Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
70-talet revisited - kreolsk fläskfilé-gryta - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

70-talet revisited – kreolsk fläskfilé-gryta

Foto: Luiz Alberto
Foto: Luiz Alberto

Även om sommaren inte är riktigt här har vi haft en liten föraning av den. Förutom värme genererar också sommaren tillfällen då man träffas. I helgen var jag hos mina föräldrar som i sin tur var barnvakt åt tre av mina brorsbarn och då behövs matidéer – det går ju inte köra samma krubb varje dag. Helst ska det gå snabbt och vara enkelt att göra också samt smaka gott. Min filosofi, märk väl – jag har inga egna knoddar, är att laga mat jag själv tycker om men som går att krydda upp lite extra. Oftast funkar den maten även bra till barn, må vara att jag ser ut som ett troll så de kanske inte vågar säga annat. Häromkvällen blev det älgburgare med olika tillbehör och då kan barnen själva välja vad de vill ha till.

hamburgare älgburgare

När man är gäst kan man ju inte alltid själv välja och vraka bland råvarorna utan man måste anpassa sig till andras smak och lust. Idag stod fläskfilé på att-göra-listan, så då var det bara att klura ut något som kunde bli gott med detta. I detta syfte satte jag mig och läste gamla recept som min mor klippt ur Allers/Året runt/Hemmets veckotidning eller något dylikt, sannolikt från 1970 eller 80-talet och hittade något som fångade min blick – med skräckblandad förtjusning: Kreolsk gryta.

kreolosk gryta

Jag har valt att uppdatera receptet en liten aning, bland annat tillsatte jag lite sambal oelek för hetta, lade till i ananas för sötma och champinjoner för att det fanns hemma samt kycklingfond för rondör. Man skulle kunna kalla det hela för köksarkeologi i en nutidskontext.

Recept för 8-10 portioner:

 • Ca 1,2 kilo fläskfilé
 • Ett par skedar vetemjöl
 • 3 chorizo (i receptet angavs kabanoss men då chorizo fanns hemma fick det bli det )
 • 2 röda spetspaprikor
 • 300-400 gram champinjoner
 • 1 dl syltlökar + 2 msk av lagen
 • 1 dl inlagd smörgåsgurka + 2 msk av lagen
 • 6,5 dl matlagningsgrädde
 • 150 gram oliver (svarta , urkärnade)
 • 5 ringar ananas (konservburk)
 • 1 tsk soja
 • 2 msk kycklingfond
 • 1-2 msk sambal oelek
 • vetemjöl, smör, salt, svartpeppar och mejram

Skiva fläskfilén till medaljonger, platta till dem en aning, salta och peppra, vänd i mjöl och bryn i smör.

Slanta korven, bryn.

Skär paprikan i långa strimlor, stek upp tillsammans med 1-2 matsked sambal oelek.

Häll över allt i en gryta, tillsätt champinjoner, ananas, oliver, soja, kycklingfond, grädde, låt sjuda tills riset är klart ca 25-30 minuter.

Tillsätt gurkan och syltlök. Låt sjuda i ytterligare ett par minuter – smaka av grytan med lag från syltlöken och gurkan samt salt och peppar.

Servera med ris.

Kreolsk gryta

Till detta blev det ett glas Saint Clair 2012 Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Ett torrt vin med inslag av exotisk frukt, aromatiska kryddor, lite nässlor och krusbär samt en fin syra. Ungdomlig och frisk med ett ganska långt avslut. Bra sommardricka!

saint clair 2012 sauvignon blanc

Hur blev då denna blandning? Som jag skrev det var med skräckblandad förtjusning när jag insåg mängden ingredienser som ska samsas och smälta samman. Vinet valdes då jag misstänkte att man ville ha något som bröt av det feta och heta, något med lite exotisk nya världen frukt som kunde möta ananasen. Trots mängder med ingredienser blev grytan riktigt bra, men kanske lite mer vardag än fest och vinet gjorde sitt jobb – lättade upp krämigheten och gav en snygg kryddig finish. Även under den bruna matens 70-tal fanns färgklickar som går att återanvända.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus