- happyfoodbypetra
Chiligryta med mörk choklad
Chiligryta med mörk choklad
Förgyll hösten och kylan med en mustig chili smaksatt med mörk choklad.
1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/img_20180820_011648_358.jpg1 kg vegansk färs alt belugalinser
500 gram passerade tomater
40 g mörk choklad
3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 burk stora vita bönor
1 gul lök
1 röd chili
1 lagerblad
5 dl rött vin
1 dl grönsaksfond
4 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
2 tsk råsocker
1 tsk oregano
1 tsk chipotlepuré
Övriga grönsaker och rotfrukter som sjunger på sin sista vals (jag hade tex rödlök, öppnad förpackning med kikärter och lite rotfrukter i)
Till servering:
koriander
hummus
Gör såhär:
- Finhacka lök, paprika, chili och stek mört i generöst med matolja direkt i botten på en rymlig gryta/kastrull. Tillsätt därefter tomatpure samt kryddor och rosta.
- Ha i resterande ingredienser förutom choklad, färs och vita bönor. Låt puttra i minst 30 minuter på svag värme utan lock.
- Tillsätt bönor och färs alternativt linser. Om du använder linser, låt såsen koka tills att linserna blivit mjuka. Om färs, se enbart till att den hettas upp och blir varm. Du vill inte att den ska koka, för då tappar den sin konsistens. Riv eller finhacka choklad. Rör ner i grytan tills allt smält och blivit ett med resten av såsen. Serveras enligt mig bäst i en hummusbowl tillsammans med en massa koriander!
happyfoodbypetra
Petra Cavini är född år 1994 och till största dels uppvuxen i Gävle. Idag driver hon en av Sveriges främsta vegobloggar samt har författat kokboken, Veganer äter bara gräs.
Läs mer om Petra