Svenska flaggan
Rhone Frankrike rosé
Skriven av Magnus Reuterdahl

Rosa droppar från Rhône

Jag är på väg till Montreux och DWCC (Digital wine communications conference) men jag gör ett par korta stopp i Rhône på vägen. Mitt första stopp är i Tavel, som ligger i den södra delen av Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Det ligger ungefär mittemot Châteauneuf-du-Pape, vilket blir mitt nästa stopp.

Tavel (600x399)

Tavel A.O.C. är ett litet vinområde i Rhône. Man ger endast roséviner, man får teoretiskt använda upp till 15 druvor även om 9 ofta anges, de röda druvorna, sedan finns varianter på några av dessa såsom grenache blanc, hairy grenache etc. Man använder dock främst grenache och cinsault, men även syrah och mourvèdre är förhållandevis vanliga druvor.

Tavel, i bakgrunden kan man se Chateauneuf-du-Pape
Tavel, i bakgrunden kan man se Chateauneuf-du-Pape

Vingårdarna ligger i kommunen Tavelonly och idag finns ungefär 950 hektar vingårdar. Tavel uppnådde sin A.O.C. status redan 1936, när systemet infördes. Då odlade man främst på de sandiga slätterna nära staden, efterhand började man också röja skog på sluttningarna högre upp och detta är en del i nyckeln till att förstå Tavel.

Jordmånen domineras av tre jordtyper; dels en kalksten och skiffer dominerad jordmån som ger viner med massor av mineralitet och fin syra och aromatiska toner, dels de sandiga slätterna nära stan där marken av plattare som ger viner med mer elegans och lätthet och den tredje domineras av galets roules, drygt knytnävsstora släta stenar som ger vinerna mer mogna toner och frukt. Många gör cuvéer på druvmust från druvor fårn dessa områden för att skapa välbalanserade viner andra gör mer terrior-specifika viner.

Tavel 1er Rose de France (600x317)

Vinerna är förhållandevis röda för att vara rosér, detta är något som vi lärt oss är något dåligt. Roséviner ska vara tunt laxrosa med bara en  hint av färg och i många fall är detta sant dock inte när det kommer till Tavel. Här är det smak och färg som gäller docj utan att vara godissmakande. Här finns körsbär, jordgubbar, hallon, apelsin, citrus kombinerat med syra, sten och elegans. Att de får mer smak beror på att de i regel kallmacereras i 2-3 dygn och på så sätt får en ganska lång skalkontakt. Tavel-rosér är riktigt bra matviner med massor med karaktär och smak – prova, njut och se till att vi mer Tavel-viner i Sverige.

Intressant att notera är att de i många fall är utmärkta att lagra, enligt producenterna är det inte ovanligt att det går att lagra dem 10-20-30 och ibland 40 år. Även om detta är sant menar många att det oftast blir som bäst om de får ligga ett eller två år – dvs drick gärna 2012:or just nu!

Les Lauzeraies 2012 Tavel rose (600x399)

Utav vinerna vi provat på plats finns minst ett i Sverige: Les Lauzeraies 2013 – ett frisk, riktigt trevligt vin som vi uppmärksammat tidigare här på Dinvinguide.

Andra producenter jag varmt rekommenderar dig att prova, även om de är svåra att finna här hemma är Domaine des Carabiniers som arbetar bio-dynamiskt, Domaine Florence Mejan, Domaine de la Mordorée, Chateau de Tinqoevedel, Domaine Maby, Chateau d’Aqueria och Domaine Lafond. Alla mycket bra, flera jobbar organiskt eller ekologiskt alla har lite olika inriktningar och en egen stil. Flera av dessa göt också bra viner i Chateauneuf-du-Pape och Lirac med mera.

Konklusion: Tavel är bra, intressant och visar på hur intressant och mångfacetterat man göra rosévin. Detta är viner som fungerar året om, framförallt till mat och var inte rädd att spara ett par flaskor några år!

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus