Glutenfri vegansk pepparkaka

Den tredje advent smyger sig matpanelens tomtenissar in från Nordpolen och förvandlar slottsbyggnaden Royal Park i Stockholm till ett magiskt julparadis. På uppdrag av tomten har jag blivit ombedd att inspirera och ge julglädje. Vi vill i gemenskap fira en mer hållbar jul. Tillsammans med barnen, för barnen! Nedan får ni ett av mina veganska recept på glutenfri pepparkaka.

I hotellets matsal kommer det att bjudas upp till dans kring julgranen av nissarna och sjungas stämningsfull julmusik av elever från Waldorfskolan. Tillitsverket bjuder in vuxna och barn till traditionella jullekar med sång och dans. Tomteverkstäderna öppnas och det finns något för alla åldrar att göra. Sist men inte minst dukas Sveriges i särklass bästa växtbaserade julbord i traditionell tappning, följt av en dessertbuffé signerad av mig. Det absolut perfekta tillfället för er att övertyga er själva och omgivningen hur otroligt gränslöst det växtbaserade köket är. Vi bjuder här på ett recept på glutenfri vegansk pepparkaka.

Annons:

Dagen till ära ges också möjlighet att delta i julklappsutbyte, Sveriges största veganska pepparkakshus-tävling, en matpanel tillsammans med nissarna för alla barn att delta i och mycket mer.
Biljetter finns att köpa HÄR! Och platserna är begränsade. Så skynda er!
Recept på glutenfri pepparkaka kommer här nedan med några tips på trevliga Tawny Port får ni även i Anders Levanders artikel som följer efter artikeln.

Glutenfri vegansk pepparkaka

Ingredienser

Botten
7 dl glutenfri mjölblandning
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
7 dl sojamjölk
½ dl sojayoghurt, naturell
3 msk rapsolja
1 dl strösocker
1 ½ dl mörk sirap
1 påse pepparkakskrydda (ca 1 tsk kanel, 1 tsk ingefära, ½ tsk kardemumma, ½ tsk kryddnejlika mer eller mindre beroende på smakpreferens)
Majsströbröd

Cream Cheese-frosting
250 gram florsocker
250 gram färskost (lidl)
1 tsk vaniljsocker
en skvätt apelsinjuice

Fyllning
150 gram hjortron eller lingon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda samman mjöl, bakpulver, salt och kryddor tills du ser att allt rörts om jämt fördelat.

3. Vispa ihop resterande ingredienser. Tillsätt successivt mjölet samtidigt som du rör om för att förhindra klumpar.
4. Smörj och bröa en lämpad springform. Häll över smeten och grädda i ca 25 minuter. Håll koll med en provsticka. Stick kakan försiktigt i mitten och se om stickan är kladdig. 

Ta ut kakan ur ugnen och täck med en kökshanduk du sluter under formen så att kakan får eftergräddas till att den svalnat. 

5. Vispa färskosten i en bunke. Tillsätt successivt florsocker och avsluta med en skvätt apelsinjuice.

6. Då kakan fått svalna delar du botten i två delar. Täck den första botten med frosting och hjortron eller lingon. Placera den andra botten ovanpå och täck kakan med frosting.

Dekorera fritt!

 

Läs mer


Fler artiklar