Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
The Grand Stockholm Tasting - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

The Grand Stockholm Tasting

Sydafrikanska mousserande viner får toppresultat i The Grand Stockholm Tasting. Syftet med denna provning var att visa upp det bästa från Sydafrikanska mousserande viner och jämföra dem med framstående europeiska bubbel.

Många känner kanske inte till att vinlandet Sydafrika har producerat vin i århundranden. Redan 1652 upprättade Ostindiska Kompaniet en handelsstation i Sydafrika, i området som senare skulle bli Kapstaden. Denna station hjälpte handelsflottan med färskvatten och mat under sina resor mot Indien och Sydostasien. Konsumtionen av vin var relativt stor i Europa under denna tid. Besättningarna och folket som jobbade i handelsstationen efterfrågade denna ädla dryck. Istället för att skeppa vin i stora mängder från Europa bestämde man sig för att börja odla vin på plats. Klimatet och odlingsförhållandena visade sig vara de rätta. Sticklingar importerades från dåtida kända europeiska vinregioner. Den första vingården planterades 1655. I februari 1659 pressades de första dropparna Sydafrikanskt vin. Sydafrikas vinindustri återföddes på nytt efter att demokratin infördes i mitten på 1990-talet. När nya marknader öppnades upp tvingades man att modernisera och förbättra sina viner.

Genom det arbetet kom många att hitta nya favoriter från Sydafrika, sedan dess har framgångarna både kommit och gått och kommit igen. En framgång har varit vinstilen cape blend. I området Stellenbosch nordost om Kapstaden produceras några av Sydafrikas bästa viner. Det var här som man på 1970-talet producerade Sydafrikas första mousserande vin på traditionell metod. Vinet heter Kaapse Vonkel.

skålande glas SydafrikaFör första gången någonsin presenterades ett större urval av Cap Classique-viner för en jury. Syftet med provningen var att visa upp vilket brett utbud av mousserande viner den sydafrikanska vinindustrin har att erbjuda.
–Jag har alltid imponerats av den sydafrikanska vinindustrin och kvaliteten på Méthode Cap Classique, eller MCC som vinet kallas. Cirka 7 mil från Kapstaden ligger Elgin, och där fick jag för några år sedan ta del av en chardonnay-provning. Det var fantastiskt och den upplevelsen ville jag dela med mig av. Det är första gången ett större urval av Cap Classique-viner har presenterats för en svensk jury. Det är slående hur bra resultat MCC-vinerna får

En jury bestående av elva ansedda vinjournalister och sommelierer bjöds in till panelen. Inte bara för att bara betygsätta vinerna inom själva kategorin, utan också att jämföra dessa sida vid sida med andra internationella mousserande viner, gjorda med traditionell metod. Syftet med detta var att jämföra de sydafrikanska vinerna med deras internationella konkurrenter.
Alla viner provades blind där paneldeltagarna fick poängsätta vinerna från högsta till lägsta, både vad gäller kvalitet och önskad smak. En så kallad ”Dark Horse” av internationellt ursprung hade placerats i varje flight.

Méthode Cap Classique eller MCC är mousserande vin från vindistriktet runt Kapstaden. Vinerna är
producerade enligt traditionell metod. Méthode Cap Classique innebär att man precis som i Champagne skapar bubblorna genom en andra jäsning på flaska. Sedan 1992 produceras de mousserande vinerna
under varumärket Méthode Cap Classique. Det finns även en organisation för att säkerställa varumärkets kvalitet, Cap Classique Producers Association(CCPA). CCPA grundades 1992 av en grupp vinmakare.
Tanken var att lyfta fram kvaliteten för sina mousserande viner genom att skapa en gemensam benämning likt Champagne. Allt för att köparen lätt ska kunna identifiera kvalitetsnivån. Méthode Cap Classique är utgångspunkten för Sydafrikas mousserande vin. I området Stellenbosch nordost om Kapstaden produceras några av landets bästa viner. Det var här som Sydafrikas första mousserande vin enligt traditionell metod producerades 1971, Kaapse Vonkel, hos producenten Simonsig.

AND THE WINNERS ARE!

Blanc de Blancs

Gold – Môreson, Miss Molly, Blanc de Blancs, 2015, SA
Silver – L ́Ormarins Blanc de Blancs, 2015, SA
Bronze – Krone Borealis Kaaimansgat, Blanc de Blancs, 2016, SA

Blends

Gold – Spier Cap Classique Brut, 2018
SA Silver – Boschendal Brut, SA
Bronze – Pongracz Brut, SA

 

Rosé

Gold – Monte Rossa Flamingo Rosé, IT
Silver – Charles Fox Reserve Rosé, SA (same score)
Silver – L ́Ormarins Brut Rosé, SA (same score)
Bronze – Pieter Ferreira Rosé, 2013, SA

Prestige Cuvées or special edition/vintage

Gold – De Wetshof Pinot Noir, 2008, SA
Silver – Pongracz Desiderius, 2013, SA
Bronze – Simonsig Kaapse Vonkel 2015, SA (same score)
Bronze – Kleine Zalze Vintage Brut 2015, SA (same score)

The Grand Stockholm Tasting

Provningen ägde rum på Öl & Vinmagasinet i Stockholm.

Juryn bestod av Anders Melldén, Jesper Sävholm, Anders Ström, Pär Strömberg, Sofia Ander,
Daniella Lund Egenäs, Anders Levander, Robert Seaton, Carlos Norlén, Joakim Hansi Blackadder, Markus Nilsson. Provningen arrangerades av Fredrik Schelin och i samarbete med Maja Berthas, föreläsare och marknadschef för Wines of South Africa.

The Grand Stockholm Tasting

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

BestChampagne.se

Fredrik Schelin

Vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer