Vinskola i DinVinguide.se

EKO ÄR LOGISKT!
Ekologiskt odlat är samlingsnamnet för systembolagets hållbara sortiment. Men vad innebär egentligen ekologiskt, biodynamiskt och naturvin? Vinskola i DinVinguide.se kommer vi att ta pulsen på detta ämne. Vi börjar idag börjar med en liten introduktion.

Vinskola i DinVinguide.se

Debatten om klimatet är hetare än någonsin. Vilka val ska vi göra för att minska påverkan? Vissa vindistrikt har gynnats av ett varmare klimat. Samtidigt har vädret blivit mer ojämnt och nyckfullt. Vilken odling är bäst för framtiden?

Det finns vinmakare som jobbar ekologiskt/biodynamiskt men som inte vill betala en avgift till certifierings-organen för att få en stämpel. Det blir vinskribenternas uppgift att informera, granska och rapportera om vilka val man bör göra i det enorma utbudet på vinmarknaden.

Eko vin

För att ett vin ska klassas som ekologiskt i handeln krävs en certifiering och att druvorna odlas utan konstgödsel, kemisk ogräsbekämpning och kemiska växtskyddsmedel. Ett medel som är tillåtet är en blandning av kopparsulfat, vatten och släckt kalk. Vätskan tränger inte in i växten utan lägger sig utanpå växtdelarna. Diskussionen pågår om hur bra det är att bespruta med koppar som är en tungmetall som sedan hamnar i jorden.

Biodynamisk odling

Den biodynamiska odlingenär kopplat till antroposofisk lära och filosofen Steiners tankar om att hela vingården är en levande organism. Man använder åtta naturbaserade preparat i vingården som gör vinrankorna mer livskraftiga. Vissa moment ingår som bygger på astrologi, tänk bondekalendern. Månens position är viktig för när jorden ska bearbetas. Vinerna kan certifieras med Demeter-märke och är även godkända som ekologisk märkning.

Naturvin

Idag finns ingen certifiering som avgör vad ett naturvin är. Naturvin innebär generellt att vinbonden ska ha så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt. Ingenting tillsatt eller borttaget. Vin Méthode Nature är en i Frankrike nationell benämning för metoden som är ett första steg in i en kommande certifiering.

Ekologiska vintips

Annons:

Tips på naturvin
Biodynamiskt vintips

Vinskola i DinVinguide.se

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss på Vinskola i DinVinguide.se

Läs mer

Fler artiklar