Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sommartips från det soliga Portugal - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Sommartips från det soliga Portugal

Just nu öser regnet ned, det är grått och det är kallt, det känns nästan som höst och jag är långt från Portugal. Solen känns kanske långt borta just nu men jag är säker på att sommaren är långt ifrån över och just därför tänkte jag ge ett tips på ett utmärkt sommarvin jag provade för ett par veckor sedan.

Solheiro 2 (477x600)
Soalheiro Alvarinho Primeras Vinhas 2012
från producenten Quinta de Soalheiro, Vinho Verde, Portugal. Vinet är gjort på alvarinho och kommer från Monçãodistriktet i Vinho Verde i norra Portugal. Detta är solsken i en flaska och Soalheiro betyder just ”solfälla” vilket passar detta vin utmärkt.

Det här ungt och känns såväl rent som fylligt på en gång, det finns ett spel mellan en liten fethet och en krispig syra som i eftersmaken möts av en liten bitterhet och en hint av ekfatskryddor. Det är elegant, det är komplext och det är somrigt och ohhh… så gott! Det här är perfekt till skaldjuren, till den grillade fisken, den smöriga kycklingen eller bara som en utmärkt törstsläckare. Det borde också gå utmärkt att lagra!

Som så många gånger när man dricker något riktigt bra kommer man på sig att undra – varför dricker jag inte mer vin från detta land eller detta distrikt. En anledning är kanske att det inte finns så där jättemånga att välja på hos Systembolaget. Monção är ett av sex under distrikt till Vinho Verde, de andra fem är Lima, Braga, Penafiel, Amarante och Basto. Monção är beläget vid den spanska gränsen och är det enda distriktet där druvsorten Alvarinho får användas, i blandningar och på egen hand.

I oktober blir det dock en resa till Portugal med besök i Porto, Vinho Verde och Douro via DWCC aka EWBC, och kanske också Dao (#winelovers hangout), så framåt hösten kan det nog blir mer Portugal tips 🙂

Soalheiro Alvarinho Primeras Vinhas 2012 finns att beställa via Systembolagets beställningssortiment.

Ha en fortsatt trevlig sommar!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus