Premiär för Bollinger RD 2007

När Bollinger släpper en ny årgång av sin prestigechampagne Bollinger RD är det alltid en stor händelse. Så även i år.

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger grundades redan 1829. I centrum av staden Aÿ, på rue Jules Loubet, ligger House of Bollinger

Bollinger är inte lik någon annan champagne. Vinet är till största delen baserad på pinot noir .Vinhuset Bollinger låter första jäsningen ske i begagnade fat från Bourgogne. Man vill inte ge aromer av ek till vinet utan kontrollera oxidationen. Denna process är en av flera som gör att Bollinger får en fin brödig, nötig och kraftfull ton. Vinet klarar av det mesta i matväg. Kraftfullhet och gastronomi går hand i hand här.

Kontroll i sin vinmakning är en mycket viktigt parameter för Bollingers speciella stil. Det är med noggrannhet och precision som man år efter år producerar ett vin som behåller sin stil, smak och kvalitet. Vinhuset vill att du får alltid en fin upplevelse när du öppnar en flaska champagne Bollinger.

Premiär för Bollinger RD 2007

Förkortningen står för Récemment Dégorgé eller Recently Disgorged vilket betyder nyligen degorgerad. Produktionen av Bollinger R.D. utgör ynka en procent av Bollingers totala produktion.

R.D. är en förlängning av husets andra prestigevin kallad La Grande Année (LGA). La Grande Année får vila på sin jästfällning i sju år. Sedan låter man det vinet vila ytterligare 7 år på sin jäst innan det kallas R.D. Men det räcker inte, utan som “Chef de cave”, Denis Bunner, säger -varje årgång kan inte bli en LGA, och varje LGA kan inte bli en R.D.

Bollinger R.D. Extra Brut 2007Bollinger R.D. är ett unikt vin som är ett av Madame Lily Bollingers många bidrag till huset som lanserades första gången 1967. Då som årgång 1952, ett exceptionellt år i Champagne. R.D. är också ett av de absolut första vinerna från Champagne som släpptes extra brut. Årgång 1952 innehöll endast 6 gram i dosage, jämfört med dåtida standard runt 20-25 gram. Men som Lily Bollinger uppfattade det så är ett vin som lagrats så länge på sin jästfällning utan behov av socker i volym. Den traditionen har man på Bollinger behållt och även sänkt med åren.

Det är faktiskt bara 27 årgångar som sedan 1952 bedömts värdiga att bli en R.D. inkluderat 2007 års årgång.

I Sverige släpps denna skönhet 18 maj med 2 840 buteljer och kommer att kosta 2099 kr. Mycket pengar för en flaska vin, JA. Men är det värt pengarna? Jag tycker det, jag vill till och med gå så långt att kalla Bollinger R.D. 2007 för prisvärt! Detta är en för området udda årgång men det kommer bli en framtida ikon. Hur smakar det då, ja läs nedan så får du en känsla av hur det upplevs idag. Men har du tålamod och inväntar vinets mognad 1-3 år så kommer du bli en vinnare!

Med 2007 års R.D. har man också tagit tillbaka ursprungsdesignen av etiketten. Samma som årgång 1952, snyggt Bollinger!

Annons:

Premiär för Bollinger RD 2007

Bollinger RD 2007

Vinets blend består av 70 procent pinot noir och 30 procent chardonnay. Druvorna kommer från 14 utvalda byar med 91 procent grand cru och 9 procent premier cru.

Vinet upplevs som ungt och aningens stängt till en början med massiv syra och markerade  mineraler. Efter en stund i glaset med lite högre temperatur öppnar vinet upp sig. Dofter och smaker blandas i omgångar och ledsagad av chefsvinmakaren Denis hittar vi följande inslag. Vinet är elegant med lång smak och distinkt syra men med balanserad fin frukt. Gula och röda sommaräpplen, mariekex, apelsinmarmelad, nougat, tydliga mineraler, vita fina tanniner, grapefruktsskal, sälta, ostronskal, solvarma limefrukter, chili, muskot, saffran, ingefära och enbär.

Vinet befinner sig i sin ungdom och för att visa hur vinet kan utvecklas med ålder fick vi prova årgång 1976 som Denis jämför med årgång 2007. Detta för att årgångarnas väderlek var väldigt torra utan större nederbörd, men uppnådde perfekt mognad och skörden startade inte före 1:a september, vilket är sent.

Remuage och degorgering sker, i sann Bollingeranda, för hand och dosagen är mycket låg, då detta är en extra brut, endast 3-4 g/l. Sedan 2014 har man även tagit till sig en teknik som kallas jetting. Det innebär att vid avlägsnande av korken vid degogering skjuts det ner en microdroppe av vinet i högt tryck för att stimulera moussen att sätta fart och driva ur syret ur flaskhalsen. På så sätt förhindrar man att det kommer ner nytt syre i vinet innan flaskan fylls på med liqueur de tirage och korken sätts på. Jag frågade Denis lite skämtsamt om detta då huset i hela sin vinifikation strävar efter att få en oxidativ och brödig stil men i sista skedet vill man förhindra just oxidation. Denis förklarar att man vill ha en kontrollerad microoxidation under den första jäsningen av vinet i ekfat samt att man lagrar vinet på sin jäst under riktig kork istället för kapsyl. Men i slutskedet så anser man att syret kan skada vinet.

Det är inte bara James Bond och britterna som gillar Bollinger, vi svenskar älskar denna fylliga brödiga champagne. I Sverige dricker vi vissa år flest flaskor Bollinger i världen beräknat per person, och Bollinger ligger ofta i topp på Systembolagets försäljningslista bland champagner.

Premiär för Bollinger RD 2007

 

Läs mer


Fler artiklar