med lite sådant också!

För mig måste det finnas champagne på julbordet. Det finns mycket som är bra men till julen vill man ha något som är lite extra bra och då jag ämnar dricka det till maten vill jag ha något som är smakrikt, lite brödigt och elegant och gärna med lite ålder. Mitt tips i år blir Jacquesson Cuvée nº 733 D.T. Vinet är en Cuvéen på chardonnay, pinot noir och pinot meunier, det degorgerades 2013 och har legat nio år på jästfällning. Nu finns det inga mängder med flaskor så ett alternativ är 737:an som finns i ordinarie sortimentet.

Jaquesson cuvee no 733 Dégorgement Tardif  (600x517)

Jag skrev mer om detta vin på DinVinguide tidigare i år – läs mer här. Är man många eller om man vill hålla nere budget finns det riktigt bra alternativ som är lite billigare men fortfarande riktigt bra viner. Nyligen skrev jag om det kroatiska mousserande vinet Misal som man måste privatimportera men här kommer ett franskt alternativ.

Camille Braun Cremant d’Alsace (553x600)

Camille Braun Crémant d’Alsace Brut, vill man hellre ha rosé gör hon också en mycket bra sådan. Det här smakrikt, elegant och mycket matvänligt. DinVinguide provade vinet för ett tag sedan och då skrev vi så här:

Denna biodynamiska cremant är riktigt bra och är ett av de bästa cremanterna på bolaget idag…

Vitvinstips inför julen

Som jag skrev ovan vill jag ha syra och då är riesling ett utmärkt val. I våras var jag i Pfalz och två vinproducenter som jag besökte finns nu i beställningssortimentet, läs mer om dem här. Bägge är riktigt bra men tyvärr går de bara att beställa regionalt, det ena går bra att beställa i Stockholm med omnejd och det andra i Västra Götaland.

Rings Riesling Kalkmergel 2012 (600x398)

Rings Riesling Kalkmergel 2012 trocken är en ren, fräsch och mineralistisk riesling med massor med karaktär. Ett perfekt vin om du har ostron på julbordet eller till inkokt samt rökt lax och ål samt eller bara för att bryta de feta eller söta smakerna och ge en paus i allt det juliga. Detta finns tillgängligt regionalt  i Stockholmstrakten.

Stiftsweingut Frank Meyer Klingenmünster Riesling Kalkfels 2013 trocken (600x399)

Stiftsweingut Frank Meyer Kalkfels Riesling Kabinett Trocken är ett annat riktigt bra vin från Pfalz. Detta är lite mer aromatiskt och smakrikare än Rings men med en förträfflig syra och bra längd och elegans. Även detta vin är riktigt bra till ostron men då det är lite mer aromatiskt är det också ett riktigt trevligt vin till ostar, kanske främst det krämigare och mjukare samt en riktigt trevlig aperitif efter julbordet innan efterrätter och godis. Detta vin finns tillgängligt regionalt i Västra Götaland och måste beställas i kolli om sex flaskor.

Chateau dAngles La Clape Grand Vin 2008 (600x335)

Till maten eller de hårdare ostarna eller varför inte om man serverar fågel på julbordet vill jag rekommendera ett riktigt häftigt vin Chateau d’Anglès la clape Grand vin 2008 från Languedoc. Vinet är gjort på 40% bourboulenc, 20% grenache blanc, 20% roussane och 20% marsanne. Här får man lite ålder, lite fetma och en hel del ek men också florala noter som drar år lavendel och garrigue. Komplex, elegant och i avslutet kommer en fin mineralton. Min första tanke var att detta drar år Hermitage blanc. Ett riktigt häftigt och mycket bra vin, ett vitt vin för vintern.

julgran2-800x531

För dig som vill ha något annorlunda men riktigt gott

Har du någonsin provat orangae viner? Oavsett om du har eller inte är detta viner som passar vårt skandinaviska julbord som handen i handsken. Orangae viner är vita viner som görs som om de vore röda, dvs de får smaker som minner om vitt vin och en struktur som minner rött. En del av dessa viner kan vara lite svåra men Roxanichs Ines u Bijelom 2008 från Kroatien är ett vin som borde fungera för de flesta. Så här skrev jag då jag provade vinet för DinVinguids räkning:

Vinet är friskt med en fin syra och en god fruktighet med aprikostoner, mandarin, gula äpplen, färska fikon, torkad frukt och en lätt aromatisk kryddighet. Vinet har mjuka lite sandiga tanniner som skapar en torrhet och även om vinet har en viss sötma balanseras denna av syran som minner om citrusfrukter. Avslutet har en fin längd och en liten fetma och här kommer lite andra kryddor fram, det finns en hint av kardemumma och kryddnejlika. Mycket trevligt, jag kan tänka mig att det är utmärkt till grillade skaldjur, kyckling eller anka eller bara som ett sällskapsvin.

Roxanich Ines U Bijelom 2008 (800x528)

Jag har druckit orangae viner till julbord förr och liksom roséviner har dessa en förmåga att gifta sig mycket väl med såväl kött som fisk och i detta fall finns också lätt inslag som kan ge lite julkänsla – torkad frukt samt en kryddighet med inslag av kardemumma- och kryddnejlikatoner.

Ska man inte dricka något rött då?

Givetvis ska man också dricka något rött, det är ju jul – den röda färgens helg. Vad man vill ha beror mycket på mattraditioner. På juldagen brukar vi äta kalkon och då passar det bra med pinot noir. Bourgogne är kungen av pinot noir, dock bör man hoppa upp en bit i pris för att få riktig njutning men ett som verkligen levererar till ett hyggligt pris är Gevrey-Chambertin Les Evocelles 2011 från Domaine de la Vougeraie. Så här skrev Sofia Ander när vi på DinVinguide då vi provade det för några månader sedan:

denna friska, eleganta och krämiga Bourgogne. I doften finns även toner av vit persika och kakao. Oj så gott. Ekologiskt.

Gevrey-Chambertin Les Evocelles 2011 (600x511) (2)

Ett alternativt till bourgogne är att pipa över till Nya Zeeland. Schubert Wines i Wellington, Wairarapa är en ny favorit och mitt tips är Schubert Marions Vineyard Pinot Noir 2011. Här kan ni se och höra vad Fredrik Schelin tyckte när han provade för DinVinguide:

…röda bär, integrerad mineralitet… …elelgant, trevligt, välgjort vin som kräver mat och ett trevligt tillfälle…

Schubert

Vad är väl trevligare och mer passande än att dricka med familj och vänner vid en högtid?

Men det kan ju också vara så att man vill ha något lite kralligare och mer fullödigt, något till en rejäl köttbit, en hemmagjord hamburgare eller en stek. Då har jag två tips!

Alsego Rioja Moraza (600x451)

Det första görs av J.J. Moraza i Rioja, Spanien, som driver Bodegas Moraza och gör det utmärkta vinet Alesago 2011 Rioja. Frisk, fräscht, smakrikt. Defintivt från Rioja med utan den amerikanska ekens vaniljtoner och överarbetade känslan hos det moderna Rioja och den ibland lite överextraherade tonen, träiga och krondillsdoftande smaken hos traditionell Rioja. Detta skulle kanske kunna kallas det postmoderna Rioja. Vinet måste beställas i kolli om sex flaskor.

Penfolds RWT 2012 (600x431)

Det andra är en Nya världen klassiker från Australien Penfolds RWT (Red Winemaking Trial) 2011, jag provade nyligen 2012 och detta är vin som kan ligga men som är riktigt trevligt redan nu. Vinet görs på 100 % shiraz från Barossa valley. Detta är ett riktigt bra vin, kraftfullt men elegant, kryddigt, fullödigt med en lång kvarliggande eftersmak. Just RWT har en förmåga att leverera även som ung medans Grange och 707 cabernet sauvignon ofta behöver ligga några år, sedan är det också en viss prisskillnad men har några av dessa är de inte dumma heller.

Vad vore julen utan sött?

Julgodis Fudge med mörk choklad, receptet finns här på DinVinguide gjort av Karoline Nordefors
Julgodis Fudge med mörk choklad, receptet finns här på DinVinguide gjort av Karoline Nordefors

Just på julen har vi en förmåga att frossa i det söta och det ska vi givetvis också ha i våra glas. Jag behöver två viner för att vara nöjd en flaska Ben ryé och en flaska bra port!

donnafugata-ben-rye-vertikal-2000-2001-2006-2010-600x382

När det kommer till söta viner är Ben Ryé min absoluta favorit. Druvorna odlas och vinet görs på ön Pantelleria söder om Sicilien i Italien. Det traditionella sättet att odla vindruvorna som buskar ”vite ad Alberello” på Pantelleria är sedan i år ett av UNESCO’s världsarv. Vinet är en passito, dvs man plockar druvorna och låter dem torka innan man pressar dem och det är som få ett glas av sparad sommar i sitt glas. Ett vin som kan få den kallaste plats att bli varm och kan man önska sig mer en kall decemberdag? Ät gärna lite pepparkaka med blåmögelost till!

Jag besökte Pantelleria 2012 – läs mer om ön och Ben ryé här. 

Skörd på en av Donnafugatas vingårdar på Pantelleria
Skörd på en av Donnafugatas vingårdar på Pantelleria

Vad gäller port finns det en hel del kul, har man råd rekommenderar jag dig att beställa en Kopke colheita 1965 som börjar säljas den 5/12 annars är Niepoort vintage port 2000 riktigt trevlig. Den första har ålder och en fatastisk komplexitet medans Niepoorten börja komma in in en trevlig fas, fortfarande ung men med viss utveckling. Till porten funkar det mesta av julens traditionella godis men också blåmögelost.

Här saknas 1965 men som synes finns det mycket bra port att hitta :)
Här saknas 1965 men som synes finns det mycket bra port att hitta 🙂

Tänk på att ska ni beställa är dags att börja planera och det är på beställningssortimentet ni kommer hitta de riktiga godbitarna!

Läs om vintips inför julen hos Nätvinhandeln och och det ur Systembolagets butikssortiment här.

Skål och god jakt!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus