Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Unik provning av gammal champagne
Skriven av Fredrik Schelin

Unik provning av gammal champagne

Jag har under åren samlat på mig en del äldre flaskor med årgångschampagne. Nu var det dags att testa igenom dessa godingar och samla ihop till en unik provning av gammal champagne.

Unik provning av gammal champagne

För tre år sedan genomförde jag en väldigt lyckad provning under temat ”Champagneprovning – 1900-talets bästa årgångar”. Jag har nämligen under åren haft lyckan och turen att få prova många gamla årgångar från just Champagne. Men idén om har funnits länge att det vore kul att skapa en provning där man går igenom åtminstone några av dessa gamla skönheter, under ett och samma tillfälle. Sagt och gjort 2019 genomfördes den första provningen som du kan läsa om här. Nu efter pandemin var det dags igen för en unik provning av gammal champagne. Detta genomfördes hos Magnusson Fine Wine på Grevgatan i Stockholm. Johan Magnusson har en förträfflig lagringskällare med tillhörande provningsrum som kan bokas för privat bruk. Jag bjöd in lite personer  som älskar och uppskattar champagne, några att dela denna upplevelse med. För vad är väl ett gott vin utan trevligt sällskap?

En mogen champagne är inte samma sak som en gammal champagne!

En mogen champagne är inte samma sak som en gammal champagne!Är gammal champagne gott? Det beror på vem du frågar.
Jag tror att oavsett om man gillar äldre vin eller ej så kan alla relatera till att när man öppnar en flaska vin med ålder, öppnas historia. Att få vara med om att öppna ett vin som har lagts i källaren innan första världskriget samma år som Titanic byggdes. Jag minns som igår ett av dessa tillfällen då en vinmakare i Champagne öppnade en flaska som hans farfar hade producerat. Årgången var 1944. Föreställ dig bara hur det var då med tyska soldater i vingårdarna. Distriktet var under ockupation. Vinmakarens farfar jobbade i sin vingård och lyckas skapa en årgång som läggs i källaren för lagring. Här stod vi över 70 år senare med hans barnbarn och öppnar flaskan som både poppar och upplevs som pigg och ung. Vilken upplevelse, att få vara med om när vinet öppnas. Jag kan berätta att jag hade gåshud över hela kroppen!

Champagne årgång 2020Årgångschampagne

De år när skörden visar på extra hög kvalitet produceras årgångschampagne. Vinerna skall lagras minst tre år på andra jäsningen i flaska för att få deklareras som en årgångschampagne. Många väljer dock att låta vinet lagras längre än så. Vissa hus och odlare väljer även att producera sin prestigechampagne dessa år. Årgångschampagne var historiskt den första utvecklingen utifrån standardchampagne. Förr producerades årgångschampagne endast ett par gånger per decennium. Idag har vissa hus som vana att producera varje år. Trots att vinmakare och producenter menar att det endast produceras årgångschampagne ”bra år”. Vilka årgångar är riktigt bra och vilka klarar av att lagras? Det är viktigt att vara påläst när man köper en årgångschampagne för att lagra.

I en mogen champagne hittar man ofta en utvecklad smak med sekundära aromer. Dessa toner påminner om torkade aprikoser, nötter, rostat bröd och honung. Det är just detta som gör att mogen champagne är en smakdelare. Precis som alla viner så vinner olika stilar, årgångar och områden i Champagne på att lagras olika länge. Man brukar säga att ju längre buteljen med champagne har varit i källaren desto finare blir bubblorna. Moussen förändras med lagring, först blir bubblorna mindre i storlek över tid. Sedan när vinet blir riktigt gammalt kan det ibland kännas lite avslaget. Moussen är ofta väldigt integrerad och kommer fram först om man drar vinet mellan tänderna.

Unik provning av gammal champagne

1928 PERRIER-JOUËT BRUT

1928 PERRIER-JOUËT BRUT1928 är samma årgång som min mormors. Precis som min mormor är vinet väldigt piggt trots sin ålder på 94 år. Det finns ingen mousse kvar i vinet. Vinet överraskar med sin pigga syra och friskhet. Doften påminner om en härligt mogen sherry. Toner av bränt socker, knäck, torkad frukt och choklad med påföljande aromer av äpplen och citrus.

I smaken är det syran som är uttalat distinkt. Imponerande att ett vin med sådan ålder har fortfarande en så tydlig syra. Det bör nämnas att var buteljerat på halvflaska. Vilket imponerar än mer då halvflaskan som format mognar ännu fortare än vanlig butelj. Syran i smaken följs upp med toner av mjölkchoklad, röda bokna sommaräpplen, brända mandlar och en tydlig sherryton.

Vinet påverkas inte alls negativt av att stå upphällt i glaset. Sedermera röstades det fram som provningens vinnare.

95p

1947 CHARLES HEIDSIECK MILLÉSIME BRUT

Här finns det mousse kvar i vinet. Det pyser vid öppnande av flaskan och drar man vinet genom tänderna i munnen känns ett svagt porlande. Detta är vin som lades i källarna under efterkrigstiden, det kan inte ha varit en lätt tid. Arbetet med återuppbyggnad av en hel kontinent. För mig är det andra gången jag provar detta vin i en liknande uppställning. Precis som förra gången för ett par år sedan är vinet levande och gott. Det första som möter i i doften är grapefrukt blandat med bokna äpplen. I munnen så upplevs en tydlig pigg syra följt av toner med inslag av blodgrapefrukt, gula äpplen, kakao, tobak och en härlig lång eftersmak.

94p

1949 POMMERY VINTAGE

Även här finns det mousse kvar i vinet. Det pyser vid öppnande av flaskan och drar man vinet genom tänderna i munnen känn så känner man bubblorna. Doften är fyllig och frisk med inslag av rött äpple, citrusfrukter och krita. I smaken fylls munnen av frisk syra följt av röda bokna äpplen, brioche, nougat, persika och blodclementin.

92p

1959 TAITTINGER BRUT MILLÉSIME ROSÉ

Jag har inte tidigare provat en rosé med denna ålder. Färgen är härligt djupröd med en liten lätt fällning. Doften angenäm med inslag av viss rökighet, nyskalad blodgrape, övermogna jordgubbar och torkade röda bär. I smaken som bara blev bättre ju längre vinet stod i glaset så framkom jordgubbskompott, blodgrape, röda bokna äpplen och en fin syra som stärktes av mineraler.

91p

1976 BOLLINGER GRANDE ANNÉE

Här går vi över till mogna champagner i provningen mer än gamla. Vinet visar upp en mogen doft av nötter, nyskivad champinjon, torkad gul frukt, skogstoner och sur lie. Smaken är fyllig och generös som Bollinger ofta är med inslag av mogna röda äpplen, rostat bröd, nötter, äpplen och röd citrus. Lång eftersmak med tydlig generös syra och mineralitet som balanserar vinet trots dess ålder.

95p

1979 BOLLINGER RD

Tyvärr är vinet något oxiderat, men efter en stund i glaset öppnas det upp och visar sig från en bättre sida. Doften är generös med inslag av kanderade äpplen, rostade nötter och bränt socker. I munnen är vinet diskret och blygsamt till en början sedan visar det upp sig med inslag av torkade fikon, plommon, örter och intensiv syra.

90p

1982 BILLECART-SALMON VINTAGE

Doften är fylld av ostronskal, havssälta, citrus och mineraler. I smaken kommer ostronskalen och sältan tillbaka med en ryggrad av citrus. Munnen fylls av tropiska gula frukter, blodgrapefrukt och visar upp en pigg syra som blandas med utvecklade toner.

93p

1989 VEUVE CLICQUOT CAVE PRIVÉE BRUT

”Gula Änkan” är en svensk klassiker som under detta namn är en sec champagne, dvs söt. Cave Privée innebär att vinet har legat längre i kontakt med sin jästfällning innan degogering. Detta gör att man väljer en torrare grad av sötma och landar på 6 g/l istället för det normala mellan 8-9 g/l. Vinet är rödbärigt med tydlig karaktär av hallon, röda äpplen och blodgrape i doften. I smaken är det ett intensivt vin med lager efter lager av smak och doft. Mogna röda äpplen, sur lie, apelsinzest och nybakad brioche. Avslutet uppvisar lätt rostade inslag och salta mineraler.

91p

1996 DOM PÉRIGNON

Vinet är välbalanserat men något ungt för min smak. Doften är fylld med röd frukt, blodgrape, honung och sur lie. Smaken har toner av rostat bröd, krispig hög syra som nästan fermenterar på tungan, citrusfrukter, mineraler, äpplen, subtil mousse med gräsighet och sur lie i avslutet.

Överlag är jag inte så förtjust i årgång 96, det är oftast bara en massa syra och avsaknad av frukt. Men detta vin är ett stort vin som fortfarande är en tonåring och bör få mogna i källaren säkert 20-30 år till.

95p

Distriktet Champagne

Unik provning av gammal champagneDe första vinstockarna i Champagne planterades av romarna. Arkeo- logiska fynd i form av gallo-romanska vinföremål kan dateras till tiden kring 50 e.Kr. Men det var först i slutet av 1600-talet som man började tillverka mousserande vin här. Det franska vindistriktet Champagne ligger 15 mil nordost om Paris. De två huvudorterna är Reims och Épernay. Champagne är en AOC- appellation. AOC är en beteckning och kvalitetsgaranti på franska viner som säkerställer det geografiska ursprunget, växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt. Förkortningen AOC står för Appellation d’Origine Contrôlée. Omkring 11 procent av vingårdarna ägs av de stora champagnehusen. Resten av marken ägs av omkring 21 000 odlare. Varje enskild markägare och odlare äger i genomsnitt 1,5 hektar mark. Småskalighet och stora internationella varumärken går hand i hand i Champagne. Det är inte bara kapitalet som regerar här. Även mindre familjeföretag är viktiga för distriktets framgång i Frankrike och internationellt. Det tycker jag är charmigt.

Champagne AOC

Appellationen Champagne AOC definierades 1927 av Institut National des Appellations d’Origine (INAO) och är den enda av Frankrikes vindi- strikt som har en enda appellation. Appellation är en kvalitetsgaranti som innebär att växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt säkerställs. Kontrollorganet Comité Interprofessionnel des Vins de Champagne (CIVC) bildades efter andra världskriget. Den primära uppgiften var att klassificera växtplatserna kommun för kom- mun. Resultatet blev procentsystemet l’échelle des crus som fortfarande används när det gäller att dela in vingårdarna i olika växtplatser (crus). Numera är CIVC:s uppgift att bestämma skördedatum för de olika druvsorterna, skördeuttaget per hektar och druvornas pris. CIVC består av representanter från odlare och champagnehus. Champagne har idag 16 200 odlare, 4000 odlarproducenter, 132 kooperativ och 370 champagnehus.

Unik provning av gammal champagne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer