Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
American wine story - en film om vindrömmar - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

American wine story – en film om vindrömmar

American wine story är en film med flera historier om olika vägar in i vinets värld. Vi möter människor som fötts in i vinets värld, människor som berörts av en flaska vin eller vinupplevelse, av resor eller bara snubblat in i branschen. Vi möter vinmakare, journalister, bloggare med flera som alla har en sak gemensamt: en dröm, en vilja att starta om, att göra en resa, att skapa något eget, att lämna ett avtryck.

Se trailern för filmen här

Filmen tar ett avstamp i vinmakaren  Jimi Brooks tragiska död vid 38-års ålder och via historien om honom och hans liv får vi  en inblick i den amerikanska vindrömmen.

Ett bärande citat i filmen är: receptet på ett bra vin är en dröm och beslutsamheten att göra drömmen sann. I filmen möter vi antal vinpersonligheter som likt Jimi Brooks kan sägas omfattas av just detta. De ingår i en grupp vinmakare som är en typ av pionjärer som startat inom vinbranschen utan en egentlig bakgrund inom vin. Några fastnade då de var ute och reste och arbetade på vingårdar, andra startade sin vinförsök som hobbyverksamheter eller som ett projekt och har sedan tagit dessa erfarenhet och brutit ny mark för sig själva.

USA är en ung vinnation, även om man sannolikt började odla vin redan på 1500-talet eller åtminstone under 1600-talet men det är först på 1800-talet som den kommersiella vinproduktionen verkligen kom igång. Det finns flera exempel på att barn tar över vingårdarna efter sina föräldrar men många startar från scratch. Många startar i områden som tidigare inte varit kända som vinområden och planterar druvor man älskar snarare än som anses passa område bäst. Ofta har man överbevisat omvärlden.

Mycket av filmen handlar om ett sådant vinområde, Oregon. Man har odlat vin här sedan 1800-talet men det är först på 1960-talet som det verkligen kom igång. Det tar inte långt tid innan man finner sig önska att man var i just Oregon, filmen visar ett underbart vackert landskap med fantastiskt vackra vingårdar.

Airlie winery, Oregon, press photo ©American wine history
Airlie winery, Oregon, press photo ©American wine history

Filmen är lite av ett fönster in i den amerikanska vinsjälen, där vi tillåts vara en Peeping Tom. En blick in hur man finner sin plats i vinets värld, vad som fått olika människor att ta det där steget ut i det okända, att våga följa sin dröm. Den är också ett dokument om vedermödorna i att lämna tåget och göra något nytt, att ta det där steget ut i det okända. Filmen visar dock också på att det trots mycket jobb och svårigheter finns stora belöningar för den som vågar.

Det är där någonstans jag inser att detta inte bara är en amerikansk historia det är också min historia. Dock inte bara min utan många andras historia, en historia som är mer universell och rör alla dem som fångas av ett ämne eller produkt, en historia. För alla oss som fångas och låter oss svepas med av vårt intresse. Det må vara att man sätter sig ned och skriver en blogg, lägger sin tid på resor, vinprovningar eller får för sig att ge upp sitt jobb för att börja odla vin.

Villa Mathilda en svensk vingård, resultatet av svenskt pionjärskap och drömmar om en vingård.
Villa Mathilda en svensk vingård, resultatet av svenskt pionjärskap och drömmar om en vingård.

När man hittar något vill man veta mer om och helt plötsligt är man mitt i det, som vinmakare, vinskribent, vinkommunikatör eller bara vinnörd. Man måste ha mer, man måste ha något nytt man är fast.

Pascal Brooks, press photo ©American wine history
Pascal Brooks, press photo ©American wine history

I filmen möter vi flera vinpersonligheter såsom Jimi Brooks, som började som amerikansk fotbollsspelare, reste ut i Europa, fann vinet och blev en stor vinpersonlighet i Oregon och dog alldeles för tidigt vid 38-års ålder. Vi möter hans son Pascal Brooks, som var 8 då hans far dog och idag är Oregon’s yngsta vinmakare. Vi möter Alan Baker vars vinintresse vaknar efter en flaska Alsace till att han reste till Kalifornien och kastade sig in i vinvärlden vid 41 års ålder och beskrev resan i bloggen och pod-casten the Cellar Rat. Utöver dessa får vi möta en mängd vinmakare, skribenter, familjemedlemmar, sommelierer med flera.

Följ med på en historia om vin, om vinmakare, om vinskibenter, om drömmar och människor som är precis som vi eller som vi skulle kunna vara. Följ med på en resa där vinet är i centrum och nästan alla tycker att vinnörderi är normalt. Köp ett bra amerikanskt vin – t ex från Oregon, beställ hem filmen och njut!

VARNING – det finns stor en risk att du efter denna film får känning av pionjärsklåda och börjar leta vingårdslägen!

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus