Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
När vinet kommer i kläm! - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

När vinet kommer i kläm!

Det finns många vinregioner runt omkring i världen, vissa är mer kända än andra, vissa är större än andra och några är hotade. Lugana är kanske inte känt för den stora allmänheten eller ens bland oss som älskar vin och det är definitivt inte stort. Det är en av Italiens mindre vinregioner, totalt omkring 1200 hektar i storlek.  Jag besökte Lugana för första gången i våras och lät mig trollbindas av dess viner och landskap. En stor del av Lugana är riskerar dock att förstöras inom en snar framtid.

Lugana view

Innan jag går vidare vill jag dock säga att jag inte har något emot järnvägar, tvärtom tycker jag om dem. Järnvägar är ett sätt att hitta mer hållbara trafiklösningar vilket kan minska såväl bil- som flygtrafik och på så sätt minska utsläpp av olika slag. Problemet med järnvägar är dock att de tar stor plats i landskapet och att de kan förstöra fantastiska miljöer, detta är på gång att ske i Lugana.

järbvägsbygge

Lugana är som jag skrev ovan en liten vinregion om ca 1200 hektar vingårdar som ligger vid den södra stranden av Gardasjön. En järnvägsutbyggnad så som den är planerad idag skulle ta omkring 2-300 hektar vingårdar i anspråk, dvs 20-25 % av regionen. I Lugana odlar man i princip bara en druva, turbiana, men trots detta skapar man viner med en fantastisk variation. Detta beror på skillnader i landskapet, olika jordarter, hur vinden rör sig på olika sätt inom Lugana, på olika ekosystem inom regionen men givetvis också på vinmakarna och hur de väljer att arbeta.

Fraccaroli2 (600x398)

Jag var i Lugana under några dagar och hann bli förälskad i såväl vinerna som regionen. Därför vill jag göra något för att försöka påverka, om möjligt, annan dragning av järnvägen så att Lugana kan bestå och fortsätta att ge mig och er fantastiska vinupplevelser.

Det visade sig dock att jag inte var ensam i denna strävan, nätverket #winelover, som jag är en del av står också bakom denna önskan. Så om du liksom jag vill göra något för Lugana så hoppas jag att du skriver på Luganas petition (klicka på denna länk) för en alternativ lösning.

Mer information om Lugana kan du finna på min blogg Magnus Reuterdahls vinblogg, där finns också tips på bra producenter om du vill prova viner från Lugana. Consorzio Tutela Lugana DOC har gjort en video med information om järnvägen och hur denna kommer påverka regionen, klicka här för att se den, och på sidan #SaveLugana finns ytterligare information.

SaveLugana Campaign   YouTube

Jag har skrivit under #SaveLugana jag hoppas du vill göra det också!

Magnus Reuterdahl

 

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus