Prova vin hemma

Nu när det råder nya tider med större fysisk och social distans får vi prova vin hemma per länk. Man sätter enkelt upp sin egen vinprovning hemma. Att anordna vinprovning hemma är kul, lärorikt, och självklart gott.

Vin skiljer sig inte från något annat som du äter och dricker. Vin ger inspiration genom dofter och smaker. Många som du har sparat i ditt doft- och smakminne. Ibland kan en vinprovning kännas märkvärdigare än det faktiskt är med snurrande glas och surplande munnar.

Gå igenom vinerna gemensamt. Vad tycker du om vinet – gott, äckligt, spännande, intressant? Vill du dricka det igen? Vad är det som gör vinet unikt?

Prova vin hemma

Så här sätter du ihop din provning hemma. Det som behövs är vinglas, papper, penna och vit duk. Varje person ska ha ett glas för varje vin som ska provas. Använd ingen parfym eller andra starka dofter som förvirrar sinnena. Prova vinerna från vänster till höger. Starta med de lättare vinerna och avsluta med mer smakrika.

Utseende, doft och smak. Det är tre saker som är viktiga vid en provning.

Utseende

Titta på alla viner var och en för sig. Notera om färgen är ljus eller mörk, blek eller mer koncentrerad. Är vinet djupt gult är det förmodligen antingen moget eller lagrat. Är den röda färgen kompakt är vinet troligen fylligt och kraftigt.

Doft
Den övervägande delen  av vad du känner i smaken kommer faktiskt från doften. Näsan är vårt bästa hjälpmedel vid en vinprovning. Det är inte så konstigt att du inte känner smak när du är täppt i näsan.

Snurra gärna runt glaset lite innan du stoppar ner näsan i kupan. Det gör att vinet får mer syre och du frigör aromer som gör doften tydligare. Dofta på alla viner var och en för sig. Hur är doften? Liten eller stor? Vad doftar det? Fruktigt eller brödigt? Kanske citrus, röda äpplen, vanilj eller fläder? Doftar vinet illa är det vanligtvis defekt. Ett ungt vin doftar ofta färsk frukt eller färska örter medan ett moget vin kan dofta torkad frukt, honung, mogna äpplen, vinteräpplen, valnötter.

Smak

Smaka på vinerna, surpla gärna luft genom vinet då får du tillbaka doften som stärker upplevelsen. Är de lätta eller fylliga, torra eller söta, har de hög fruktsyra? Dofterna ni känner, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp? I smaken avgör du om vinet är lätt eller fylligt, platt eller friskt (syrligt) samt torrt eller sött.

Tycker du att det är svårt att sätta ord på vad du känner kan du använde ett smakhjul. De hittar du online och hjälper dig att hitta rätt i doft och smakdjungeln.

Lycka till och kom ihåg att vin ska vara en njutning – både när man dricker och när man provar. Och det finns absolut inget rätt eller fel när det kommer till ord på doft och smak.

Är du intresserad av att prova Bollinger finns det här på Instagram en timmes lång provning med mig och Mousserande.se.

Här på Sweden Wine Club har vi även 3 olika hemma-provningar att hänga med på.

Nedan hittar ni några tips på hemmaprovning, enda sättet att lära sig är att prova, prova och prova!

Vinprovning Vita viner

Annons:

A Christmann Riesling 2018

LÄS MER
Vinprovning Röda viner

Garzón Reserva Tannat 2018

LÄS MER

Läs mer

Fler artiklar