Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Piemonte, nebbiolo, Barbaresco = kärlek! - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Piemonte, nebbiolo, Barbaresco = kärlek!

DinVinguide fokuserar denna månad på Barbaresco, ett vin från Piemonte gjort på druvan nebbiolo. Anders Levander inledde det hela med artikeln Barbaresco det eleganta nebbiolovinet. Där beskriver han historien om Barbaresco.

Det finns ett antal intressanta producenter som jag tänker återbekanta mig med de närmaste veckorna. Några ligger sedan länge i min källare, några har jag beställt och några ska jag ska hålla ögonen öppna efter i helgen då jag besöker Italien. Barbaresco är en liten DOCG i Piemonte. Många av vingårdarna är små och många jobbar ekologiskt eller gör det som ibland kallas natur- eller låginterventions-viner. I många fall kallar de dock inte sina viner för naturvin, man gör bara vinerna som alltid har gjort dem.

När det kommer till Piemonte var Barbaresco ett av de första vinerna jag upptäckte och det är fortfarande lite av en favorit, även om jag också älskar Barolo. Kanske beror det på att jag ofta funnit dem lite tillgängligare, lite mjukare och lite fruktigare än barolo-vinerna, särskilt när de är unga. Med sin lite parfymerade ton som ofta drar åt rosblad, sin kryddighet, utmärkta syra, mjuka frukt- och bärsötma samt sin elegans är de lätta att älska och förälska sig i.

Barbaresco görs på 100 % nebbiolo och färgen på en barbaresco är ofta lite blekare än när det kommer till andra rödviner. Om man lagrar dem får de ganska snabbt en tegelstensorange färg. Jag älskar dem som unga då de är flörtiga, på och lite inställsamma, med åldern behåller det dessa drag men det tillkommer en komplexitet och ett djup, en mogenhet, jag älskar dem då också.

Hemma blir det oftast Barbaresco från producenterna Pio Cesare, Roagna eller Produttori del Barbaresco, dessa återfinns i Systembolagets beställningssortimentet. Bra Barbaresco är sällan billig men dessa är prisvärda. Andra som är riktigt bra är Fiorenzo Nada som finns via näthandeln Vinupplevelser, Rivella som finns via privatimport genom Wine Trade samt Cascina Della Rose och Roccalini, som jag tyvärr inte hittat någon som för i Sverige.

Jag kommer återkomma till några av vinerna ovan i ett par artiklar under de kommande veckorna för just nu har jag något annat att fokusera på ett par dagar. Som jag skrev tidigare bär det av till Italien under helgen, då till en annan region med röda viner med lite blekare färg – där slutar dock likheterna. Det är dags för Bardolino anteprima 2014, där årgång 2014 av Bardolino, Bardolino Chiaretto och Salento Rosato ska provas.

manifesto_anteprima_8marzo2015_600px BASSA

Bardolino ligger mellan Gardasjöns östra strand och Valpolicella, dess röda viner är i regel gjort på en blandning av druvorna corvina, rondinella och molinara, men kan också innehålla en del andra druvor. Chiaretto är rosévinet från Bardolino, detta görs i regel på druvan corvina veronese. Salento Rosato är ett annat rosévin, detta görs i regionen Puglia på druvan negroamaro. Förhoppningsvis blir det också lite Custoza, ett vitt vin som i regel görs på trebbiano toscano, garganega och friulano. Förutom att prova vinerna kommer det också bli några vingårdsbesök. På lördag kommer en rapport från Bardolino.

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus