Penfolds 170 år – Chefsvinmakare Peter Gago på Ett Hem – Dinvinguide.se var på plats

Historien om detta vinhus börjar med att en engelsk lärare för 170 år sedan tog med sig lite vinrankor från södra frankrike när han flyttade till södra delarna av australien där man har 340 soldagar per år. Dr. Christopher Rawson Penfold föddes 1811 som den yngste av 11 barn. Han studerade medicin och tog examen vid St Bartholomew’s Hospital, London år 1838.

Precis som många av dåtidens läkare, hade Doktor Penfold en stark tro på vinets medicinska egenskaper. Innan han lämnade England hade han kommit över vinrankor från södra Frankrike. Dessa planterades runt det lilla stenhus som han byggde 1845 vid Magill, i utkanterna av Adelaide. Huset kallades The Grange efter hustrun Marys barndomshem i England.

Efter Dr Penfolds död 1870, fortsatte hans fru Mary att sköta om vingårdarna.
Och sedan var den fortsatta framgången för företaget deras dotter och hennes mans förtjänst, Georgina och Thomas Hyland – som så småningom lämnade ansvaret vidare till sina två söner och två döttrar.

Penfolds fortsätter hela tiden att förnya och förädla sin vinframställning med exempelvis, Yattarna-projektet som växte fram under 1990-talet och har lett till en expansion av vitvins-portföljen hos Penfolds.

www.penfolds.com

Vi träffas på Ett Hem i lärkstan där orangeriet är uppdukat för provning.
Chefsvinmakaren Peter Gago är på plats och kontrollerar vinernas korrekthet innan de serveras för kommande provning.

2012 Penfolds Reserve Bin A
SB# 94022, Pris 599:-
Ett fruktigt vin med inslag av mogna äpplen, friska citrusfrukter, vanilj och välintegrerad ek samt viss blommighet i avslutet.

2011 Penfolds Yattarna Chardonnay
SB# 76979, Pris 949:-
Direkt så slår det fyllig blommighet och mogna tropiska frukter emot mig med en integrerad ek och i avslutet mogna citrusfrukter. Smaken är lång och avrundas behagligt i oljig textur.

2010 Penfolds St Henri Shiraz
SB# 95619, Pris 599:-
Runt rödfruktigt vin med härliga inslag av plommon, kakao, röda bär och örtighet. I avslutet finner jag begynnande mognad.

2011 Penfolds RWT Barossa Valley Shiraz
SB# 76976, Pris 899:-
Ett generöst vin packat med mörka bär och integrerat fat, i eftersmaken njuter jag av de mjuka tanninerna och kryddigheten. I avslutet finns en balanserad syra och toner av kakao, tobak, läder och generös bärighet.

2011 Penfolds Magill Estate Shiraz
SB# 76977, Pris 829:-
Direkt på näsan översköljs jag av mörka och välintegrerade toner av kakao, skolmogna körsbär och tobak. I avslutet smakar de mjuka tanninerna lite av kakao och så kommer det en balanserad syra och pepprighet.

2010 Penfolds Bin 169 Coonawarra Cabernet Sauvignon
SB# 79508, Pris 2049:-
Här har vi ett vin med så komplex kropp att korken nästan är helt svart av tanniner, frukten är generös och vinet uppvisar en lång smak med en härlig balans och mjuka men ändå kaxiga tanniner och smaken sitter kvar länge i munnen.

2009 Penfolds Grange Shiraz
SB#95618, Pris 4299:-
Härligt fruktdrivet vin med inslag av mörka plommon, björnbär, blåbär, tobak, kakao och mjuka tanniner. Vinet uppvisar sig i lager efter lager med smaker och doft och vill nästan aldrig ta slut. Detta är ett vin fullt med kraft och visar upp sig trots sin unga ålder. Detta är vinet för källaren vilket nästa vin verkligen uppvisar.

1979 Penfolds Grange Shiraz
Vilken kulör och doft av härligt moget vin, här hittar jag mjuka toner av integrerad frukt, mogna röda och mörka bär, tobak, läder och aningens vinkällardoft. Vinet balanseras fortfarande trots sin ålder upp med frukt och syra, smaken är lång och integrerad i flera lager av smak och doft. Det perfekta meditationsvinet.

Det finns några enstaka flaskor kvar av ikonvinerna, men man kan hitta flera av dem på olika vin- och taxfree butiker runt om i världen.
Om du springer på dem finns det ingen tvekan utan det är bara att köpa.
Vid pennan Fredrik Schelin
Bakom kameran Raphael Cameron

Fler artiklar